Prirodno je IN. Zatrpani smo na sve strane reklamama o prirodnoj kozmetici. Ali, je li baš sve tako kako kažu reklame? Naravno, nije baš! Zašto? Pokušat ću ići nekim redom i ukratko raščlaniti od čega se sastoji koja kozmetika

prirodna kozmetika

Od čega je načinjena komercijalna kozmetika?

Komercijalna kozmetika kao bazu koristi parafin (derivat nafte) i vazelin (također jedna od frakcija nafte). Zatim se dodaju sintetski mirisi i razni konzervansi (pročitajte deklaracije na kremama u svojoj kupaonici), a konzervansi i sintetski mirisi mogu i često izazivaju alergije. Parafin i vazelin nisu srodni lipidima kože i nikakve ljekovite tvari se putem parafina i vazelina ne mogu apsorbirati u kožu. Ulja koja se stavljaju u takve kreme su rafinirana bez ikakvog terapeutskog  djelovanja, a kao vodena faza se stavlja demineralizirana voda.

Ako i ima nešto zaista prirodnog u takvim kremama, to je zastupljeno uglavnom u tragovima. Na tim kremama ne piše kada su proizvedene, a rok trajanja je napisan uglavnom zbog zakonske obveze. Proizvode se u velikim količinama i  moraju proći dugi put dok dođu do svojih odredišta - dućana, a često će i nakon dvije, tri pa i više godina biti iste kao kad ste ih kupili.

Od čega se rade doista prirodne kreme?

Zaista prirodne kreme se izrađuju od isključivo hladno prešanih nerafiniranih biljnih ulja, bezalkoholnih hidrolata (hidrolati su dobiveni kao nusprodukt destilacije ljekovitih biljaka u procesu dobivanja eteričnih ulja), i kemijski i botanički definiranih eteričnih ulja. I sve to se povezuje emulgatorima koji su također prirodnog podrijetla i izrađeni su od pšenice, riže ili maslina.

Prirodne kreme se ne izrađuju u velikim količinama, već se svaka krema priprema posebno za svaku osobu i specifičnu namjenu. U prirodne kreme se ne stavljaju konzervansi pa se moraju držati u hladnjaku uz rok trajanja nekoliko mjeseci, i to vam može poslužiti kao odličan detektor koja je krema uistinu prirodna, a koja je «prirodna». S obzirom na veliki raspon dostupnih hidrolata, eteričnih i biljnih ulja koja mogu ući u sastav prirodnih krema, kombinacije su neiscrpne, i tu kreativnosti nema kraja. Biljna ulja, hidrolati i eterična ulja će se potpuno upiti u kožu, nahraniti je i obnoviti. Vaša koža će napokon prodisati i izgledati svježe.

I koliko god zvučalo čudno i mnogima nezamislivo njegovanje kože biljnim uljima, ulja mogu biti jednostavni i vrlo djelotvorni pripravci. Uljne mješavine su pogodne za sve tipove kože, pa i za masni tip. Naizgled masna koža u stvari može biti suha  jer se sebum pojačano izlučuje, a koža je zapravo dehidrirana. Odabrana biljna i eterična ulja će se lijepo upiti u kožu i pomoći joj da regulira lučenje sebuma. Jednom kada probate takvu kremu ili uljni pripravak, osjetit ćete razliku i više nikada nećete poželjeti koristiti bilo što drugo. Znam to iz vlastitog iskustva (zapravo, kada se samo sjetim što sam stavljala na sebe - sramim se).

I  zamislite - zar nije lijepo imati kremu koja je rađena samo za vas, u dogovoru s vama,i u skladu s vašim željama i potrebama?

Viola, aromaterapeutske usluge i savjetovanja po pozivu i dogovoru s klijentima
mob: 091-180-15-92
mail:
katica.wolf@gmail.com

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.