Omiljen uz roštilje, pečenja i janjetinu u ovo doba godine, mladi luk odlično čuva vaše zdravlje i neutralizira masnu i tešku hranu uz koju se obično jede – odličan je za probavu, snižava kolesterol i sprječava nagle skokove šećera u krvi
Mladi je luk bogat vodom. Postotak vode kod starog luka varira između 86 i 89 %, a u mladom (proljetnom) luku količina vode može dosegnuti čak i do 90 ili 93 %. Bogatiji vodom, mladi luk ima i manji postotak ugljikohidrata, kao što je i manji njegov energetski udio (25 do 30 kcal). Bjelančevine, lipidi i ostali energetski sastojci se u luku nalaze u vrlo malim količinama.
Od mnogobrojnih minerala i oligoelemenata najznačajniji je sumpor. Doseže i do 50 mg/100g i spada u sastojke koji daju karakteristični okus i miris luku. Sumpor se smatra i ograničavajućim faktorom na probavnu toleranciju neke namirnice.
Bogat vitaminima, mineralima i elementima u tragovima
Mladi luk sadrži također dosta kalija, fosfora i kalcija. A u njemu ima i nekih relativno rijetkih oligoelemenata - selen, koji pospješuje obranu imuniteta i pokazuje se kao odličan čimbenik u borbi protiv starenja stanica, mangan (aktivator mnogih enzima i regulator cerebralnih neuro-prijenosnika), kobalt (anti-anemik, komplement vitamina B 12), fluor, koji je potreban za dobro stanje zubi i kostiju i molibden (dušični katalizator).
Mladi luk sadrži veliku količinu vitamina C - ima 25 mg/100 g, dok ga u luku koji jedemo kroz cijelu godinu ostane samo oko 7 mg. Pa onda možemo još bolje razumjeti koliko važnu ulogu je nekada imao luk, kao namirnica protiv skorbuta, za pomorce koji su plovili po dalekim morima.
U mladom se luku, u manjoj količini, nalaze i mnogi vitamini B grupe. Prisutan je i vitamin E i provitamin A. Razne vrste vlakana, koja i nisu tako obilna (2,1 %), čine kuhani luk lagano laksativnim, a crijeva ga dobro podnose.
Diuretsko djelovanje - proizlazi, iz obilne količine fruktoze i pojedinih ugljikohidrata koji se nalaze u glavici luka; a vjerojatno i zbog povećanog udjela kalija i natrija.
Blagotvorna djelovanja na kardiovaskularni sustav - mladi luk sprječava naslage plaka (djelujući na razne enzimske sustave), čime se izbjegava eventualno stvaranje ugrušaka i čuva od začepljenja krvnih sudova i od tromboze. Jedna francuska ekipa znanstvenika iz Bordeauxa dokazala je da su ti učinci očiti ako se svakodnevno konzumira 200 g svježeg luka. I kod životinja se također uočilo zaštitno djelovanje što se tiče prehrambenog opterećenja kolesterolom.
Hipoglikemijsko djelovanje - mladi luk sprječava pretjerano povišenje šećera u krvi. Glavni aktivatori su: neki sastojci sumpora (disulfid allyl i propyl) i specifični amini (difenilamin). To djelovanje se uočilo i kod životinje i kod čovjeka.
Bakteriostatik – mladi luk sprječava mikrobnu proliferaciju i može čak imati i antibakterijsku ulogu.
kejt
@02.05.2012. 09:10 2Nisam ni znala da je mladi luk toliko pun vitamina, da ima tako dobra djelovanja. Od sada ce mladi luk imati pocasno mjesto na mojem jelovniku!!!
Minimojka
@02.05.2012. 09:29 1Nisam ni ja znala! Puno ga jedem u ovo doba godine, a od sada mi je još draži!
beba
@02.05.2012. 09:30 1Obožavam ga i jedem ga dokle god ga ima.... Osjećam njegovo pozitivno djelovanje... I kao da je zaista neki "čistač" svega onoga što se naslagalo u organizmu tijekom zime...
mini69
@02.05.2012. 09:34 1obožavam mladi luk i jedem ga stalno i na sve moguće načine!samo ponekad pretjeram pa me želudac boli danima!!
lile
@02.05.2012. 09:48 1Nisam nešto luda za mladim lukom, a da je zdrav to znam, kao i svako povrće.
mackica
@02.05.2012. 09:56 1Baš jako interesantno!! Inače jela sam ga jučer, a i danas ga spravljam za ručak :))
Antonia
@02.05.2012. 11:27 1Volim jako mladi luk, i to domaći, iako nisam znala da ima toliko vrijednosti u njemu.
glamurlover
@02.05.2012. 12:43 1Mladi luk obožavam. Odličan članak. Nisam sve znala, ali znala sam da vrvi vitaminima i da je zdrav. Sad mi je još draže što ga volim.
Velvet Dreams
@02.05.2012. 15:02 1Nisam znala za ovo, ali luk oduvijek obožavam. :)
Ziza
@02.05.2012. 15:20 1vrh i jedemo ga često!
valen-cia
@02.05.2012. 15:33 1Ja ga naprosto obožavam al mi tako teško padne na želudac...
sofija
@02.05.2012. 21:20 2Mladi luk obozavam.....pohvale za clanak :)
lulija
@02.05.2012. 23:48 0I ja obožavam mladi luk...nekako mi najbolje odgovara uz janjetinu,taman da ubije te masti ;)) Ma ide uz sve i uz sve ga jedem!!!
alex25
@04.05.2012. 19:33 0volim ga jesti, ali nisam ovo znala
judith
@04.05.2012. 23:26 0Joj i ja ga obožavam! Sutra moram pojesti barem 4 komada! :)