Saznajte tajne mršavljenja modnog kralja, koje su iznesene u njegovoj knjizi o vlastitim iskustvima držanja dijete i napisane u suradnji s dr. Jean-Claudeom Houdretom, koji je Lagerfelda pratio i savjetovao, kada je prije par godina izgubio više od 40 kilograma

karl lagerfeld, prije i poslije spoonlight dijete

Rezimirali smo ono najvažnije iz bestselera Karla Lagerfelda i njegova liječnika, specijalista za dijete dr. Jean-Claudea Houdreta. Modni dizajner nešto više od godine dana bio je na dijeti tzv. Spoonlight, tj. njenoj modificiranoj verziji, i izgubio točno 42 kilograma u 13 mjeseci. Karl Lagerfeld prvenstveno otkriva nevjerojatan psihološki stav koji je morao zauzeti da bi mogao izdržati neobičnu i rigoroznu dijetu za koju se odlučio. Njegovi su savjeti iznenađujući i ponekad se čine totalno „suludi", ali su savršeno upalili.

Pitanje izgleda

Glavni razlog koji je nagnao slavnog dizajnera da započne s dijetom bila je dakako - odjeća. Veliki esteta, zaljubljenik u lijepo i veliki ljubitelj vrlo uskih odjevnih predmeta, Karl Lagerfeld samoga sebe više nije mogao gledati u debelom izdanju. Fanatičnom upornošću izgubio je 42 kilograma u 13 mjeseci. U vezi svoje motivacije se i našalio: „To može izgledati beznačajno i politički nekorektno. Vrlo me često napadaju što ne volim debele ljude. Ali, problem je u tome što sve ono što je politički korektno, postaje vrlo brzo jako dosadno.", zaključuje Lagerfeld.

Svaka dijeta je patnja

Kao pravi realist, Lagerfeld smatra da svaka dijeta uključuje izvjesnu patnju, rituale i odricanja. „Ako nisu sastavni dio dijete, onda u nju ne vjerujem. Jer, po mom mišljenju, to treba biti neka vrsta kazne, nešto što naprosto morate učiniti". Dakle, zaključak bi bio da trebamo prestati s mišljenjem da se gubljenje kilograma postiže lagano i u dobrom raspoloženju.

Biti istovremeno vojnik i general

Karl Lagerfeld otkriva da je njegova najveća tajna bila u tome što se smatrao mladim regrutom kojem se zadaju zapovijedi - zapovjedi da ne smije jesti ono što želi. Dizajner objašnjava kako je zauzeo stav automatskog pilota, sustav koji mu je omogućio da njegovim tijelom upravlja njegov mozak, kao da se radi „o nekom drugom".

Žvakati, zatim ispljunuti

Savjet, ne baš jako glamurozan - žvakati svoju omiljenu hranu, čuvati je u ustima, a zatim je ispljunuti, mnogo je pomogao Lagerfeldu. „To pomaže imati u ustima okus koji obožavate, i to bez kalorija". Savjet za najhrabrije!

dijetalna prehrana

Uravnotežena prehrana s dominacijom proteina

Program Spoonlight je kombinirana proteinska dijeta: prehrani se dodaju proteini, a oduzima unošenje ugljikohidrata i masnoća. Proteini, važni za održavanje mišića, uzimaju se u obliku proteina u prahu. Što se tiče potrebne proteinske doze, ona mora biti „barem 1,2 g po kilogramu idealne težine kod žena, i 1,5 g kod muškaraca", prema mišljenju doktora Jean-Claudea Houdreta. Tako, kada se smanji unos kalorija, tijelo se ne snabdijeva iz „krte" tjelesne mase (mišići), već iz masne mase.

Uzimati dodatke prehrani

Kako bi se izbjegla avitaminoza, umor ili stres, profesor preporučuje uzimanje 6 vrsta raznih dodataka prehrani. Ti dodatci moraju prvenstveno zadovoljiti unos oligoelemenata i svih potrebnih vitamina i minerala koji su neophodni za zdravlje organizma.

Puno piti

Piti velike količine obične ili mineralne vode (iznimno bogate mineralima).

Obvezan nadzor liječnika

Želimo li izgubiti više od 5 kila Spoonlight programom, to obavezno mora pratiti liječnik specijalist.

dijeta karla lagerfeldaNuspojave

Spoonlight dijeta se mora provoditi vrlo oprezno. Doktor Jean-Claude Houdret upozorava na nuspojave koje se javljaju ovim programom. U prvim danima provođenja dijete, osim gladi, pojavljuje se osjećaj umora, drhtavica i lagana konstipacija (zatvor crijeva), do koje dolazi zbog premale količine pojedene hrane. To su bezazlene posljedice, na koje ipak treba pripaziti.

Perad i plodovi mora

Doktor Houdret zabranjuje crveno meso, koje treba zamijeniti mesom peradi i plodovima mora. Pravilo koje potvrđuje jedno objašnjenje malo poznato ali začuđujuće - „Kada jedemo sisavce, budući da smo to i mi (isto životinjsko carstvo), njihov kolesterol ulazi direktno u našu krv, za razliku od riba i ptica", tvrdi dr. Houdret. Smatra da su za zdrav organizam važni samo plodovi mora, koji, za razliku od crvenog mesa, skidaju egzogeni (vanjski) kolesterol.

Smanjiti fizičku aktivnost

Doktor također smatra da drastičnu dijetu ne smije nikako pratiti fizička aktivnost. Jer, prema njegovom mišljenju bavljenje sportom izaziva glad. Zato predlaže manje aktivnosti, koje ne iscrpljuju.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.