Iz nove kuharice "Kruh i peciva", najnovijeg izdanje Planetopijinih zdravih kuharica, donosimo vam recept za mirisnu focacciu. U knjizi ćete pronaći izbor najboljih recepata mlade i inovativne učiteljice kuhanja Maje Kefeček za izradu domaćeg kruha, peciva, pogača, kiflica i drugih zamamnih pekarskih delicija pripremljenih od zdravih ekoloških sastojaka
Sastojci:
- 600 g polubijelog brašna
- 1 suhi kvasac
- 1 žlica soli
- 3-4 žlice maslinovog ulja
- oko 350 ml mlake vode
- 6-7 sušenih rajčica (ostavite ih u vodi oko 30 minuta) i ružmarin
Ili
- 20 maslina i origano
Priprema: pomiješajte brašno, kvasac, sol i dodajte ulje i vodu. Zamijesite kuhačom jer je dosta mekano i pustite da se diže oko 2 sata. Nakon sat vremena smjesu možete premijesiti. Ako foccaciu pripremate s rajčicama, onda ih na kraju umiješajte u tijesto. Tijesto rastegnite na nauljenu pliticu za pečenje – ako su u tijestu sušene rajčice, pospite ga ružmarinom. Ako je tijesto bez rajčica, ukrasite ga maslinama i origanom li nekom drugom kombinacijom. Polijte maslinovim uljem i po želji pospite s malo krupne soli. Pecite na 200C odnosno dok ne poprimi zlatnu boju (oko 25 – 30 minuta).
Dodatne varijante: cherry rajčice i bosiljak, medvjeđi luk i sir, chilli papričice i kukuruz. Tijesto možete koristiti i za pizzu ili za pikantne zvrkove: razvaljajte ga i punite smjesom po želji te zarolajte. Narežite na kolute i pecite oko 20 minuta.
"Kruh i peciva" najnovije je izdanje Planetopijinih zdravih kuharica u kojem ćete pronaći izbor najboljih recepata mlade i inovativne učiteljice kuhanja Maje Kefeček za izradu domaćeg kruha, peciva, pogača, kiflica i drugih zamamnih pekarskih delicija pripremljenih od zdravih ekoloških sastojaka. Majina je strast pronalaženje, osmišljavanje i razvijanje raznolikih recepata za domaći kruh i peciva, a popularne klasične recepte prilagođava načelima prirodne prehrane.
U knjizi je 27 recepata za pripremu različitih vrsta kruha - kvasni, beskvasni, kuhani, kruh koji se ne mijesi, bezglutenski, te peciva i pogača od putar-štangica i lepinja do neodoljivih foccacia, ciabatta, socce sa začinima, varaždinskih klipića i mnogih drugih.
Korisne i praktične savjete za uspješnu pripremu kruha kod kuće, otkrit će Maja na promociji knjige na koju pozivamo sve ljubitelje brašnastih proizvoda. A neke od tih slastica imat ćete priliku i degustirati na promociji knjige koje će se održati u ponedjeljak, 18.3. u 18 sati u knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu.
glamurlover
@18.03.2013. 11:10 2Ova focaccia izgleda prefino, a sigurno joj je i okus takav.
Minimojka
@18.03.2013. 11:11 1Jao, divno, nisam nikad radila, ali budem, čini se jednostavno :)
Vecchia
@18.03.2013. 11:39 1Jao, vrijeme je za gablec...
romana1
@18.03.2013. 11:40 1Kako ja to volim .....
kejt
@18.03.2013. 11:49 1Probat ću napraviti!!!!!
mackica
@18.03.2013. 12:48 1imam kući jednu sličnu knjigu i tako je rijetko koristim. A baš bih trebala ... :))
šal
@18.03.2013. 13:45 1taako ukusno izgleda,voljela bih ga provati! obožavam kruh i trebala bih nabaviti jednu ovakvu knjigu
beba
@18.03.2013. 14:07 0Mmmmmm..... sigurno.... jako jako finoooooo!!!!!!
Jasnica Turk
@18.03.2013. 17:37 0Ovo izgleda tako divno i utješno... :)
lulija
@18.03.2013. 20:42 0Odlično je!!!!
dubi7
@18.03.2013. 22:35 0Obožavam ovaj kruh :)
Lana010
@23.03.2013. 14:31 0isporbano...mljac
anasrce
@08.06.2013. 09:06 0Nisam nikada jela mediteransku focacciu, ali izgleda primamljivo
papillonzg
@09.06.2014. 11:41 0450 ml vode ide. krivo piše :) Maja Kefeček
Nikolina
@07.06.2015. 17:54 0Radila sam focacciu prema jednom talijanskom receptu (vidjela video na Rai uno) i bila je predobra. Šteta da nisam zabilježila link i pisala postupak.