Prije svakog uzimanja novog lijeka porazgovarajte sa svojim liječnikom o tome kako se inače hranite. Posebno pazite na namirnice poput grejpa, kelja, peršina, te punomasnih sireva poput roqueforta i camamberta
Neke namirnice mijenjaju našu toleranciju prema lijekovima kao i njihovu efikasnost. Najpoznatija takva namirnica je sok od grejpa. On može povećati koncentraciju u krvi nekih lijekova protiv kolesterola (posebno simvastatina), protiv visokog tlaka i imunosupresora.
Rezultat? Ovisni o pojedinom lijeku, može doći do bolova u mišićima, niskog tlaka, i bubrežnih problema. Jedna će čaša grejpa, ako je uzmemo sa simvastatinom, pojačati djelovanje, kao da smo progutali 5 do 10 tableta toga lijeka!
Poseban oprez s keljem i peršinom
Francuska agencija za sanitarnu zaštitu zdravstvenih proizvoda savjetuje da se ne pije sok od grejpa dva sata prije uzimanja lijekova. Jedna vrsta naranči (naranče iz Seville), kao i tangelo (hibrid naranče i grejpa), navodno imaju isti taj učinak. Također, treba paziti na kelj, brokulu, špinat, peršin i druge izvore vitamina K, koji smanjuje djelovanje antikoagulanata.
Antidepresivi ne vole roquefort
Antibiotici sprečavaju eliminaciju kofeina, što može izazvati drhtanje i lupanje srca. A ako ste pod nekim antidepresivima, trebalo bi izbjegavati sireve poput roquefort-a ili camembert-a, zatim iznutrice i druge namirnice bogate tiraminom. Treba paziti i na ekstrakt akacije, a lijekovi protiv visokog tlaka ne idu dobro ni sa sladićem, koji može povećati krvni tlak i pojačati gubljenje kalija. Svakako, prije svakog tretmana, treba razgovarati sa svojim liječnikom o tome kako se inače hranite.
Vesna8888
@20.11.2010. 17:29 0Jako korisne informacije, nisam znala za ovo.
Rosalinda
@18.12.2013. 15:06 0Nisam ovo sve znala,jako koristan članak!