Jesen je stigla, a s njom je započela i sezona gljiva. Tržnice će uskoro zamirisati po vrganjima, a ako imate sreće naći ćete i neke rjeđe vrste gljiva. Za one kojima je aromatični vrganj preintenzivan, uvijek su tu sve vrste šampinjona puno blažeg okusa

sendvič s gljivama

Gljive su niskokalorične, bogate proteinima, sadrže vrlo malo masti što ih čini idealnom dijetalnom namirnicom. Bogate su mineralima i vitaminima, pogotovo vitamino D. Gljivama se pripisuju antikancerogena svojstva te povoljni utjecaj na imunološki sustav. Gljive su uvijek dobar izbor ako su svježe i poznatog porijekla, pogotovo ako se radi o divljim, samoniklim primjercima. Ako se odlučite za divlje gljive potreban je dodatan oprez i savjet!

Sendvič s gljivama vrlo je jednostavan, ali i slastan obrok koji je gotov za 10-ak minuta. Idealan je da vas ugrije na kraju prohladnog jesenskog dana. Možete koristiti svoje omiljene gljive i omiljenu šnitu kruha.

Sastojci:

- 250 g gljiva
- 1 žlica maslaca
- 6 grančica svježeg timjana
- sol
- 2 šnite kruha
- 1 žlica maslinovog ulja
- 4 šnite Asiago sira
- ½ limuna
- 5-6 zrna papra, grubo tucani 

sendvič s gljivama

Priprema: rastopite maslac u tavi na srednje jakoj vatri, dodajte očišćene gljive (veće komade možete prepoloviti uzdužno). Kuhajte na srednje jakoj vatri dok gljive ne puste tekućinu te ona ispari tj. dok gljive ne poprime zlatno smeđu boju po rubovima. Posolite, dodajte listiće timjana, promiješajte i maknite s vatre. Dok se gljive kuhaju zagrijte pećnicu na 250°C. Šnite kruha premažite maslinovim uljem pomoću kista, po kruhu rasporedite sir i stavite u vruću pećnicu dok se sir ne rastopi i ne postane hrskav. Izvadite iz pećnice. Složite sendvič. Na šnite kruha s rastopljenim sirom rasporedite gljive. Popaprite i začinite s nekoliko kapi limunovog soka.

Adriana Juriša
Posjetite: weareatlove.com

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.