Otkrijte najbolje i najseksipilnije bečke gastro-kutke. Afrodizijačka atmosfera, vrsna jela, topla peciva i fina vina koja vam teku niz grlo, sasvim su dovoljna da se zaljubljujete u austrijsku prijestolnicu uvijek iznova. Posebno ako iskustvo Beča i njegovih specijaliteta dijelite s nekim posebnim

palazzo majestic meni, bec

Možda vam se čini kako se bečke delicije iscrpljuju Sacher tortom, štrudlom od jabuka i bečkim šniclom. Možda vam se čini kako ništa seksipilno nema u bečkoj carskoj strogosti, pod čijim su se okriljem, u velebnim dvoranama Schönbrunna, brakovi sklapali među bliskim rođacima, kako bi se sačuvala loza moćnih Habsburgovaca, a djeca se nerijetko rađala s genetskim degeneracijama - kao hidrocefalusi, epileptičari i hemofiličari. Ali, varate se, i to debelo.

Moderni Beč je prije svega izuzetno senzualan grad - posebno zimi kada očarava svojom ledenom bajkovitošću te mirisima kuhanog vina, kobasica, cimeta, senfa, punča... Kada ne znate kamo biste se okrenuli od zavodljivih slastičarnica i čokolaterija, trendi dućana, muzeja s vrhunskim izložbama... I naposljetku, kada se, između velikoga broja odličnih bečkih restorana ne možete odlučiti što da odaberete - možda klasičnu bečku kuhinju ili neke sasvim nove okuse? Možda kombinaciju staroga i novoga? Ili pak egzotične okuse i eksperimentalne kreacije vrsnih modernih chefova?

„Krstarili" smo po Beču na jednom profinjenom gastro-putovanju i odabrali neke od najboljih restorana, čokolaterija, brunch-kafeterija... Afrodizijačka atmosfera, neobične igre na vašem nepcu, topla peciva i fina vina koja vam teku niz grlo, sasvim su dovoljna da se zaljubljujete u austrijsku prijestolnicu uvijek iznova. Posebno ako iskustvo Beča i njegovih delicija dijelite s nekim posebnim.

schokolade konig, bec

Schokolade König

Krenimo s desertom, ili bolje rečeno slatkim međuobrokom - kraljicom afrodizijaka - čokoladom, koja će vam dati potrebnu energiju tijekom iscrpljujućeg razgledavanja. U Beču čokolade ima kamo god se okrenete, ali jedna od najfinijih, najpomnije izrađenih (ručno!) i najcjenjenijih jest - čokolada majstora bečkog slastičarskog obrta Wolfganga Leschanza. Njegova mala čokolaterija (nekoć dućan gumba), uređena u starinskom austrougarskom štihu, smještena je iza crkve Sv. Petra, u centru Beča. Mirisi koji se iz nje šire neodoljivi su, a Leschazovi recepti originalni i kreativni. Čokolada s cimetom, marcipanom, šampanjcem, brusnicama, marelicama, orasima... - to je sve klasika. Ali s ružinim laticama, konjakom i muškatnim oraščićima u kombinaciji - to je već „suludo".
www.leschanz.at

schokolade kong, bec, detalj

Café Central

E, sad slijedi klasika - Café Central - u samom srcu Beča, u Herrengasse 14. Uživat ćete u pravoj bečkoj atmosferi, unutar stare zgrade koju je projektirao glasoviti bečki arhitekt Heinrich von Ferstel. Café Central, prostrana kavana/restoran je institucija s velikim „I", biser austrijske kulturne baštine, mjesto bremenito povijesno-političkim konotacijama. Krajem 19. stoljeća tu se okupljala bečka intelektualna elita, a početkom 20. stoljeća velika politička imena, većinom ljevičari, među ostalima Josip Broz Tito, Lav Trocki i Lenjin.

cafe central, bec

U Café Centralu uvijek vas dočekuju besprijekorno ljubazni konobari, lagana klavirska glazba uživo i klasični bečki specijaliteti - gigantski bečki šnicli, slatko-kiselkaste salate od krumpira, tople meke štrudle od jabuka... Ondje možete kušati vjerojatno jednu od najboljih Doboš torti na svijetu i pijuckati kavu, pored glasovitog austrijskog pjesnika Petera Altenberga, to jest njegove figure od papirmašea, koja stoji kao dobrodošlica na samome ulazu. 

Gaumenspiel

Restoran koji je svojim imenom i jelima inspirirao naslov ove reportaže - Gaumenspiel - igra nepcem - trenutno je jedan od najtrendi restorana u Beču. Naći ćete ga u mirnoj uličici Zieglergasse 54 i teško ćete odoljeti njegovim žarko crvenim zidovima, veselom žamoru, prigušenim svjetlima, laganoj glazbi i dakako - neodoljivom meniju. Gaumenspiel je šarmantni mali slow-food restoran, u kojem će vam minijaturni slasni zalogaji stizati na velikim tanjurima od 4 do čak 10 sljedova. Ono što u Gaumenspielu svakako morate probati su: riblje juhe, carpaccio od hobotnice s limetom, rolice od tune s wasabijem, salate od povrća, gušćja jetra, knedle od šljiva sa sorbetom od limuna, soufflé od tamne čokolade..., dakako uz odličnu vinsku kartu s prijedlozima koje vino ide uz koje jelo. Za ovakav tip restorana, cijene su umjerene, pa jedan meni od 4 slijeda (minimalna narudžba), stoji oko 44 Eura. Gaumenspiel je otvoren u večernjim satima - od 18 do 24 h, a samo u određene dane servira i ručak. 
www.gaumenspiel.at

gaumenspiel

Die Halle

Omiljeni café-restoran mladih kulturnjaka, dizajnera, umjetnika..., Die Halle se nalazi u trenutno bečkoj najIN četvrti MuseumsQuartier, odmah pored Leopold Museuma. Dakle, ako nakon razgledavanja Leopoldove zbirke (među najistaknutijima su uznemirujuća i fascinantna platna Egona Schilea, Edvarda Muncha i Gustava Klimta), želite ostati u artističkom điru, sjednite u Die Halle. Fascinirat će vas kontrasti - stara raskošna carska loža moderno je uređena, a velike dizajnerske lampe neprestano izmjenjuju nijanse svjetlosti od ugodno tople žute, preko nježne zelenkaste, do zagasito crvene...

die halle

Fina ambijentalna glazba relaksirat će vas, a pogled na meni otvoriti apetit. Die Halle ima moderna, urbana, kvalitetna brza jela, što će reći - pregršt salata, tjestenine i velike sendviče. Salata od rikole, radiča, špeka i kozjeg sira s maslinovim uljem je izvanredna, baš kao i fussili s čilijem i sirom, te gigantski sendvič sa steakom od tunjevine. Desert koji preporučamo jest zapečeni mousse od čokolade. 
www.motto.at

Palmenhaus Burggarten Restaurant

Palmenhaus je nekoliko godina zaredom imenovan jednim od 5 najljepših restorana u Austriji. Nalazi se u prekrasnom zimskom vrtu cara Franje Josipa II, izgrađenom početkom prošlog stoljeća. Usprkos svojoj ljepoti, zgrada je desetke godina zjapila neiskorištena, da bi je tek 1998. brat i sestra Barbara i Andreas Böhm pretvorili u trendi lounge bar i restoran. U elegantnom Art Nouveau interijeru, podno palmi i egzotičnih visokih biljaka, između poljubaca i slasnih zalogaja, možete uživati u večerima jazza i šansone. Ponuda je besprijekorna - vrhunska vina, svježa riba, inovativno i pomno osmišljeni jelovnici. Praline od kozjeg sira s jagodama, fazan s crvenim zeljem, kumkvatom i rikulom, ravioli s tartufima, proljetne rolice sa svježim sirom... I da, opasno dobra - Palmenhaus torta, koja stvara totalnu ovisnost - bijela čokolada, marcipan i marelice u čudesnoj soufflé kombinaciji.
www.palmenhaus.at

palmenhaus burggarten, bec

Palazzo Majestic

Hedonistički doživljaj u gurmanskom kazalištu/cirkusu Palazzo Majestic doista je teško opisati riječima - to je vrhunski spoj zabave i kuhinje, koji traje puna 4 sata. Unutar velikog cirkuskog šatora, postavljenog pored Pratera, publika uživa u predstavi pod nazivom "Majestic" koja vas vodi na gastro-putovanje od Istambula, preko Bukurešta i Beča, do Pariza.

palazzo majestic

Ovo najuspješnije europsko gurmansko kazalište nudi prvoklasnu zabavu s akrobatima, žonglerima, pjevačima i konobarima-komičarima. Šef kuhinje Reinhard Gerer osmislio je meni u četiri slijeda, s autentičnom kuhinjom svakoga grada - Istambula, Bukurešta, Beča i Pariza. Unutrašnjost šatora obložena je smaragdnim baršunom, i nizom poliranih ogledala, koja reflektiraju svjetlost svijeća i trikoe izvođača prepune svjetlucavih kristala. Vrhunski gurmanski užitak i spektakularne cirkuske točke oduzimaju dah i prebacuju vas u dimenziju snova i užitka. 
www.palazzo.org

Kunsthistorisches Museum Art Brunch

Iskustvo uživanja u finim delicijama podno raskošne kupole Kunsthistorisches Museuma rezervirano je za četiri adventske subote uoči Božića, kada vrsne bečke catering kuće svoje primamljive zalogaje pripremaju upravo za goste Muzeja. Budući da je vrijeme blagdana minulo, vjerujte, isplati se čekati do idućeg Adventa. Slavna kupola bečkog Muzeja povijesti umjetnosti tijekom četiri subote uoči Božića postaje luksuzna pozornica za predstavljanje kulinarskih specijaliteta. Upijanje slikarskih blaga Kunsthistorisches Museuma, s nekima od najslavnijih platna svjetske umjetnosti poput Brueghelove „Seoske svadbe", Rubensovog portreta Hélène Fourment, Tizianove Violante, Tintorettove Belshazzarove gozbe ili Velázquezovih infantkinja, može biti prilično iscrpljujuće. Slasni zalogaji će vas uspješno okrijepiti kako biste skupili snage za daljnje otkrivanje umjetničkih bisera. 
www.khm.at

kunsthistorisches museum, bec

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.