Noir Festival u suradnji s Blitz CineStarom u utorak 25. listopada na ekskluzivnoj Gold Class premijeri predstavit će hrvatskoj publici još jedan atraktivan film noir - „Vrijeme je novac" s Justinom Timberlakeom u glavnoj ulozi. Iako smješten u budućnosti, film sadrži brojne elemente klasičnog filmskog 'noir' stila. Od 28. listopada film se nalazi na programu CineStar kina

justin timberlake, vrijeme je novac

Nakon što je u filmovima „Prijatelji s povlasticama" i „Zločesta učiteljica" Justin Timberlake pokazao da se dobro snalazi u romantičnim komedijama, na iznenađenje vjernih obožavatelj(ic)a njegov najnoviji film „Vrijeme je novac" futuristički je noir pod redateljskom palicom Andrewa Niccola. Film je smješten u blisku budućnost gdje je eliminiran gen starenja, s ciljem da se smanji prenapučenost Zemlje, a nova je valuta vrijeme, kojim ljudi plaćaju sve potrebno za život. Bogati mogu živjeti zauvijek, dok se ostali moraju boriti za vlastitu budućnost.

vrijeme je novac

Justin je mladić koji slučajno dolazi do velikog bogatstva vremena, i postaje meta korumpirane policije te se daje u bijeg. Zajedno s njim bježi i prelijepa glumica Amanda Seyfried poznata hrvatskoj publici iz filmskih hitova „Mamma mia", „Sve što želim si ti" i „Pisma Juliji", koja je u ovom filmu preuzela ulogu fatalne noir heroine novog doba.

amanda seyfried

Noir kao jedan od najpopularnijih i najatraktivnijih stilova (neki tvrde i da je žanr), u svijetu filma, fotografije, glazbe i književnosti, uspijeva objediniti visoku umjetnost i popularnu kulturu te zaokupiti pažnju kritike i publike. Zlatnim dobom film noira smatraju se 40-e i 50-e godina prošlog stoljeća, a u ovoj osobitoj vrsti nihilističnog krimića (s arhetipskim likovima istražitelja i fatalnih žena), pozabavila su se i najveća redateljska imena poput Orsona Wellesa, Johna Hustona, Billyja Wildera, kao i mnogih suvremenih sljedbenika. Osim film, noir je obilježio i književnost i glazbu, a posljednjih je desetljeća sveprisutan i u svijetu mode.

Prvi Noir Festival održao se u  Zagrebu u svibnju 2011. te ovog ljeta kao Noći noira u Zadru. Veliki interes za festival pokazao je da noir kao stil filmske, glazbene ili književne umjetnosti ima veliki broj obožavatelja u Hrvatskoj, i da je uistinu bezvremenski stil u kojem može uživati publika svih ukusa i generacija.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.