Što ste svi graknuli na Carrie, Samanthu, Mirandu i Charlotte? Cure iz „Seksa i grada" boje se starenja. Zato imaju dobro isfotošopirani plakat za novi film. Bojite se i vi. I ružnoće i starenja. Ionako samo svoje najbolje fotke stavljate na Facebook

Zora Bjelousov
Zora Bjelousov

Od sumraka do zore i natrag

Postoji jedna zgodna nevelika knjižica, zbirka eseja, slavne američke novinarke, spisateljice i scenaristice Nore Ephron - „Vrat je prava tužibaba". U njoj Nora (znate je, napisala je scenarij za sjajan film „Kad je Harry sreo Sally"?!), priznaje da, koliko je god žena obrazovana, snažna, samouvjerena, uspješna, voljena..., ne može pobjeći svjesnom ili nesvjesnom strahu od starenja. Sve one koje vam kažu suprotno - lažu - i vas i sebe! Promjene koje žena od ranih 30-ih pa nadalje, u većim ili manjim naletima, počinje primjećivati na svome licu i tijelu, jednaki su šokovima koji su nastupili tijekom puberteta s promjenama uzrokovanima rastom i bujanjem.

Mnoge žene u godinama, inače sasvim smislene i racionalne, posežu tada za svom silom nevjerojatno bizarnih tretmana i preparata kako bi zaustavile dodir vremena. One hrabre i bogate često se navuku na plastičnu kirurgiju, a one druge, pobornice neinvazivnog pomlađivanja, ostavljaju brdo love za kojekakve čudesne kremice, masažice, maske, drenaže i pitaj Boga što sve ne... Nora Ephron, kako za sebe kaže, stara feministkinja i pobornica emancipacije, priznaje da mrzi svoj naborani vrat koji visi poput ovješene i smežurane kože kakvog starog pijetla, mrzi vrećice i balončiće ispod očiju, nabore iznad koljena, na kojima bi mogla odsvirati simfoniju... Ništa joj u životu nije pomoglo da se osjeća dobro i da prihvati znakove starenja. Nikakva pamet, uspjeh i emancipacija. 

Svaka žena koja čita Norinu knjigu, a koja ima iznad 30 godina, pronalazi se gotovo u svakoj rečenici. Problemi koji su, nama tridesetogodišnjakinjama, još prije godinu-dvije bili potpuno strani i daleki, nakon 30-e pretvaraju se u stalno prisutni lajt-motiv. Mantre poput „ljepota dolazi iznutra", „volite sebe i svoje tijelo u svoj njegovoj prirodnosti", „prihvatite sebe i obožavajte sve svoje nedostatke", „prihvatite dostojanstveno starenje"... Aaaa, to je takvo, oprostite mi na izrazu, veliko sranje! Skidam kapu do poda, vama, kod kojih to pali (ili se samo jakom autosugestijom uvjeravate da pali?!) Javite se i recite kako ste to, pobogu, same sebe uvjerile na ljubav prema suhoj koži, mimičkim borama, sijedoj kosi, obješenoj guzi...

seks i grad 2, photoshop

Vranine nožice i obješeni vrat

Zašto bih voljela „vranine nožice" (kako Amerikanci surovo zovu sitne bore oko očiju)? Zašto bih voljela gravitaciju koja sve vuče prema dolje, prve sijede ili kožu koja je sve žednija i suhlja? Ma, samo mi recite da na jakom svjetlu nikada ne analizirate bore smijulje i ne računate koliko su usjekotine dublje i duže?! Nema to sve skupa veze s diktatom mladosti i ljepote koji nameću mediji, to je imanentno ženskoj prirodi - ljepota, njegovanost i vječna mladost - zapravo su prekrasni ideali. Ok, priznajem, u silnoj želji da budu vječno mlade neke žene doista pretjeruju, pa se unakaze pretjeranim intervencijama, ali ono što je ionako najvažnije je - sreća. Zato živjele fine kremice, laseri i botox!

Zašto sam se zapravo sjetila Nore Ephron i starenja? Zato jer su se svi okomili na službene plakate filma „Seks i grad 2" - „Isuse Bože, kak su te babe izfotošopirali! Pa uopće se ne kuži da su to one! Grozno!" 

Ma, dajte, uopće nije grozno. Cure iz „Seksa i grada" naučile su sebe i nas kako uživati u svojoj slobodi, kako stoički podnijeti samoću, kako punim plućima živjeti sve čari ženskog prijateljstva, kako uživati u novim štiklama više nego u seksu... Ali nisu uspjele naučiti kako ostarjeti bez straha. Zašto i bi? Biste li vi pokazali svoje pravo lice milijunima ljudi diljem svijeta, s borama, staračkim pjegama, umornim očima... Što ste svi graknuli na Carrie, Samanthu, Mirandu i Charlotte? Ionako samo svoje najbolje fotke stavljate na Facebook.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.