Vjerojatno ne postoji žena s redovitim menstrualnim ciklusom koja nije doživjela simptome PMS-a. Predmenstrualni sindrom nastaje kao posljedica neravnoteže hormona u drugom dijelu menstrualnog ciklusa, pri čemu se povisuje razina estrogena. I što je veća razina estrogena, veći su i simptomi PMS-a

pms

Najčešći simptomi i tegobe u tom razdoblju su česte promjene raspoloženja, nesanica, bolovi u donjem dijelu trbuha, povećana potreba za hranom, pogotovo slatkim jelima, napuhnutost, bolne dojke i zastoj tekućine u organizmu.

Konopljika uravnotežuje hormone

Jedna od vrlo korisnih biljaka koja može pomoći je konopljika (Vitex agnus - castus ). Konopljika se od davnina koristi  kod bolova nakon i tijekom poroda, upale rodnice, dismenoreje, nakupljanja tekućine u organizmu. Djelovanje konopljike se temelji na tome da  smanjuje lučenje prolaktina i uspostavlja ravnotežu progesterona i estrogena u menstrualnom ciklusu. Kontraindikacija  za uzimanje konopljike je bilo kakva hormonalna terapija, trudnoća i dojenje.

Aromaterapeutska masaža

Jedna od najvažnijih metoda pomoći kod PMS-a su metode relaksacije i opuštanja pomoću aromaterapije. Kao prva i jedna od najučinkovitijih metoda su aromaterapeutske masaže. Poznato je da masažom potičemo cirkulaciju i poboljšavamo rad limfnog sustava, a time pospješujemo izlučivanje nakupljene tekućine u organizmu. Zatim, masažama postižemo fizičko i psihičko opuštanje, i kad k tome dodamo još  primjenu i djelovanje eteričnih ulja rezultati neće izostati.

Kućna mirisna oaza

Ako niste u mogućnosti odlaziti na masaže, možete si i sami u svom domu napraviti opuštajući ugođaj. Tako  možete u difuzer ukapati eterična ulja lavande, mandarine, mažurana, slatke naranče, bergamota ili geranija. Udisanjem nekog ili kombinacije nekih od nabrojenih ulja brzo ćete se početi osjećati smirenije i opuštenije.

Relaks-kupka

Bilo bi korisno prije spavanja napraviti kupku  tako da u 125 ml sojinog vrhnja dodate 10 ml nekog biljnog ulja i u to ukapate 30 kapi eteričnog ulja lavande i 20 kapi eteričnog ulja mažurana. Ovako pripremljena kupka će vas brzo i učinkovito opustiti i uvesti u miran san.

Kao dodatnu pomoć kroz dan možete napraviti pripravak od nekog brzoupijajućeg biljnog ulja u koji ćete ukapati eterična ulja grejpa, čempresa i geranija. Ovim uljnim pripravkom ćete njegovati kožu, potaknuti izlučivanje suvišne tekućine i biti smireniji.

Primjenom samo neke od nabrojenih metoda možete si u velikoj mjeri olakšati ovaj nimalo ugodni period u mjesecu.

Viola, aromaterapeutske usluge i savjetovanja po pozivu i dogovoru s klijentima www.aromaterapijaviola.com
mob: 091-180-15-92
mail: katica.wolf@gmail.com

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.