Dobar sendvič može biti prava delicija uz malo mašte i truda. Ljeto je pravo vrijeme da se okušate u slaganju najukusnijih sendviča jer uz more, sunce i plažu šteta je gubiti vrijeme na kuhanje, a kriška dobrog kruha može podnijeti svašta. Četiri sendviča za svega nekoliko minuta. I ponešto za svakoga. Klinci će obožavati onaj s maslacem od kikirikija, a svi željni konkretnog obroka uživati će u hrskavoj slanini i meko kuhanom jajetu

ljetni sendviči

Koristite svoj omiljenji kruh kojeg ćete narezati na nešto deblje kriške. Ako pripremate sva četiri sendviča odjednom stavite peći kriške kruha i slaninu istovremeno. Slaninu odvojite od kruha kako kruh ne bi upio otopljenu masnoću (slaninu možete peći u 'lađici' koju ste napravili od folije, u istoj posudi s kruhom). Kruh (i slaninu) pecite na 200°C oko 15-ak minuta dok slanina ne postane hrskava, a kruh dobije boju po rubovima. Ako je potrebno pecite sve još 1-2 minute duže na opciji 'grill'.

Sastojci za sendvič sa slaninom:

- 1 kriška pečenog kruha
- 1 šaka rikole
- 2 šnite slanine, narezane na tanko
- 1 jaje
- 3-4 mini cherry rajčice
- nekoliko listića bosiljka
- sol
- grubo mljeveni crni papar
- malo suhe mljevene ljute paprike
- ½ žlice maslinovog ulja
- par kapi limunovog soka

Priprema: Rikolu posolite, popaprite, dodajte par kapi maslinovog ulja i par kapi limunovog soka. Sve dobro izmiješajte. Rajčice prepolovite, pomiješajte s listićima bosiljka, s par kapi maslinovog ulja, začinite solju. Jaje skuhajte tako da ga ubacite u proključalu vodu i kuhate 8 minuta. Pripremljenu rikolu stavite obilato na pečenu krišku kruha. Na rikolu stavite hrskave kriške slanine, jaje narezano na ploške i rajčice s bosiljkom. Jaje posolite i začinite ljutom paprikom.

Sastojci za sendvič s maslacem od kikirikija:

- 1 kriška pečenog kruha
- 1 žlica maslaca od kikirikija
- nekoliko trešanja, očišćenih i prerezanih na polovice
- grubo mljeveni crni papar

Priprema: Trešnje očistite od koštica i prerežite na polovice. Pečeni kruh namažite maslacem od kikirikija, po maslacu rasporedite polovice trešanja i obilato popaprite s grubo mljevenim/tučenim paprom.

Sastojci za sendvič s mladim graškom:

- 1 kriška pečenog kruha
- 1 žlica rikote
- 1 šaka mladog graška u mahuni (ili mahuna)
- nekoliko listića svježe mente
- sol
- malo suhe mljevene ljute paprike
- ½ žlice maslinovog ulja

Priprema: Mladi grašak (u mahuni) blanširajte u posoljenoj kipućoj vodi, kratko kako bi ostao hrskav i zadržao svježu boju. Ocjedite ga i odmah ohladite u ledenoj vodi. Narežite mahune graška dijagonalno na ploškice. Krišku pečenog kruha namažite rikotom, po rikoti rasporedite narezane mahune graška. Po potrebi dosolite i popaprite. Sve začinite ljutom paprikom i ukrasite listićima svježe mente. Pokapajte s nekoliko kapi maslinovog ulja.

Sastojci za sendvič s poširanim breskvma:

- 1 kriška kruha
- 1 žlica mekog kozjeg sira
- 1 breskva (ili nektarina)
- nekoliko listića rikole
- sol
- grubo mljeveni crni papar
- 1 žličica meda

Priprema: Breskvu zarežite nožem na dnu, plitko, u obliku slova X. Ubacite breskvu u proključalu vodu na 1-2 minute. Prebacite breskvu u ledenu vodu na kratko. Breskvu ogulite i narežite na ploškice. Krišku pečenog kruha namažite mekim kozjim sirom, po siru rasporedite kriške poširane breskve, ukrasite s nekoliko listića rikole. Sve posolite, popaprite s grubo mljevenim paprom i prelijte medom.

Adriana Juriša
Posjetite: weareatlove.com

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.