Sjemenke lana sve se više preporučuju za konzumaciju u zdravoj prehrani zbog svojstava koja posjeduju. To su prije svega masne kiseline (omega 3, 6, 9) i palmitinska kiselina. Osim toga, bogate su vitaminima B1, B2, C i mineralima selenom, kalcijem, bakrom, cinkom, željezom. Sjemenke su također bogate vlaknima koja poboljšavaju probavu i ligninom koji je snažan antioksidans

sjemenke lana i laneno ulje

Svakodnevno korištenje sjemenki lana ubrzava probavu i metabolizam, pa time potiče izgaranje nezdravih masnoća, smanjenje šećera u krvi, mršavljenje i pozitivno utiče na imunitet. Sjemenke lana mogu se konzumirazti na bezbroj načina, pa ih tako možete umijesiti u kruh, dodavati u salate, juhe od povrća, u umake, jogurte, kao dodatak raznim žitaricama... S obzirom da su lanene sjemenke vrlo osjetljive i brzo gube ljekovita svojstva nepravilnom upotrebom, potrebno ih je kupovati cjelovite, a prije same konzumacije usitniti u mlincu za kavu ili blenderu. Također, ne podnose visoke temperature, pa ih je potrebno dodavati u prohlađena ili hladna jela.

Od lanenih sjemenki hladnim prešanjem dobiva se laneno ulje koje je također izvrstan dodatak prehrani i spretniji je za konzumiranje od samih sjemenki jer ga nije potrebno posebno pripremati prije konzumacije, ali ne sadrži vlakna.

Kao i sjemeke, tako je i ulje vrlo osjetljivo i podložno brzom kvarenju, pa se obično i prodaje u malim bočicama, a kada se jednom otvori treba ga držati u hladnjaku da ne bi užeglo. Laneno ulje može dovesti do povećanja prehrambene vrijednosti drugih namirnica, naročito mliječnih proizvoda koji obogaćeni lanenim uljem pomažu masnim kiselinama da se ugrade u stanične membrane, pa ga se zato i preporuča miješati sa kravljim sirom. Preporučena dnevna doza sjemenki je jedna do dvije žlice dnevno, a ulja jedna do tri žlice dnevno.

Osim oralne upotrebe, laneno ulje se može koristiti i u kozmetičke svrhe jer je izvrsno za njegu iznimno suhe i osjetljive kože. Zbog velike osjetljivosti i mogućnosti da dođe do užegnutosti nije primjereno za izradu krema, ali ako ga nanesete samo na kožu imat ćete odličan kozmetički dodatak.

Viola, aromaterapeutske usluge i savjetovanja po pozivu i dogovoru s klijentima www.aromaterapijaviola.com
mob: 091-180-15-92
mail: katica.wolf@gmail.com

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.