Pinca - taj prekrasan, slatki, zlaćani kruh koji krasi uskršnji stol, uvijek je u nas bio i ostao jedan od najvećih gastronomskih simbola Uskrsa. Pincu je doista lako napraviti, stoga ne trošite na kupovne, nego se s veseljem primite posla i uživajte u osjećaju mekog brašna i glatkog tijesta pod prstima

pinca

Sastojci:

- 1, 2 kg glatkog brašna 
- 1 kockica svježeg kvasca
- 3 jaja
- 2 žutanjka
- 5 dl mlijeka
- 200 g šećera
- 2 vanilin šećera
- 0,5 dl rakije
- 90 g maslaca
- korica limuna
- malo soli
- grozdice po zelji

Priprema:

Kvasac i jednu žlicu šećera rastopite u 1 dl mlijeka i ostavite na toplome da se digne. Zatim u brašno dodajte dignuti kvasac, šećer, vanilin šećer, sol, dva jaja, dva žutanjka, koricu limuna, rastopljeni maslac i mlijeko te umijesite mekano tijesto. Tijesto oblikujte u kuglu i ostavite na toplome da se digne.

Zatim ga premijesite i oblikujte četiri kruščića. Protvan obložite masnim papirom i ostavite 20-ak minuta na toplome mjestu. Na vrhu svakog kruščića napravite križ i namažite razmućenim jajetom. Pecite na temperaturi od 180 stupnjeva oko sat vremena.

Dobar tek i sretan Uskrs!

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.