Eterična ulja su divna, imaju blagotvorno djelovanje na naš um i tijelo i definitivno ih treba često koristiti kroz inhalacije, kreme i razne druge pripravke ili u masažama. Ono što se manje zna i koristi su aromatski ekstrakti koji su dobiveni fizikalnim, enzimskim ili mikrobiološkim postupcima iz materijala prirodnog podrijetla. Danas ću vas upoznati s aromatskim ekstraktom karamele

Katica Wolf
Katica Wolf

Svijet aromaterapije

Aromatski ekstrakti naravno nemaju djelovanja kao eterična ulja, ali mogu dati jednu posve drugačiju, zanimljivu mirisnu notu u gotovo svim pripravcima koje izrađujemo. Na tržištu sada već imamo zaista veliki izbor prekrasnih aromatskih ekstrakata, pa tako možemo naći ekstrakte maline, šumskih jagoda, marelice, breskve, ananasa, čokolade, vanilije, kokosa, manga... Sve sam ih naravno isprobala, ali jedan se posebno izdvojio i koristim ga u zaista puno pripravaka. To je ekstrakt karamele!

Karamela se dobiva taljenjem šećera na temperaturi od 160-170°C i koristi se najviše za izradu raznih slastica i kolača, pa će mnoge od vas posjetiti na djetinjstvo, prve bombone, mamine i bakine kolače, na tople i mirisne slastičarnice. Vjerujem da većina vas voli okus karamele, a sasvim je sigurno da taj miris nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

karamela, diy kozmetika

Tim toplim, slatkim, slasnim mirisom „začinila" sam već mnoge kreme, šampone, regeneratore za kosu, balzame za usta i gelove za tuširanje. Predivno je gledati na radionicama oduševljena lica polaznica kada otvore malu bočicu, osjete miris i vesele se kao mala djeca što će si napraviti balzam za usta, kremu ili neki drugi pripravak, baš sa mirisom karamele. I da, zaista se trebamo veseliti kao mala djeca i isto tako iskreno, dječji uživati i ponekad mirisati baš na karamelu!

A kako ne bi sve ostalo na teoriji, evo jedna jednostavna receptura za izradu kreme za tijelo s ekstraktom karamele:

Izvagati 30 g shea maslaca i 20 g biljnog ulja (badem, suncokret, kokos) i dodati 20 kapi ekstrakta karamele. Sve bez zagrijavanja (može i mikserom) dobro izmješati i staviti u posudicu. Ovako pripremljena krema će izvrsno njegovati kožu, pogotovo u ove zimske dane, a u mirisu ćete uživati i vi i vaša okolina.

Viola, aromaterapeutske usluge i savjetovanja po pozivu i dogovoru s klijentima

www.aromaterapijaviola.com 

mob: 091-180-15-92
mail: katica.wolf@gmail.com

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.