Ako đumbir dodamo u hranu, pomoći će u razgradnji masnoća i ubrzati probavu, a ako dodamo par kapi eteričnog ulja đumbira u biljno ulje za njegu, zbog diuretskog djelovanja potaknut će izlučivanje toksina iz organizma, što će djelovati i na bržu razgradnju celulita

đumbir

Đumbir je višegodišnja biljka koja ima kvrgavo korijenje oštrog mirisa. Raste u tropskim područjima, a kao začin najviše se uzgaja u zapadnoj Africi i istočnoj Aziji (Indiji). Korijen đumbira se kao lijek upotrebljava već stoljećima. U Indiji i Kini spominje se još u 3. st. p.n.e. kao lijek za probavne tegobe, protiv prehlada i groznice jer pojačava znojenje i izlučivanje sluzi, služi za podizanje imuniteta i općeg stanja organizma, smanjuje masnoće u krvi, potiče rad žuči, pospješuje probavu i razgradnju masne hrane.

Eterično ulje đumbira (Zingiber officinale) dobiva se parnom destilacijom neoguljenog prosušenog korijena. Ulje je blijedožute do jantarno smeđe boje, toplog, svježeg, začinjenog, karakterističnog mirisa.

Djeluje antibakterijski, poboljšava cirkulaciju, pomaže kod reumatskih bolova, bolova u mišićima i zglobovima, uganuća i istegnuća zglobova. Djelotvoran je protiv napuhnutosti crijeva, proljeva, protiv mučnina i povraćanja i ima diuretsko djelovanje. A poznato je da ima i afrodizijačka svojstva.

Zbog svih navedenih djelovanja korijena kojega možemo koristi u prehrani ili u obliku eteričnog ulja, đumbir ima široku primjenu. Ako ga dodamo u hranu, pomoći će u razgradnji masnoća i ubrzati probavu, a ako dodamo par kapi eteričnog ulja đumbira u biljno ulje za njegu, zbog diuretskog djelovanja potaknut će izlučivanje toksina iz organizma, što će djelovati i na bržu razgradnju celulita.

Na emotivnom planu eterično ulje đumbira daje osjećaj sigurnosti, snaži volju, pokreće ka ostvarivanju ciljeva.

Napomena: nije namijenjeno za trudnice, dojilje i malu djecu.

Viola, aromaterapeutske usluge i savjetovanja po pozivu i dogovoru s klijentima www.aromaterapijaviola.com
mob: 091-180-15-92
mail: katica.wolf@gmail.com

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.