Na radionicama koje već dugo održavam, u zadnje vrijeme najčešća su pitanja, dileme i nezadovoljstva vezana za proizvode za njegu kose, prvenstveno šampone. Većinom su polaznice bile nezadovoljne izostankom efekta koji im je obećavao određeni šampon ili regenerator. To me potaklo da krenem u malo šire i podrobnije proučavanje i izradu prirodnih šampona, regeneratora i pakunga za kosu

prirodna njega kose

Baveći se tom tematikom prilično intenzivno u posljednje vrijeme, sve više shvaćam koliko griješimo u njezi kose, ali istovremeno uviđam da možemo kosu njegovati i održati lijepom i zdravom uz malo truda i pomoći prirode. Bez obzira imate li suhu, masnu, tanku, kovrčavu ili obojenu kosu, pravilo broj jedan bi trebalo biti da koristite što manje agresivne šampone. U takve šampone možete dodati eterična ulja koja će učinkovito pomoći u rješavanju određenih problema.

Masna kosa nastaje zbog pojačanog izlučivanja sebuma, što može biti uzrokovano hormonalnom neravnotežom, stresom ili nepravilnom prehranom. Masnu kosu nije potrebno prati prečesto, a prilikom pranja nemojte previše masirati vlasište jer ćete na taj način potaknuti daljnje pojačano izlučivanje sebuma. U šampon možete dodati sljedeća eterična ulja: bergamot, limun, cedar atlaski ili lovor koji će spriječiti pojačano lučenje sebuma.

Suha kosa nastaje zbog izloženosti suncu, vjetru, suhom zraku u prostorima u kojima boravimo i upotrebe agresivnih boja za kosu. Suprotno masnoj kosi, kod suhe kose je smanjeno izlučivanje sebuma i treba ga potaknuti masiranjem vlasišta, nanošenjem pakunga od biljnih ulja i maslaca, a u šampon možete dodati eterična ulja ylang ylanga i geranija egipatskog.

Jedan od velikih i čestih problema je pojava prhuti i svrbeža vlasišta. Uzrok tome mogu biti gljivične infekcije, psorijaza, stres, umor, klimatske promjene i hormonalne promjene. Da bi smanjili ili potpuno uklonili prhut, u šampon možete dodati eterična ulja eukaliptus radiata, geranij egipatski, lovor, palmarosa, čajevac, piment ili pačuli. Također treba stavljati pakunge od kombinacije biljnih ricinusa, jojobe, tamanu i crnog kima.

Osim korištenja blagih šampona, važno je da pri pranju voda ne bude prevruća, da kosu dobro isperete i ne sušite prevrućim zrakom iz sušila za kosu. Zatim, kada operete kosu nemojte je žestoko trljati ručnikom, već je samo nježno stisnite kako ne biste izazvali lomljenje vlasi. Četke i češljevi koje koristite bi trebali biti od što prirodnijih materijala, a samo češljanje ne bi trebalo biti predugo.

I na kraju ne smijemo zaboraviti jednu biljku koju su već davno ljudi koristili za njegu kose, a to je kopriva. Skuhajte čaj od koprive, dodajte jabučnog octa i time isperite na kraju kosu. Vidjet ćete kako će vaša kosa zasjati novom živošću i sjajem!

Viola, aromaterapeutske usluge i savjetovanja po pozivu i dogovoru s klijentima www.aromaterapijaviola.com
mob: 091-180-15-92
mail: katica.wolf@gmail.com

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.