Kada uđemo u svijet aromaterapije, otvara nam se jedno poglavlje gdje pitanjima kao da nema kraja. Obično se nakon prvog upoznavanja sa sastojcima i izradom prvih pripravaka počnu nametati pitanja kako izraditi pripravak za neku određenu tegobu, kako koristiti taj pripravak, koliko i koja eterična ulja staviti?

Katica Wolf
Katica Wolf

Svijet aromaterapije

Kada mi netko dođe prvi puta na neku radionicu, onda obavezno ispričam uvodni dio o načinima primjene i kvaliteti eteričnih ulja, o tome na što treba obratiti pažnju kod kupnje eteričnih ulja i karakteristikama pojedinih eteričnih ulja. Nerijetko se dogodi da gledam začuđena lica i čujem konstataciju da to nije šala. Definitivno to nije šala.

Eterična ulja su prekrasna. Djeluju, mirišu, pomažu, ali ih ipak moramo koristiti s oprezom i nekim barem osnovnim znanjem. Onasu kemijski vrlo složeni spojevi i ne bih sada ulazila u dublje analize, ali ipak moram nabrojiti najčešće kemijske spojeve i osnovna djelovanja po kojima se klasificiraju:

Terpeni - hormonsko, protuupalno, analgetsko, imunomodulirajuće i antibakterijsko djelovanje. Najzastupljeniji su u eteričnim uljima čempresa, borovica bobica, bor, grejp, limun, mandarina, ylang ylang, pačuli, cedar, đumbir...

Oksidi - potiču iskašljavanje, antivirusni, imunomodulirajući. Najzastupljeniji su eteričnim uljima ružmarina, ravensare, eukaliptusa...

Alkoholi - antibakterijsko, antivirusno, stimulirajuće na nervni sustav. Najzastupljeniji su u eteričnim uljima geranij, ružino drvo, palmarosa, ruža, neroli, sndal...

Aldehidi - antidepresivno, protuupalno, antivirusno, antibakterijsko i stimulirajuće na probavu. Najzastupljeniji su u eteričnim uljima melisa, limunski eukaliptus, limunska trava... Esteri - umirijuća, analgetska svojstva, smanjuju krvni tlak i imaju protuupalna djelovanja. Najzastupljeniji su u eteričnim uljima rimska kamilica, muškatna kadulja, lavanda, jasmin, bergamot...

Fenoli - jako antibakterijsko, antiseptično, fungicidno djelovanje, imunostimulansi, povisuju krvni tlak i toniziraju mišiće. Najzastupljeniji su u eteričnim uljima anis, komorač, cimet (list), klinčićevac, timijan...

Ketoni - potiču rad jetre, regenerativno, antivirusno i analgetičko djelovanje. Najzastupljeniji su u eteričnim uljima kim, kadulja ljekovita, ružmarin...

Kumarini i furokumarini - umirujuće i sedativno, snižavaju krvni tlak, fototoksični su. Uglavnom se nalaze u citrusnim uljima.

doziranje eteričnih ulja

Osim toga, neka eterična ulja imaju i razičite kemotipove.

Kemotip podrazumijeva da kod iste biljke (porodica i rod) imamo različit kemijski sastav, do čega dolazi zbog staništa i mikroklime u kojem biljka raste. Rezultat toga je da dva različita kemotipa eteričnog ulja iste biljke imaju potpuno različita djelovanja.

Postoji općenito pravilo za primjenu eteričnih ulja na sljedeći način:

Za nanošenje na cijelo tijelo maksimalni postotak je od 2 - 5%, za lokalnu primjenu 10-15%.

Trudnice u prva tri mjeseca bi trebale izbjegavati korištenje eteričnih ulja jer neka eterična ulja mogu izazvati kontrakcije maternice, a time i pobačaj. Nakon trećeg mjeseca trudnoće mogu koristiti eterična ulja, ali maksimalna doza ne smije prelaziti 2%.

Male bebe do godine dana nije preporučljivo tretirati eteričnim uljima. Nakon godine dana se mogu raditi pripravci sa 1% eteričnih ulja i ta količina se s godinama djeteta povisuje do 5% do djetetove dvanaeste godine.

Izračunavanje koncentracije, odnosno broja kapi eteričnih ulja potrebnih za određeni postotak se izračunava na sljedeći način:

Primjer: želimo li dobiti 5% koncentraciju u 30ml biljnog ulja - 5 x 30 = 150 : 5 = 30 kapi eteričnog ulja

U sklopu tih 30 kapi eteričnih ulja može se kombinirati nekoliko vrsta eteričnih ulja ovisno o namjeni koju trebamo i na taj način možemo dobiti sinergijsko djelovanje eteričnih ulja.

Kada krenemo izrađivati pripravak, onda treba najprije u bočicu ukapati eterična ulja i tek onda do vrha naliti biljno ulje, dobro promućkati i zatvoriti. I kao što sam već rekla, eterična ulja su divna, definitivno ih treba koristiti i uživati u izradi pripravaka, ali treba i pripaziti koje eterično ulje, u kojim dozama i u koju svrhu ih koristiti.

Viola, aromaterapeutske usluge i savjetovanja po pozivu i dogovoru s klijentima www.aromaterapijaviola.com
mob: 091-180-15-92
mail: katica.wolf@gmail.com

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.