Najnovije istraživanje znanstvenika s Harvarda, koje je trajalo punih 14 godina, pokazalo je zanimljive rezultate vezane za konzumaciju jaja. Istraživanje je provedeno na 117,000 medicinskih sestara, a rezultati su pokazali da nema razlike u riziku od bolesti srca kod ispitanica koje su jele prosječno jedno jaje tjedno i ispitanica koje su jele više od jednog jaja dnevno
Ti rezultati nisu začuđujući s obzirom na nutritivnu vrijednost kokošjih jaja. Dobar su izvor kolina koji pomaže u održavanju funkcije i zdravlja mozga. Također, sadrže mnogo luteina, cinka, željeza, riboflavina (vitamina B2), folne kiseline, biotina, magnezija, kalcija, vitamina B12, vitamina D te vitamina E. Bogatstvo ovih vitamina pozitivno utječe na vid, mišiće, kožu, kosu, nokte i dobar su izvor energije. Željezo u žumanjku jajeta ima visoku bioraspoloživost, stoga se jaje preporučuje skupinama koje su u opasnosti od nedostatka željeza.
Energetska vrijednost prosječno iznosi oko 147 kcal na 100 g. Biološka vrijednost proteina u jajetu je oko 93,7%. Bjelanjak se smatra idealnim izvorom bjelančevina jer sadrži sve esencijalne aminokiseline u pravim omjerima. Dodatna prednost jajeta kao prehrambenog proizvoda je svakako i laka probavljivost.
Uza sve ove zdrave strane, postoje i neke loše strane. Najveći nedostatak je visok sadržaj kolesterola. Stoga se ne preporučuje učestala konzumacija osobama koje imaju hiperkolesterolemiju i hiperlipidemiju. Osim kolesterola, poznato je i trovanje salmonelom. Salmonela je infekcijska bolest koja zahvaća crijevni trakt. Radi prevencije važna je termička obrada jaja – čuvanje na hladnom mjestu. Konzumacija sirovih i slabo termički obrađenih jaja ne preporučuje se kod trudnica, starijih osoba, male djece i svih oboljelih osoba kod kojih je oslabljen imunološki sustav.
Jednostavan način za provjeru starosti jaja je uranjanjem u hladnu vodu. Ako svježe jaje uronite vodoravno u hladnu vodu, ono treba tonuti prema dnu bez naginjanja. Ako se naginje, vjerojatno je staro tjedan dana, ako pak pluta okomito, tada ga je najbolje ukloniti.
piše: Valentina Razum
glamurlover
@03.04.2015. 11:07 2Uvijek se veselim uskrsnom stolu,
Minimojka
@03.04.2015. 11:30 1obožavam jaja i sve ih više jedem, jako mi pašu
beba
@03.04.2015. 13:19 0Volim jaja, ali ih ipak konzumiram umjereno.... Iako puno znamo..... ovo su baš dobre informacije:)))))
Lostie
@03.04.2015. 13:38 1Volim domaća jaja! Najbolja su guščja! ;)
bubu malla
@03.04.2015. 18:14 2Ajme, a ja jaja ne mogu nikako jesti osim tamo di se ne osjete. Tek kad mi organizam zatraži, pojedem jedno ili dva na oko i to je to. Inače mi dolazi mučnina i povraćanje na sam miris, bilo kuhano bilo pečeno.
Đuki
@04.04.2015. 13:34 1Volim jaja. Nije da ih nešto pretjerano konzumiram ali ih baš volim. Eto sad prilike da ih se više najedem, sutra
Sirenina
@04.04.2015. 20:07 1treba biti jako oprezan s jajima... jedan dan max dva i onda nikako više...
Pistacija
@04.04.2015. 20:18 0jedva čekam uskršnji doručak :)
ileanna
@06.04.2015. 15:50 0Volim jaja
lulija
@07.04.2015. 11:26 0Ja ne volim kuhana jaja...pojedem jedno na Uskrs i to je to,jednom godišnje..;)
Nikolina
@12.04.2015. 11:27 0Ne volim jaja, jedem ih u kolačima ili ako radim omlet - onda tako da je u "omletu" najmanje jaja, a najviše svega ostalog (povrća, kapule, sira, začina). No kako mi fali željeza, trebala bih jesti barem to jedno jaje tjedno.
p.s. Odličan savjet kako prepoznati koliko su jaja friška.