Chef Femine.hr Luka Raspor na vaš stol donosi elegantno i ukusno jelo: napuljski caprese s pršutom, savršenu ideju za lagan i vrijednim nutrijentima bogat doručak
Napuljski caprese jednostavno je jelo, koje ćete pripremi u nekoliko minuta, a zavest će vas kako svojim prelijepim bojama, tako i savršeno uravnoteženim okusima. Osvježavajuć je i hranjiv, te idealan izbor za doručak ili međuobrok.
Kao većina talijanskih jela, tako i napuljski caprese ima svoju malu priču - ime je, dakako, dobio po otoku Kapriju koji se nalazi južno od Napulja, oko sat vremena vožnje gliserom. Jelo je poznato i omiljeno jer je vrlo brzo gotovo, vrlo slasno i može se maštovito aranžirati, jesti kao samostalan obrok ili dodatak nekom glavnom jelu. Zbog svojih boja (bijele mozzarelle, crvenih rajčica i zelenih listića bosiljka), priziva talijansku nacionalnu zastavu, pa ju je Filippo Tommaso Marinetti, talijanski pjesnik i pisac, začetnik futurizma, vrlo često spominjao kao simbol talijanske trobojnice i nacionalnog ponosa.
Napuljski caprese je vrlo hranjiv, a mi mu još dodajemo malo pršuta ili pureće šunke:
- mozzarella će vam dati kalcij
- rajčice visokovrijedni antioksidans likopen, te pregršt kalija
- maslinovo ulje obilje važnih nezasićenih masnih kiselina, vitamina E i polifenola (koji smanjuju rizik od ateroskleroze i nekih vrsta raka)
- bosiljak eterična ulja koja su blagodat za crijeva
- šunka ili pršut dovoljan dnevni unos životinjskih proteina
Mozzarellu režite tanko jer je vrlo kalorična, kao i šunka i pršut.
Sastojci:
- 2 kugle sira mozzrelle
- 4 velike zrele rajčice
- 8 šnita tanko narezanog pršuta ili pureće šunke
- svježi listići bosiljka
- sol, papar
- maslinovo ulje
Priprema:
- mozzarellu i rajčicu narežite na ploške, pa ih naizmjenično poslažite na pladanj
- između ploški rajčica i sira, poslažite tanke, presavinute šnite pršuta ili pureće šunke
- rasporedite listiće bosiljka
- lagano posolite (ne previše, jer je pršut sam po sebi vrlo slan, kao i šunka), te zalijte maslinovim uljem
- rashladite u hladnjaku i poslužite svježe s grisinima ili prepečencem
Dobar tek!
sofy
@11.12.2010. 17:37 0joj,obozavam mozzarellu,prsut i rajcicu..tek sad sam vidjela recept...brzo cu ga isprobati
Ronja
@23.12.2010. 20:40 0joj njama:))))
Nikolina
@07.06.2015. 18:07 0Obožavam Caprese salatu, doduše radim je klasično - bez dodataka pršuta i/ili šunke.
karlavp
@10.06.2015. 12:00 0Odlično, volim jesti sve lagano, a bosiljak jednostavno obožavam. Koristim ga često u varivima i na pizzi.