Artičoka pojačava zaštitnu moć jetre i štiti je od toksina, pospješuje eliminaciju uree, smanjuje postotak kolesterola u krvi i sprječava stvaranje ateroma (epidermoidna cista koja nastaje zbog poremećaja u lučenju žlijezda lojnica), te regulira metabolizam šećera i masnoća
Porijeklom s Mediterana, artičoka je vrlo cijenjena biljka prvenstveno zbog svojih ljekovitih svojstava. Jestivi dio biljke je zapravo mesnata baza pupoljaka još nezrelog cvijeta, a njeno je srce također jestivo i vrlo ukusno. Artičoka je biljka iz porodice glavočika. Nekoć su joj pridavali afrodizijačke vrline. Zapravo, radi se o pravom čistaču jetre i bubrega. Artičoka pojačava zaštitnu moć jetre i štiti je od toksina, pospješuje eliminaciju uree, smanjuje postotak kolesterola u krvi i sprječava stvaranje ateroma (epidermoidna cista koja nastaje zbog poremećaja u lučenju žlijezda lojnica) te regulira i metabolizam šećera.
Fina „čistačica"
Ona, naime, sadrži kristaliziranu aromatičnu i gorku supstancu - cinarin. Sadržava i mnoge enzime. Fenolne kiseline, hepatoprotektor cinarin, flavonoidi, cinaropikrin, sadržani u listovima artičoke pospješuju njeno djelovanje na rad žuči i zaštitu jetre. Učinkovito djeluju u snižavanju kolesterola i smanjenju šećera u krvi.
Biljka je bogata vlaknima, a jedna artičoka srednje veličine može dati 6 grama vlakana, što je četvrtina od preporučane dnevne vrijednosti. Koristi je se u medicinske svrhe za sve poremećaje vezane za rad jetre i žuči, kao prevenciju od žučnih kamenaca (ali, artičoku se ne smije konzumirati ako već imamo probleme sa žučnim kamencima, već isključivo kao prevenciju), kod oštećenja jetre od alkoholizma, kod otežane probave, žgaravice, osjećaja „kruljenja" u crijevima, nadutosti i bolova u trbuhu, kod kronične albuminurije (pojava albumina u urinu), anemije, ateroskleroze, dijabetesa, povišenog kolesterola i bolesti bubrega.
Sadrži također kalij i magnezij. Regulira kiselinu u organizmu smanjujući postotak mokraćne kiseline njenim eliminiranjem (uklanjanjem), zahvaljujući svojim diuretičkim sposobnostima. Ima učinkovito djelovanje kod problema s gihtom. Hrani krv i opušta napetost u arterijama. Artičoka korisno djeluje i kod problema s reumom i artritisom.
Snažan antioksidans
Artičoka sadrži i silimarin, antioksidans koji štiti jetru od nekih proizvoda sa štetnim djelovanjem. Silimarin ima tako jaku moć da ga se ponekad daje i u obliku injekcija u prostorima za reanimaciju u bolnicama, u borbi za spas jetre od otrovnih gljiva.
Kao prebiotik
Artičoka sadrži i inulin, prebiotik koji regulira zdravlje probiotičkih bakterija koje se nalaze u crijevima. Te probiotičke bakterije imaju vrlo važnu ulogu u očuvanju ravnoteže crijevne flore neutralizirajući patogene bakterije koje se također nalaze u crijevima. A upravo zdrava crijevna flora je glavni faktor u zaštiti od bolesti raka i mnogih drugih bolesti. U ljekarnama postoji niz vrsta kapsula na bazi artičoke ili tekućih pripravaka ekstrakta artičoke koje služe za smanjenje nadutosti, plinova i problema s crijevima. Artičoka se u takvim oblicima obično uzima tijekom intenzivne trotjedne kure, primjerice kao dio proljetne kure čišćenja organizma kod zdravih osoba.
Kako ih jesti?
Artičoke možete jesti na razne načine, ali najfinije su kuhane u kombinaciji s umacima. Dobro očišćene, kuhajte ih na laganoj vatri 30-ak minuta (gotove su kada se bilo koji list nježnim povlačenjem lako odvoji). Kada ih izvadite iz vode, odložite ih naopačke da se dobro ocijede. Možete ih servirati uz pečeno meso, kao svako drugo kuhano povrće, s tim da su jako ukusne uz umake nalik majonezi i tartaru. Jedite ih tako da prstima skidate list po list, a mesnati donji dio umočite u umak i odgrizete.
Upozorenje: kuhana artičoka vrlo brzo oksidira, što pospješuje stvaranje otrovnih sastojaka. Zato ju je najbolje odmah konzumirati, i nikako je ne čuvati (čak ni na hladnom) nakon kuhanja.
Minimojka
@28.03.2011. 14:21 0Odličan članak, volim artičoku, ali zaboravim na nju, češće ćemo je doma jesti kad je tako zdrava
beba
@28.03.2011. 14:23 0Suuupeeer informativan tekst!!!!!!!!! Artičoka mi se sviđa kao biljka... Stalno je gledam ali je ne kupujem ni konzumiram... Zahvaljujući ovom tekstu, postat će jedna od mojih omiljenih namirnica, posebno u rano proljeće kada je potrebno "očistiti" organizam od zimske masnije prehrane....
Nena
@28.03.2011. 14:29 0Nikada je nisam probala,dobijem volju kad čitam,al kad je vidim prođe me želja.Nekako mi previše ukrasno djeluje.Al probat ću,sigurno,vrijeme je da i to probam.Inaće obožavam povrće. Jel to povrće jer u tekstu se kaže da je cijenjena biljka pa što god to bilo.?
mackica
@28.03.2011. 14:41 0Imam jedan odličan recept za artičoke s bobom... baš mi je dobro došao ovaj podsjetnik!
mija
@28.03.2011. 14:46 0Nisam još probala artičoku,ali hoću!
kejt
@28.03.2011. 14:58 0Nisam ni znala da je artičoka toliko zdrava. Super članak!!!!!
Angy
@28.03.2011. 17:35 0Pa ljudi, kome ne pašu gorkasti okusi, oni će se razočarati! Šteta, jer je tako zdrava!
Iska
@28.03.2011. 18:15 0Nisam ju nikada jela..
glamurlover
@28.03.2011. 18:37 0Artičoka je odlična za žuč. Prefina je. Često ju jedem. Preporučujem svima pripremu na rimski način.
beba
@28.03.2011. 22:16 0glamurlover, ja bih rado znala što znači priprema na rimski način?! Hvala unaprijed na objašnjenju ili nekom laganom receptiću....
pahuljica
@28.03.2011. 22:44 0obožavamn artičoku na sve načine.................mmmmmmmmmmmmmmmmmm
dory
@29.03.2011. 07:01 0nisam do sada koristila artičoku, pa je vrijeme da probam s obzirom koliko je zdrava
tirzah
@29.03.2011. 07:54 0Ne volim ju, nije mi fina. Kao što kaže Angy, gorkast, trpak okus, a to ne volim.
glamurlover
@29.03.2011. 08:43 0@beba, evo recepta za artičoke na rimski način pa možeš isprobati:
- vrijeme pripremanja:1 sat i 15′
Sastojci (za 4 osobe):
- 8 artičoka bez bodlji
- vezica peršina
- vezica metvice
- 2 češnja češnjaka
- 2 žlice krušnih mrvica
- maslinovo ulje
- papar, sol
Priprema:
Artičokama odrežite dobar dio stapke, odstranite vanjske tvrde listiće i bodlje (najbolje oštrim škarama - to radim na balkonu), pa kako ih čistite, stavljajte ih u vodu zakiseljenu limunovim sokom.
Pripremite mješavinu od listića metvice i peršina, češnja češnjaka, mrvice, prelijte s malo malsinova ulja, dodajte prstohvat soli i papra. Mješavinom ispunite sredinu artičoka (ja napunim svaki listić smjesom), poslažite ih jednu uz drugu u nauljenu zdjelu. Prelijte s dosta ulja, zdjelu do polovice ispunite vodom, dodajte češanj češnjaka i kuhajte otprilike pola sata pa stavite u pećnicu i pecite pola sata.
DUCKA
@29.03.2011. 09:04 0Probala sam artičoku i to baš zbog svih zdravih tvari koje sadrži. Listove sam odvajala grickala i isisavala hranjive tvari. Nisam baš oduševljena sa okusom ali veliko hvala "glamurover" na receptu, vrijedi probati i zvuči jako dobro!
Famke
@29.03.2011. 09:37 0Obožavam artičoku, to mi je jedna od najomiljenijih namirnca. I ja je volim kuhanu s bobom, graškom i mladim krumpirom. Mljac, mljac... Glamurlover, zanimljiv recept - ja je nisam nikad probala ovako zapečenu.
mini69
@29.03.2011. 09:46 0ja to ne znam jesti ali ću probati po vašim uputama!!!
Jasnica Turk
@29.03.2011. 09:58 0nisam ju nikada jela, kranje je vrijeme!
Famke
@29.03.2011. 10:34 0Svi vi koji je još niste probali - dajte šansu artičoki, to je nešto prefino!:-) A i jako zdravo, kako stoji u tekstu.
beba
@29.03.2011. 20:50 0Hvala, puno hvala, glamurlover.... Jako mi se sviđa recept, jer ja sam je do sada jednostavno kuhala, odvajala lističe i grickala onaj donji mekani dio koji sam prije toga umakala u sasvim jednostavan umak: maslinovo ulje, ocat balzamico, sol, papar, a samo srce sam izrezuckala i umočila kompletno u taj sos.... To mi je nekako najjednostavnije.... Svakako, ovaj članak nas je mnoge potaknuo na blagotvorno djelovanje artičoke za zdravlje... I to je suuupeeer!!!!!!
beba
@29.03.2011. 21:01 0Htjela sam reči da je godinama nisam konzumirala, i to samo ovako na jednostavan način... A sada ću joj se ponovno vratiti....sa zadovoljstvom i još više motivirana:)))))))
Nikolina
@30.03.2011. 11:27 0Obožavam artičpke.. nana moje rodice na otoku imala ih je u vrtu i njene su bile najbolje, pogotovo kad ih je moj tata spremio.. i dan danas su mi najdraže s bižima, bobom i malo krumpira.. kupiti ću koju na pijaci iako nisu tako dobre kao te otočke, a i skupe su ko vrag :)
indy
@30.03.2011. 15:43 0I ja ih volim.Sviđa mi se taj gorkasti okus, kao i kod šparoga.Meditreranska prehrana je zakon!
glamurlover
@30.03.2011. 20:01 0Drago mi je što vam se sviđa recept. Beba i Ducka, nema na čemu! Beba, i tvoj je recept zanimljiv koji ću isprobati kao i Caithleenin.
beba
@30.03.2011. 20:52 0Suuupeeer!!!!! Sada već imamo 3 recepta!!!!!! Još nam samo preostaje da počnemo kupovati artičokuuuuuu:))))))))))
Antonia
@31.03.2011. 12:33 0beba daj se odluči, ili si kupovala ili ćeš početi kupovati.. recepata ima svugdje, to bar danas nije problem, recimo Coolinarika ili samo ukucaš recepti na google.. Google je moćna stvar, samo treba znati upotrebljavati... :D
beba
@31.03.2011. 17:35 0Jela nekada davno.... u Francuskoj, mnogo...(francuzi jedu artičoku barem 3 do 4 puta tjedno), i to baš na ovaj način kako sam opisala... Ali ne u Zagrebu, a stanujem kod same tržnice i gledam ih i nikako da se odlučim, ali, rekla sam gore da ću od sada jesti artičoku... Hvala ti Nadia na pomoći....:D
mackica
@01.04.2011. 10:37 0Francuzi jedu tu artičoku, ko Portugalci bakalar :))
Nama se možda njihova prehrana čini nekonvencionalna, a u stvari je samo - zdrava.
irena
@04.04.2011. 18:07 0i ja je volim, ali nije bas da je cesto konzumiram..nisam ni znala da je tako zdrava
Ronja
@27.07.2011. 20:09 0ja ju volim s maslinovim uljem i limunom:) tako je najbolja!