S obzirom da smo u zimskom razdoblju prisiljeni više boraviti u zatvorenim prostorima i dijeliti prostor s više osoba lakše dolazi do širenja virusa i bakterija, a time i do raznih oboljenja

Katica Wolf
Katica Wolf

Svijet aromaterapije

Kako biste zimi izbjegli širenje virusa i bakterija u zatvorenim prostorima trebalo bi prostore u kojima provodimo veći dio dana redovito prozračivati, ne previše zagrijavati i redovito dezinficirati.

Mnoga eterična ulja imaju antivirusna i antibakterijska djelovanja, pa onda za dezinfekciju možete upotrijebiti pripravke s eteričnim uljima. Izbor eteričnih ulja kojima se možete zaštititi od neugodnih zimskih pojava je zaista veliki, pa možete uživati u širokoj paleti lijepih mirisa.

Najjača antivirusna ulja su ravensara, saro, ružino drvo, čajevac, drvo HO, a antibakterijska eukaliptus globulus, eukaliptus radiata, niauli, ružmarin cineol, klinčićevac, limun...

Osim već mnogima dobro poznate ravensare, izdvojila bih eterično ulje Saro (Cinnamosma fragrans). Ono ima jako antivirusno, antibakterijsko, protugljivično i imunomodulirajuće djelovanje. Ugodnog je, svježeg mirisa, a može se koristiti i kod djece.

eterična ulja za zimu

Za dezinfekciju prostora možete koristiti pripravke u obliku spreja koji možete napraviti tako da u bočicu od 50ml ulijete žličicu biljnog glicerola, 1ml medicinskog alkohola, ukapate 30-50 kapi eteričnih ulja i do vrha nalijete vodu. Sprej je prije svake upotrebe potrebno dobro protresti da se eterična ulja rasprše i pošpricati po zraku ili po radnim površinama.

Osim toga možete koristiti i difuzere. Difuzeri su električni aparatići koji u postolju imaju motor koji radi vibracije. Na samom postolju se nalazi staklena tikvica u koju se kapaju čista eterična ulja. Kada je difuzer upaljen zbog vibracija dolazi do raspršivanja eteričnih ulja u finu maglicu tako da se vrlo brzo rašire po prostoru.

Ako vaša okolina iz nekog razloga ne voli ili ne podnosi takve načine primjene eteričnih ulja još uvijek možete nešto napraviti za sebe, a to je tzv. suha inhalacija. To se radi tako da kapnete na dlan par kapi eteričnog ulja, protrljate među dlanovima, prineste nosu i udišete.

Osim virusnih i bakterijiskih infekcija zimi nas često zbog nedostatka sunca i dugog perioda mraka zna obuzeti osjećaj umora i bezvoljnosti. U tom slučaju će izvrsno djelovati eterična ulja koja će potaknuti vedrije i bolje raspoloženje, a to su mandarina, slatka naranča, grejp, verbena...

Uključite ih u bilo koji od navedenih načina primjene ili u pripravke koje ćete nanosti na tijelo i raspoloženje će se vidno popraviti. Zimi se također javlja i problem sa suhom kožom lica i tijela i u ovom periodu trebamo koristiti malo "teže" pripravke. Maslaci su izvrsni za zimsku njegu, ali i pripravci sa pčelinjim voskom (za njegu tijela) jer daju koži vlažnost, i naprave lagani zaštitni sloj koji sprječava brzo isušivanje kože. Zima nam zaista može biti kreativna, mirisna, vesela i zdrava.

Viola, aromaterapeutske usluge i savjetovanja po pozivu i dogovoru s klijentima www.aromaterapijaviola.com
mob: 091-180-15-92
mail: katica.wolf@gmail.com

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.