U zimskom periodu njegovali smo kožu malo «težim» preparatima koji su imali ulogu da zaštite kožu od suhog zraka i hladnoće. Dolaskom proljeća, toplijih dana i sve više boravka na otvorenom više nemamo potrebu za takvom njegom. Sada je vrijeme da kožu njegujemo biljnim uljima malo «lakše» teksture i da je pripremimo za prva ovogodišnja izlaganja suncu

Katica Wolf
Katica Wolf

Svijet aromaterapije

Kožu treba pripremiti tako da redovito radimo pilinge kako bismo odstranili sasušene stanice na površini kože, a zatim nanositi biljna ulja lješnjaka, makadamije ili avokada. To su biljna ulja koja se vrlo brzo upijaju, pa ne ostavljaju masni trag na koži, a koži daju potrebnu njegu.

Osim ovih biljnih ulja bilo bi dobro koristiti biljna ulja koja u sebi sadrže puno karotenoida. To su također ulja koja se brzo upijaju u kožu, hidratiziraju je i antioksidativnim djelovanjem štite kožu od štetnog utjecaja UV zraka.

Izdvojila bih sljedeća biljna ulja:

Buriti (Mauritia flexuosa) ima veliki udio karotenoida koji djeluju kao antioksidansi te štite od utjecaja UV zraka. Također, apsorbira dobar dio UV spektra, pa se može koristiti u pripravcima za sunčanje. Eliminira utjecaj slobodnih radikala koji uzrokuju oštećenja i starenje kože pa se koristi i u anti-age kozmetici. Zbog intenzivne crvene boje obično se miješa sa drugim biljnim uljima.

Čileanska malina (Rubus idaeus) zbog visokog sadržaja vitamina E ima jako protuupalno i antioksidacijsko djelovanje pa se koristi kod svih tipova kože koje zahtijevaju dodatnu njegu, za tretiranje bora, strija, ekcema, dermatitisa.

ulja za njegu kože u proljeće

Macerat praha urcuma bogat je beta karotenom (sto puta više od mrkve) i elementima u tragovima (cinka, bakra i magnezija). Koristi se za pripremu kože za sunčanje (potiče proizvodnju melanina koji je odgovoran za tamnjenje), u pripravcima za sučanje jer smanjuje štetno djelovanje UVA sunčevih zraka, za njegu poslije sunčanja i u anti-age kremama.

Vučji trn (Hippophare rhamnoides) bogato je A, C i E vitaminima i karotenoidima. Djeluje protuupalno. Koristi se u njezi zrele kože, u pripravcima za sunčanje, pakunzima za kosu, protiv bora i za intenzivnu regeneraciju kože. Obavezno se miješa sa drugim uljima jer je bogato ljekovitim spojevima i intenzivno obojen pa se ne nanosi samo na kožu. Dovoljno je 5-10 kapi na 10-tak mililitara nekog biljnog ulja da se dobije iznimno hranjivo ulje.

Od nabrojenih biljnih ulja mogu se napraviti uljne mješavine u koje možete staviti i eterična ulja pa na taj način dobiti vrlo hranjive, njegujuće i mirisne kombinacije.

Eterična ulja koja bi bilo dobro staviti u ove uljne mješavine su sjeme mrkve, lavanda prava, bušin, smilje, palmarosa, geranij... To su eterična ulja koja djeluju regenerirajuće na kožu, a u sinergiji s biljnim uljima doprinijet će svježem i zdravom izgledu kože pa će proljetna oslobađanja od zimske odjeće vaša koža dočekati svježa, zdrava i pripremljena za prva izlaganja sunčevim zrakama.

Viola, aromaterapeutske usluge i savjetovanja po pozivu i dogovoru s klijentima www.aromaterapijaviola.com
mob: 091-180-15-92
mail: katica.wolf@gmail.com

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.