Pilinzi imaju dvije uloge u njezi kože. Prva je da blago skidaju gornji sloj kože i prljavštinu jer sadrže abrazivne čestice, a druga je da njeguju i hrane kožu jer sadrže biljna ulja i glicerol. Piling se radi jednom tjedno, a nanosi se na mokro lice ili tijelo

prirodan piling

Ako postoje neka oštećenja kože (otvorene rane, upale i sl.) ne preporuča se raditi piling. Osim što pilinzi imaju njegujuću funkciju, imaju i značajnu ulogu u prevenciji bolesti, naročito zimi. Naime, da biste napravili piling trebate dobro istrljati kožu. Na taj način potičete cirkulaciju i rad limfe, što će potaknuti izbacivanje toksina iz organizma. Time ćete podići imunitet, što nije nevažno u zimskim danima kada smo više izloženi virusima i bakterijama.

U pripravljanju pilinga zaista možete dati mašti na volju i slagati predivne kombinacije za njegu, odabirom raznih abrazivnih sastojaka i biljnih ulja.

Abrazivni sastojci mogu biti:

- mljevene žitarice ( kukuruzni griz, pšenični griz, fino mljevena zob...). Ovakve pilinge treba pripremati uvijek svježe jer su podložni kvarenju i treba naći što finije i sitnije čestice.

- mljevene koštice i ostali tvrdi dijelovi biljaka (koštice marelica, breskvi, maslina, tvrdih ovojnica kokosa, oraha ). Ovi pilinzi su stabilniji, pa se ne moraju pripravljati uvijek svježi.

- cvjetni dijelovi biljaka - neke cvjetne dijelove je potrebno lagano usitniti kako bi se dobile finije čestice (cvjetovi lavande, cvjetovi kamilice i stolisnika...).

- kuhinjska sol, himalajska sol, smeđi šećer...

Neki abrazivni sastojci poput koštica marelice, breskve itd. nemaju ljekovita svojstva, dok mljevene žitarice otpuštaju škrob i druge sastojke koji daju vlažnost i štite kožu od isušivanja.

Piling od cvjetova lavande je ljekovit jer potiče regeneraciju kože, cvjetovi kamilice i stolisnika djeluju izrazito protuupalno i ugodnog su mirisa.

I još nekoliko ideja: pilinge možete pripremati i od mljevenog maka, mljevene kave, mljevenih lješnjaka, badema, oraha (orasi sadrže velike količine vitamina E ).

Biljna i eterična ulja stavljaju se prema želji i namjeni.

I za kraj evo jedan jednostavan i učinkovit recept za pripravu pilinga:

Piling s kukuruznim grizom: 30 g kukuruznog griza, 15 g biljnog ulja, dobro promiješati i ostaviti 10-tak minuta da odstoji, dodati 5g biljnog glicerola i 5-6 kapi eteričnog ulja.

Viola, aromaterapeutske usluge i savjetovanja po pozivu i dogovoru s klijentima www.aromaterapijaviola.com
mob: 091-180-15-92
mail: katica.wolf@gmail.com

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.