Sigurna sam da nema baš puno onih koji se u proljeće ne oduševljavaju izgledom livada po kojima dominira prekrasan žuti cvijet - maslačak. Cvjetovi se s vremenom pretvore u bijele sjemenke koje, kada puhnemo u njih, veselo lete po zraku, a otpuhivanju tih sjemenka vesele se i mali i veliki. Nekima je ipak on samo dosadan korov koji uvijek i svugdje raste, pa im smeta u vrtovima i u dvorištima. Voljeli ga ili ne, ovdje ćemo istaknuti njegove dobre, ljekovite strane, jer je on zaista jedna prekrasna ljekovita biljka

Katica Wolf
Katica Wolf

Ljekovito bilje

Za razliku od nekih biljaka kod kojih je ljekovit samo jedan dio biljke, kod maslačka su ljekoviti svi dijelovi (korijen, list, stabljika i cvijet). Listovi maslačka bogati su vitaminom A, B, i C, i mineralima kalijem, natrijem, fosforom, željezom i kalcijem. Imaju diuretska svojstva, čiste jetru, potiču stvaranje žuči i smanjuju kolesterol. Koriste se kao samostalna salata ili kao dodatak ostalim salatama. Mogu se skuhati kao špinat ili dodavati u druga variva.

Stabljike maslačka reguliraju metabolizam, pročišćuju krv i umiruju želučane tegobe. Kada prelomite stabiljku maslačka iz nje izlazi bijeli sok koji je odličan za tretiranje sitnih bradavica na koži.

Cvjetovi maslačka jačaju krv  i pomažu kod kašlja. Od cvjetova se može napraviti sirup koji će biti od velike koristi kada dođe vrijeme viroza, gripa i kašlja. Mladi, zatvoreni cvjetovi se mogu dodavati u salate ili se mogu ukiseliti pa koristiti kao dodatak ostalim salatama.

maslačak za zdravlje

Korijen maslačka pomaže kod probavnih smetnji, nedovoljnog lučenja žuči, visokog krvnog tlaka, pospješuje mokrenje i djeluje okrepljujuće. Čaj od korijena maslačka pomaže očistiti jetru stoga se koristi kod oboljenja žuči i jetre te za čišćenje jetre kada je potrebno izvršiti detoksikaciju organizma.

Gorkasti okus maslačku daje sastojak taraxacin kojeg ima sve više kako biljka stari, pa se preporuča koristiti mladu biljku, a starije obavezno prokuhati. Osim što izlet u prirodu donosi veliki užitak i odmor, dodatno možemo donijeti kući ukusan i ljekovit obrok.  Uživajte u proljeću, prirodi i svim blagodatima koje nam ono pruža.

Viola, aromaterapeutske usluge i savjetovanja po pozivu i dogovoru s klijentima www.aromaterapijaviola.com
mob: 091-180-15-92
mail: katica.wolf@gmail.com

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.