Uživajte u odličnom okusu slane pite od slanine i vrhnja. Riječ je o inačici tradicionalnog francuskog Quiche Lorrainea, specijaliteta koji je posebno obljubljen u zimsko doba. Istina, jelo je kalorično, ali sigurni smo da ćete kalorije pametno potrošiti
Sastojci:
Za tijesto:
- 250 g brašna
- 70 g maslaca, narezanog na male komade
- 55 g masti
- 2 žumanjka lagano umućena s 2 žlice hladne vode
Za nadjev:
- maslinovo ulje
- 300 g dimljene slanine narezane na komadiće
- 2 jaja
- 100 ml punomasnog vrhnja
- morska sol
- svježe samljeveni crni papar
Priprema: Za izradu tijesta najprije treba staviti brašno u posudu; dodati maslac i mast, pa vrhovima prstiju sve lijepo izmiješati dok ne postane nalik na krušne mrvice. Koristeći se nožem s tupim vrhom pokretima kao da režete, u tu smjesu umutite jaje tako da nastane kugla tijesta. Brzo mijesite na pobrašnjenoj površini dok ne postane ujednačeno glatko, pa zamotajte tijesto i ohladite ga u hladnjaku na pola sata.
Zagrijte pećnicu na 180°C. Razvaljajte tijesto i ispunite kalup za pitu promjera oko 30 cm. Zagrijte malo maslinova ulja u tavi i prepržite slaninu 5 minuta. U zdjeli umutite jaja, vrhnje, sol i papar pa dobro izmiješajte i dodajte slaninu. Ulijte u kalup za pitu i pecite 35 minuta na 180°C pa onda smanjite temperaturu na 160°C i pecite još 15 minuta. Poslužite toplo.
mini69
@26.10.2011. 08:52 4jooooj,kako me mamite ovako rano ujutro kad ne mogu bit u kuhinji!!! morat ću isprobat ovo,jako mi se sviđa!već osjećam kako miriši,mmmmm
glamurlover
@26.10.2011. 08:54 1Jako fino, ali sigurno nije baš nutricionistički poželjno jelo. No, ponekad se mora i malo uživati. Sigurna sam da će se ovo muškarcima svidjeti. Na slici izgleda jako fino. Nisam neka ljubiteljica slanine, ali možda može proći u ovoj inačici Quiche Lorrainea.
Chef admin
@26.10.2011. 09:33 4E to ti ja govorim, ovo je jelo... Fućkaš pjenice :)
Minimojka
@26.10.2011. 09:45 2Njam njam, prefino, obožavam Quiche i sve njegove inačice :)
Famke
@26.10.2011. 10:04 2Obožavam Quche Lorraine! Kako Francuzi znaju napraviti dobre pite, to je čudo jedno!
nina555
@26.10.2011. 10:07 2ovo moram isprobati :) Zanima me samo da li bi bio veliki propust da tijesto zamijesim u multipraktiku?
jadry89
@26.10.2011. 10:26 2Mmmm..špekić....
kejt
@26.10.2011. 10:32 1Ovo obavezno moram isprobati!!!!
beba
@26.10.2011. 12:38 2Uuuuuu... kakva slast!!!!! Samo kad bi mi to netko i pripremio?!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
mackica
@26.10.2011. 12:44 1Uuuu, baš savršeno ... A ja osim Femininog, imam i kućnog Chefa, svog sina :))) Odmah je škicnuo na recept .... Jedva čekam realizaciju :))))
lolalo
@26.10.2011. 12:46 1Kako dobro izgleda. Kao da osjećam miris...
Antonia
@26.10.2011. 13:23 1Super ideja za jesenju deliciju, pa malo vina, pa kamin....
Eowa
@26.10.2011. 13:28 1Definitivno moram isprobati :)
Nena
@26.10.2011. 14:41 0Mljac....ovo je odlično,prava zimska pita koja se odmah ugrađuje u kukove i trbuh.Super.
valen-cia
@26.10.2011. 16:32 1Pametne žene znaju kako potrošiti kalorije.))
Nikolina
@26.10.2011. 17:02 0Mmmmm... sva sreća da nisam ovaj recept otvorila gladna :) Nisam ljubi6teljica slanine, no po vrlo sličnom receptu sam radila svoj quiche, ali s 3 vrste sira, a jednom sam dodala i izdinstani poriluk... ima mnogo varijacija. Doduše ne bih odbila pojesti i koju fetu ovoga s fotografije, sa špekom :)
ch
@27.10.2011. 02:42 0Za mene je prekalorično, ali vjerujem da će se dečkima svidjeti :)
Velvet Dreams
@12.11.2011. 20:49 0Joooooj, moram probati. :)