Vjesnica jesenskih dana i nezaobilazan motiv svih romantičnih jesenskih pejzaža, bundeva (ili buća), vrlo je česti sastojak hrvatskih autohtonih jela. No ona su nerijetko jako kalorična i masna, poput bućnice ili variva od buće i vrhnja. Samo malo izmijenite tradicionalne načine pripremanja buće i dobit ćete vrhunski dijetalni sastojak, visoke nutritivne vrijednosti

bundeva, buća

Bundeva ima okrugli mesnati plod i kada je savršeno zrela, intenzivne je narančaste boje i okružena velikim zelenim listovima. Bundeva je porijeklom iz Južne Amerike, točnije Meksika, i spada u porodicu tikvenjača od kojih je najpoznatija tikvica. Bundeve se po poljima beru od rujan nadalje, i iako je dugo po selima služila kao hrana za stoku, danas se nalazi u mnogim vrhunskim jelima jer je ukusna, lako probavljiva i nutritivno bogata.

Vrijedni nutrijenti bundeve

Bogata je prije svega beta-karotenom (narančasti pigment koji se u našem organizmu pretvara u vitamin A i služi kao antioksidans, potreban za očuvanje imunološkog sustava). Sadrži 90% vode i samo 35 kcal na 100 grama i zbog toga je vrlo poželjna u dijetama; s obzirom na visok sadržaj balastnih tvari i male količine daje dugotrajan osjećaj sitosti.

Nadalje, obiluje: kalcijem, klorom, fosforom, kalijem, magnezijem, manganom, folatima i vitaminom C, a najviše željeza ima u košticama.

Dobrobiti bundeve za zdravlje

Bundeva jača zaštitnu ovojnicu živaca i djeluje smirujuće poput prirodnog lijeka za smirenje. Također, osnažuje krvožilni sustav (upravo zahvaljujući beta-karotenu), potiče rad štitnjače, jača imunitet te regulira količinu vode (prirodni diuretik) i pomaže kod mršavljenja.

Sastojci bundeve imaju utjecaja i na regulaciju žlijezda lojnica, a učinkovito smiruju upaljenu kožu lica te pomažu u otklanjanju akni i mitesera; ekstrakti bundeve stoga se sve češće upotrebljavaju u kozmetičkoj industriji (pri izradi maski za čišćenje i sužavanje pora lica).

sok od bundeveSmoothie od bundeve

Bundevu ogulite, narežite na kockice i zajedno s malo smeđeg šećera skuhajte u 1 litri vode. Ohlađenu ispasirajte u kašu. Dodajte jednu ispasiranu mrkvu, i nekoliko čajnih žličica limunova soka te vode po želji (ovisno volite li više gušće ili rjeđe smoothie), te još jednom dobro izmiksajte. Dodatno zasladite po želji - smeđim šećerom ili stevijom. Držite u hladnjaku i popijte u roku dva dana.

Sok od bundeve najbolji je napitak od povrća jer su u njemu zastupljeni vitamini i minerali u omjeru koji najbolje odgovara našem metabolizmu, a dobar je i za detoksikaciju cijelog organizma. Bundevin sok također potiče probavu i odstranjuje otrove iz crijeva, smanjuje razinu masnoće u krvi djelovanjem enzima koji otapaju masnoće i veže uz sebe kolesterol te tako pomaže razgradnju masnog tkiva.

Ako tijekom hladnih jesenskih i zimskih dana unesete samo jednu jušnu žlicu ekološki uzgojene bundeve (u obliku soka), prevenirat ćete probleme s mokraćnim mjehurom i prostatom. I koštice i ulje također se upotrebljavaju kod problema s mokraćnim mjehurom, bubrezima i prostatom.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.