Jedan od najpoznatijih svjetskih dermatologa, američka liječnička mega-zvijezda dr. Nicholas Perricone, autor bestselera „Bezvremensko lice, bezvremenski um", u svojoj posljednjoj knjizi „Hrana za vječnu mladost", među ostalim, piše i o namirnicama koje kožu pomlađuju izvana i iznutra

nicholas perricone, hrana za vjecnu mladostAmerički dermatolog Nicholas Perricone jedan je od najpoznatijih liječnika na svijetu. Dakako, njegove planetarne slave vjerojatno ne bi bilo bez redovitog pojavljivanja u TV showu velike Oprah Winfrey, koja ga je i uzdigla do zvijezda. Osim što je dermatolog, Perricone je stručnjak za prevenciju starenja i savjetnik za zdravlje.

Mnoge holivudske zvijezde uopće ne mogu zamisliti život bez zlata vrijednih sugestija i savjeta dr. Perriconea. Općepoznato je da glumice poput Ume Thurman i Courteney Cox ili supermodela Heidi Klum, gotovo slijepo prate njegove smjernice za svakodnevnu njegu, ljepotu i prehranu. Uma Thurman u mnogim svojim intervjuima ne propušta izjaviti kako joj dr. Perricone pomaže da izgleda bolje i osjeća se ljepše. „Od vitaminske linije do vrhunskih proizvoda za njegu kože, dr. Perricone ne samo da mi je pomogao da izgledam bolje, nego je poboljšao cjelokupnu kvalitetu mojega života.", ističe Uma Thurman.

Perriconeove knjige - „The Perricone Promise", „Dr. Perricone's 7 Secrets to Beauty, Health and Longevity", „The Wrinkle Cure", „The Perricone Prescription", „The Perricone Weight-Loss Diet" - sve su redom bestseleri s broja 1 New York Times top liste.

DJELUJTE IZNUTRA

Perricone kao najvrjednije i najzdravije namirnice, koje će vaše tijelo i kožu održati zdravima i mladima, navodi:

- bjelančevine: riba, školjke, piletina, puretina, jaja, nemasne mliječne proizvode, tofu
- integralne žitarice
- mahunarke
- svježe voće i povrće žarkih boja
- namirnice bogate omega-3 masnim kiselinama: losos, avokado, orašasti plodovi, maslinovo ulje, sjemenke
- vodu, zeleni čaj, povremeno čaša crnog vina

Kao najveće neprijatelje lijepe kože i zdravog tijela ističe:

- sva hrana koji dovodi do naglog podizanja šećera u krvi, posebno industrijske slastice
- pretjerano izlaganje suncu
- stres
- pušenje i izlaganje duhanskom dimu
- nedostatak sna
- pretjerano uživanje alkohola 
- manjak tjelovježbe

mlado lice zeneDJELUJTE IZVANA

Dr. Perricone, međutim, smatra da određene namirnice, osim iznutra, djeluju ljekovito na kožu i izvana. Evo nekoliko njegovih recepata za kućne kozmetičke proizvode koji brišu bore:

Blagotvorna kura maslinovim uljem

„Već su i Stari Rimljani masirali kožu maslinovim uljem, kako bi je učinili glatkom i sjajnom.", podsjeća Perricone. Maslinovo ulje koje jedemo, pomaže našem organizmu da se bori protiv slobodnih radikala i upalnih procesa. Perricone objašnjava kako upale nisu vezane samo za bolesti, već kako uvelike pridonose boranju i „gužvanju" kože. Upravo zbog toga ističe kako je maslinovo ulje važno jesti, ali isto tako, koristiti ga kao sjajilo za usnice i ulje za svaki onaj dio tijela koji pokazuje znakove sušenja. Suha koža je posebno gladna maslinova ulja. Za večeru ulijte nekoliko kapi maslinova ulja u zdjelicu i namočite unutra kruh - pojedite kako biste čuvali svoje tijelo iznutra. Koristite kapi maslinova ulja kao lip gloss, te njime tretirajte suhu kožu ruku, laktova i peta.

Bundevin puding za lice

Bundeva je prepuna karotenoida, biljnog pigmenta koji je vrlo vrijedan borac u borbi protiv bora - neutralizira slobodne radikale u koži i na taj način sprečava njena oštećenja uzrokovana starenjem. Poznati američki dermatolog Kenneth Beer naglašava kako je bundeva bogata vitaminima C, E i A, te enzimima koji čiste kožu, a ima i vrlo snažan hidratacijski učinak. Bundevine koštice su odličan međuobrok, koji nas opskrbljuje vlaknima za zdravu probavu, a bundevino meso antioksidansima. Svakako uživajte u bundevi barem jednom tjedno - kao obroku i kao kozmetičkom preparatu. Bundevin puding za lice napravit ćete vrlo jednostavno - u mikser ubacite 2 šalice kockica bundeve, 4 jušne žlice jogurta od vanilije, 4 jušne žlice meda i 1 čajnu žličicu cimeta. Nanesite na kožu, ostavite djelovati 10-ak minuta i isperite. Koža će ostati glatka i nahranjena.

jagode i slagMaska od jagoda

Vitamin C, kojim jagoda obiluje, pomaže u borbi protiv slobodnih radikala koji s vremenom oštećuju stanice i smanjuju količinu kolagena, što dovodi do svih tih tankih (i malo manje tankih) borica na našem licu. Za glatku, zategnutu kožu, valja jedanput do dvaput tjedno na lice nanijeti masku bogatu vitaminom C, a najbolje će vam koristiti prava domaća maska od jagoda. Pripremit ćete je vrlo jednostavno: u mikser stavite šaku dobro ohlađenih i šaku na sobnoj temperaturi odstajalih jagoda (malina ili borovnica - sve su one pune C vitamina i antioksidansa). Nakon što ste ih dobro izmiksali, odajte 2 dl light jogurta (može i od vanilije), te jednu vrhom punu jušnu žlicu meda. Budite pažljivi s nanošenjem maske na kožu, jer će na početku kapati, pa to svakako radite iznad umivaonika. Nakon par sekundi, maska od jagoda stvrdnut će se na licu i duboko nahraniti kožu. Ostavite je da djeluje oko 8 minuta, a zatim isperite.

Piling od nara (šipka)

Američka znanstvenica Madelyn Fernstrom, osnivačica i direktorica Centra za kontroliranje težine pri Medicinskom centru Sveučilišta Pittsburgh, ističe kako je šipak jedna od biljaka s najjačim antioksidativnim svojstvima, te dodaje kako posljednja istraživanja pokazuju da posjeduje više protuupalnih antioksidansa nego li crno vino i zeleni čaj. Razrežite šipak, ostavite ga 5 - 10 minuta u toploj vodi, a zatim, kad se sjemenke same počnu odvajati, izvadite ih. Stavite ih u mikser, dodajte 1 šalicu zobenih pahuljica, 2 jušne žlice meda i 2 jušne žlice vrhnja. Nanesite na lice i masirajte vrlo laganim pokretima, te isperite. Za grublju kožu (na laktovima, petama ili koljenima), dodajte ¾ šalice smeđeg šećera.

Oblozi od zelenog čaja
Šalica zelenog čaja učinit će za vaš organizma mnogo više od relaksacije. Perrcione ističe kako je zeleni čaj pun antioksidansa koji djeluju protuupalno. Američki znanstvenici (na temelju istraživanja Sveučilišta Case Western Reserve i Sveučilišta u Alabami), tvrde da zeleni čaj smanjuje rizik od raka kože. Također, ističu kako nekoliko kapi limuna, limete, naranče i mandarine (ili bilo kojeg drugog citrusa) pojačava antioksidanse u zelenom čaju i omogućava da što dulje ostaju u organizmu i obavljaju svoje blagotvorne funkcije. Svaki dan pijte do tri šalice zelenog čaja kao antioksidans za organizam, a ohlađene vrećice čaja koristite kao obloge za oči. Držite ih na očima 10 - 15 minuta - zeleni čaj sadrži tanin, koji ima anstringentno djelovanje, smanjuje natečenost i podbuhlost.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.