Nitko ne može opovrgnuti činjenicu da je hrana koju jedemo (pre)bogata solju. Kao što soli ima u solenki, ima je i tamo gdje je ne vidimo - u suhomesnatim proizvodima, sirevima, inćunima, kikirikiju, kruhu, dvopeku, keksima, žitaricama, kuhanim jelima, gotovim juhama... Previše soli narušava naše zdravlje i zato pokušajte ne prekoračivati preporučenih dnevnih 6 grama!
Ne pretjerujte!
Već više od 20 godina, prekomjerno korištenje soli smatra se jednim od glavnih krivaca za pojavljivanje i pogoršanje nekih bolesti i stanja - visokog tlaka, bubrežnih kamenaca, osteoporoze, nekih malignih oboljenja... U tom periodu, naime, od 90-ih naovamo, prehrambena je industrija ojačala svoj položaj i dobila na važnosti: u posljednjih 20 godina sirovi prehrambeni proizvodi ustupili su svoje mjesto prerađenim prehrambenim proizvodima, konzumacija kojih je znatno porasla. Tako je, dakle, sol naveliko korištena u agro-prehrambenoj industriji, ne samo zbog jeftinoće već i zato što popravlja okus, skriva gorke okuse i daje „ukusnost" hrani.
Početkom 90-ih, skandinavske zemlje, SAD, Kanada i Svjetska Zdravstvena Organizacija (WHO), počinju preporučivati smanjenje konzumacije soli. Tako je određena količina od oko 6 grama dnevno. U Europi, posebno se Francuska ističe kao zemlja u kojoj se sol „pribija na križ" kao krivac za loše zdravstveno stanje nacije. U Francuskoj protivnici konzumacije soli neprestano poduzimaju različite akcije, prokazuju industrijske lobije i idu toliko daleko da proglašavaju sol otrovom, odgovornim za desetke zdravstvenih tegoba.
Afssa (Francuska agencija za sanitarnu sigurnost namirnica), koja je dugo izbjegavala taj problem, odjednom se „zalijepila" za njega i preporučila smanjenje od 20 % unosa soli za francusku populaciju. Male i velike prehrambene tvrtke upozorene su da „isprave" svoje recepte, da laganije zagrabe rukom u solenku, i da budu jasniji u podacima na etiketama. Hrvatski stručnjaci također napominju da Hrvati u organizam unose daleko previše soli - čak 13 do 19 grama dnevno, umjesto preporučenih 6.
Sol i visoki krvni tlak
Jedan tabor znanstvenika tvrdi kako je pretjeranost u korištenju soli glavni uzrok visokog tlaka, dok drugi tabor ublažava tu tvrdnju, objašnjavajući da postoji izvjesna individualna osjetljivost na sol. Istina jest da je neželjeni utjecaj soli kod nekih osoba više izražen, kao npr. kod Afrikanaca i Afroamerikanaca, starijih osoba, osoba pod stresom, te kod dijabetičara i pretilih osoba. I neki drugi čimbenici imaju udjela u visokom tlaku - dob, pušenje, debljina, alkohol, nekretanje i nasljeđe; općenito se prihvaća da je 30% razlike u krvnom tlaku između pojedinih osoba vezano uz nasljeđe, a 50% se radi o čimbenicima drugih okolnosti. Uostalom, smanjenje soli nije djelotvorno kod svih osoba s visokim tlakom, jer kod nekih posebni režimi prehrane nemaju nikakvog utjecaja na tlak, kod drugih dolazi do smanjenja visokog tlaka, a postoji i manji broj slučajeva kod kojih dijeta može čak i pridonijeti njegovom povišenju.
Sol i srce
Neovisno o visokom tlaku, pretjerano konzumiranje soli može navodno također biti vezano za hipertrofiju lijeve srčane klijetke, a hipertrofija je vrlo važan faktor rizika pri pojavljivanju kardiovaskularnih bolesti. Ono što se može zaključiti je slijedeće: što se više kumulira (nagomilava) faktora rizika, to je pretjeranost u konzumaciji soli opasnija. Pa potrebno ograničenje njenog unosa na 6 g dnevno ne predstavlja nikakav rizik za pomanjkanjem soli u organizmu: s obzirom da su fiziološke potrebe organizma procijenjene na samo 2 g dnevno.
Sol i osteoporoza
Osteoporoza, bolest starosti, je sve učestalija. Normalno, jer je i populacija sve starija. Osteoporoza koja zahvaća 1/4 starijih osoba postala je problem za javno zdravstvo u većini zapadnih zemalja. Kost se gradi zahvaljujući raspoloživom kalciju, što znači da se svaki uneseni kalcij ne apsorbira. Naime, jedan dio kalcija odlazi u urin, a sol pojačava njegovo lučenje. Dakle, što je hrana slanija, to je gubitak kalcija veći. Dakle, sav kalcij koji se nakupi tijekom mladosti, do 25-e godine sudjeluje u formiranju kompletnog koštanog dijela tijela. Kasnije je sve prekasno i više nije moguće povećati gustoću kostiju, možemo je samo održavati. Zato valja posebno jako paziti na unos soli što se tiče djece i mladih, tim više, jer oko 60 % mladih ljudi u Europi unosi premalo kalcija u organizam - 2/3 od propisanog unosa za njihovu dob.
Sol i maligna oboljenja
Sol se također okrivljuje i za pojavu malignih oboljenja, posebno za rak želuca. Ipak, teško je postaviti uzročnu vezu, tim više što su i mnogi drugi čimbenici u to upleteni. Ipak, valja zaključiti da ne treba pretjerivati s konzumacijom soli i s jako zasoljenim konzerviranim proizvodima (posebno suhomesnatim proizvodima i slanim sirevima).
Dovoljno je 6 grama dnevno
S druge strane, dovoljan unos soli u organizam nužan je za svakog čovjeka i njegovo zdravlje. Natrij klorid (NaCl) ili kuhinjska sol je vrlo važan sastojak ljudskog tijela i odgovoran za izmjenu tvari u stanicama. Premala količina soli u organizmu može dovesti do nesvjestice pa i kome. No, najčešće unosimo daleko previše, a ne premalo soli. U nas je prosječan dnevni unos soli vrlo visok i iznosi od 13-19 grama, dok su fiziološke potrebe samo 6 grama dnevno. Sjetite se toga idući puta kada krenete soliti hranu.
Pticica
@08.12.2010. 08:56 0Joooj, ja previse solim, moram prestati!
krisi
@08.12.2010. 09:13 0ja u zadnje vrijeme pokušavam manje soliti hranu, ali to i nije baš lako, jer mi tada hrana nema okusa :(
Chef admin
@08.12.2010. 09:33 0Hm, dobro je, ne solim uopće. Kao što krisi kaže, jedem bljutavo :)
Minimojka
@08.12.2010. 10:23 0Ja pazim da ne solim, ali volim najslanije delicije pršut, inćune, sireve... užas, znam da to nije dobro, ali ne mogu si pomoći
matija
@08.12.2010. 12:01 0ni ja nevolim slano, bljutavo je zakon!
glamurlover
@08.12.2010. 12:16 0I ja pazim da sto manje solim. Negdje sam procitala da nam je bljutavo zato sto su nam
okusni pupoljci "mrtvi" od tolikog unosa soli. Pa se trudim ne jesti cips i slicne grickalice.
dory
@08.12.2010. 13:16 0a ja obožavam čips i to što začinjeniji meni ukusnije...ma grozno, moram se kontrolirat
anaangela
@08.12.2010. 13:36 0Ja jedem skroz neslano već godinama jer mi je to navika iz djetinjstva - tata mi je visokotlakaš i ima kamence. To mi na kraju nije ništa pomoglo jer i ja imam dva kamena u desnom bubregu. Toliko o tome. S tlakom nemam problema.
pahuljica
@08.12.2010. 14:41 0istina .....treba jako oprezno sa unosom... soli..šečera....
Famke
@08.12.2010. 15:59 0I ja sam naviknuta na bljutavo. A i bolje spremiti bljutavo pa dodati soli nego obratno.
Lolita25
@08.12.2010. 17:24 0slažem se s anaangelom i Caithleen.odmalena jedem neslanu hranu za razliku od ostatka obitelji i onda se meni čude kako mogu jest takvu hranu a imaju problema s tlakom.(a tek mi je 18 godina pa mi se nečudi samo obitelj nego i frendovi)
tirzah
@08.12.2010. 21:24 0Moj tata kad dođe na ručak odmah kad sjedne traži sol jer zna da jelo nije slano. Osobno nikad nisam voljela slanu hranu i uvijek mi je pokojna mama odvadila dio hrane pa onda njima solila. Recimo ljudi oko mene ne mogu vjerovati da ja jedem bez soli paradajz, luk, svježu papriku, da minimalno solim hranu. Inače imam nizak tlak pa kad mi skroz padne da ga doktorica ni ne čuje kad ga mjeri kaže mi: daj malo posoli :))))) Tako sam navikla i sve doma, pa onda kad negdje dođemo a kuharica voli sol nastane problem ali to su izuzetci. Istina je da bez soli nema života ali i da sol ubija.
sofy
@09.12.2010. 10:15 0ja isto vise puta pretjeram sa soli i paprom.ali kad volim slano i ljuto..ali isto tako mogu pojesti i bljutavo..samo nikako da pronadem neku sredinu
beba
@09.12.2010. 17:38 0Ne volim sol i jako mi smeta za zdravlje... ali, pršuta, inčuna i kozjeg sira si barem malo priuštim u zimskim danima oko Božića i Nove Godine... njam njam!!!!!!!
irena
@09.12.2010. 22:47 0treba biti umjeren u svemu..ali kako reci ne prsutu,kozjem siru,incunima..sva sreca pa se to ne jede svaki dan.
Ronja
@02.01.2011. 19:50 0ja mislim da ja pretjerujem s unosom soli...
tiješim se da bar sve ostalo držim pod kontrolom, al ipak...
MiTiE
@10.02.2011. 23:44 0kad je meni slano finije od slatkoga....
tana
@25.02.2011. 12:20 0ja malo solim, toliko da se doima neslano... sol je zlo, osim kad sam u moru...