Uživajte u odličnom okusu slane pite od slanine i vrhnja. Riječ je o inačici tradicionalnog francuskog Quiche Lorrainea, specijaliteta koji je posebno obljubljen u zimsko doba. Istina, jelo je kalorično, ali sigurni smo da ćete kalorije pametno potrošiti

slana pita od slanine

Sastojci:

Za tijesto:

- 250 g brašna
- 70 g maslaca, narezanog na male komade
- 55 g masti
- 2 žumanjka lagano umućena s 2 žlice hladne vode

Za nadjev:

- maslinovo ulje
- 300 g dimljene slanine narezane na komadiće
- 2 jaja
- 100 ml punomasnog vrhnja
- morska sol
- svježe samljeveni crni papar

Priprema: Za izradu tijesta najprije treba staviti brašno u posudu; dodati maslac i mast, pa vrhovima prstiju sve lijepo izmiješati dok ne postane nalik na krušne mrvice. Koristeći se nožem s tupim vrhom pokretima kao da režete, u tu smjesu umutite jaje tako da nastane kugla tijesta. Brzo mijesite na pobrašnjenoj površini dok ne postane ujednačeno glatko, pa zamotajte tijesto i ohladite ga u hladnjaku na pola sata.

Zagrijte pećnicu na 180°C. Razvaljajte tijesto i ispunite kalup za pitu promjera oko 30 cm. Zagrijte malo maslinova ulja u tavi i prepržite slaninu 5 minuta. U zdjeli umutite jaja, vrhnje, sol i papar pa dobro izmiješajte i dodajte slaninu. Ulijte u kalup za pitu i pecite 35 minuta na 180°C pa onda smanjite temperaturu na 160°C i pecite još 15 minuta. Poslužite toplo.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.