Chef Femine.hr Luka Raspor na vaš stol donosi elegantno i ukusno jelo: napuljski caprese s pršutom, savršenu ideju za lagan i vrijednim nutrijentima bogat doručak

capreseNapuljski caprese jednostavno je jelo, koje ćete pripremi u nekoliko minuta, a zavest će vas kako svojim prelijepim bojama, tako i savršeno uravnoteženim okusima. Osvježavajuć je i hranjiv, te idealan izbor za doručak ili međuobrok.

Kao većina talijanskih jela, tako i napuljski caprese ima svoju malu priču - ime je, dakako, dobio po otoku Kapriju koji se nalazi južno od Napulja, oko sat vremena vožnje gliserom. Jelo je poznato i omiljeno jer je vrlo brzo gotovo, vrlo slasno i može se maštovito aranžirati, jesti kao samostalan obrok ili dodatak nekom glavnom jelu. Zbog svojih boja (bijele mozzarelle, crvenih rajčica i zelenih listića bosiljka), priziva talijansku nacionalnu zastavu, pa ju je Filippo Tommaso Marinetti, talijanski pjesnik i pisac, začetnik futurizma, vrlo često spominjao kao simbol talijanske trobojnice i nacionalnog ponosa.

Napuljski caprese je vrlo hranjiv, a mi mu još dodajemo malo pršuta ili pureće šunke:

  • mozzarella će vam dati kalcij
  • rajčice visokovrijedni antioksidans likopen, te pregršt kalija
  • maslinovo ulje obilje važnih nezasićenih masnih kiselina, vitamina E i polifenola (koji smanjuju rizik od ateroskleroze i nekih vrsta raka)
  • bosiljak eterična ulja koja su blagodat za crijeva
  • šunka ili pršut dovoljan dnevni unos životinjskih proteina

Mozzarellu režite tanko jer je vrlo kalorična, kao i šunka i pršut.

Sastojci:

  • 2 kugle sira mozzrelle
  • 4 velike zrele rajčice
  • 8 šnita tanko narezanog pršuta ili pureće šunke
  • svježi listići bosiljka
  • sol, papar
  • maslinovo ulje

Priprema:

  • mozzarellu i rajčicu narežite na ploške, pa ih naizmjenično poslažite na pladanj
  • između ploški rajčica i sira, poslažite tanke, presavinute šnite pršuta ili pureće šunke
  • rasporedite listiće bosiljka
  • lagano posolite (ne previše, jer je pršut sam po sebi vrlo slan, kao i šunka), te zalijte maslinovim uljem
  • rashladite u hladnjaku i poslužite svježe s grisinima ili prepečencem

Dobar tek!

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.