Klimatski uvjeti znatno utječu na dozrijevanje maslina pa ono nije uvijek, ni za svaku sortu ujednačeno. Berba maslina odvija se u mediteranskim krajevima ujesen, od rujna do studenoga, ovisno o sorti i vremenskim uvjetima tijekom ljeta

Mediteranska prehrana

Znanstveno je dokazano i općepoznato da je mediteranski način prehrane (ili kako se još naziva - Kretska dijeta) jedan od najzdravijih na svijetu. 

Značajke mediteranskog načina prehrane: obilna konzumacija povrća, salata, suhog povrća i voća (svježeg ili sušenog), konzumacija maslinovog ulja kao najvažnijeg izvora lipida, konzumacija ribe, peradi, mliječnih proizvoda i jaja; a umjerena konzumacija crvenog mesa i vina za vrijeme obroka.

Maslinovo ulje, jedna od najobljubljenijih mono-nezasićenih masti na svijetu, vlada u mediteranskom bazenu već tisuće godina. Ne odlikuje se samo izvrsnim okusom već je i dokazano da dijeta na bazi maslinovog ulja ulijeva nadu u dulji život i smanjuje bolesti koje su posljedica loših zapadnjačkih kulinarskih navika.

crne masline

Osnovna svojstva maslinova ulja

Posljednjih nekoliko godina, znanstvenici su se bavili proučavanjem vrlina mediteranske dijete, a posebno proučavanjem maslinovog ulja. Temeljitijim ispitivanjima otkrilo se da je ta praiskonska tekućina nešto više od običnog izvora mono-nezasićenih masti. Ono je također bogat izvor antioksidansa.

A antioksidansi pomažu u prevenciji oštećenja tjelesnih tkiva koja uzrokuju molekule koje se zovu slobodni radikali. Tijelo proizvodi te slobodne radikale jer mu je potreban kisik, a njihova količina se povećava s našim starenjem. Slobodni radikali smatraju se uzrokom srčanih bolesti, raka i starenja.

Iako tijelo proizvodi svoje vlastite antioksidanse, i namirnice kojima se hranimo također nas njima snabdijevaju. A ulje koje se dobiva od ploda masline sadržava veliki dijapazon dragocjenih antioksidansa koji se ne nalaze ni u jednom drugom ulju.

Za zdravlje i dugovječnost

Važna je uloga antioksidansa na stanje arterija. Lipoproteini slabe gustoće (LDL) ili loš kolesterol štetni su samo kada oksidiraju. Tada dolazi do pojavljivanja čestica koje stvaraju naslagu koja postaje sve gušća i opasno prijeti začepljenju arterija. A upravo maslinovo ulje, kao prirodni antioksidans, pomaže u sprječavanju te oksidacije.

maslinovo ulje i bijele maslineMnogi važni antioksidansi unose se također i kroz uzimanje biljnih namirnica, ali nutricionisti moraju sve poduzeti da ih ljudi zaista požele konzumirati. Zato te biljne namirnice moraju biti ukusne. A upravo mediteranska kuhinja uspijeva povrće učiniti privlačnim, začinjavajući ih maslinovim uljem, limunovim sokom, bijelim lukom i aromatičnim začinima, a što jasno govori zašto, u mediteranskim zemljama, ljudi svakodnevno uživaju u konzumaciji velikih količina biljnih namirnica.

Uzastopnim istraživanjima otkrilo se da su mono-nezasićene masti bolje od poli-nezasićenih jer smanjuju lipoproteine slabe gustoće (LDL ili loš kolesterol), a da pri tom ne naškode lipoproteinima visoke gustoće (HDL ili dobar kolestero) koji djeluju zaštitnički. Osim učinkovitog djelovanja maslinovog ulja u smanjenju LDL-a, uljna kiselina je također poznata po tome da smanjuje stvaranje krvnih ugrušaka u arterijama.

Ali maslinovo ulje nije poznato samo po tome što štiti od kardiovaskularnih bolesti. Njegove vrline idu i iznad toga. Antioksidansi zvani polifenoli, a koji se nalaze u maslinovom ulju, sposobni su uništiti supstance koje stvaraju proliferaciju (razmnožavanje) kancerogenih stanica. Jasno, istraživanja se trebaju nastaviti da bi se u potpunosti objasnio taj fenomen zaštite, ali činjenice su tu: u mediteranskim zemljama, ima mnogo manje slučajeva obolijevanja žena od raka dojke nego u zemljama poput Sjedinjenih Američkih Država ili Australije, gdje je postotak oboljenja od raka dojke vrlo visok.

Maslinovo ulje ima važnu ulogu i kod dijabetesa. Znanost je dokazala da osobe koje koriste maslinovo ulje bolje kontroliraju svoj dijabetes i imaju manji postotak nekih masnoća u krvi.

I na kraju, može se zaključiti da je maslinovo ulje neoporecivi zaštitnik metabolizma, arterija, želuca i žuči. Pospješuje rast u dječjoj dobi i produžuje nadu u dulji život starijih osoba. Njegovo učinkovito djelovanje na lipide u krvi je jedinstveno. Osim toga, velika je vjerojatnost da maslinovo ulje ima djelotvorni učinak i na rad žuči i terapeutsko djelovanje kod problema uzrokovanih čirom na želucu.

U okviru našeg dosjea MASLINOVO ULJE, čitajte - Maslinovo ulje u službi ljepote.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.