26. Schwarzkopf Cro A Porter, najveća hrvatska modna manifestacija, ove je sezone održana u prostoru s daškom industrijskog arta – Hauba@Lauba – ponešto derutna, ali šarmantna stara hala, koja se nalazi tik do prostora Laube, poslužila je kao savršena lokacija za modne revije domaćih dizajnera

etna maar, cap

Etna Maar

Uvijek nas iznova oduševljava raznolikost hrvatske modne scene, pulsirajuća kreativnost koja se osjeća u svakoj kolekciji i osobitost modnih vizija domaćih dizajnera, koji usprkos teškim vremenima slijede svoje ciljeve i grade samo sebi svojstvenu estetiku. No kako kvaliteta kolekcija i njihova zrelost ipak varira, donosimo vam presjek onoga što je ove sezone na Cro A Porteru nama iskočilo kao najosebujnije – kolekcije koje su svojom zaokruženom pričom, kvalitetom izrade i estetskom osobitošću privukle našu pozornost.

Izvrsna slavljenička kolekcija by Etna Maar

etna maar, cap

Etna Maar

Dizajnerica Andrijana Subotić Pjajčik 10-godišnjicu svoga rada i postojanja brenda Etna Maar proslavila je kolekcijom "Cosmic Attraction", kolekcijom praktički bez ijedne mane – svjetske modne metropole bile bi počašćene da ovakvi komadi prošeću njihovim pistama na tjednima mode. Andrijana svoj brend Etna Maar pažljivo gradi na istančanoj avangardnoj estetici – skulpturalnim formama, koje usprkos svojoj složenosti ostaju čiste, efektne, nosive i vizualno vrlo dojmljive. Puno pažnje Andrijana poklanja materijalima i igri krojeva – u zanimljivim preklopnim rješenjima tu su materijali poput vune, umjetne kože i umjetnog krzna, neoprena... Dizajnerica ostaje vjerna crnoj (ne)boji, no ovoga puta donosi i muške i ženske modele koji su usklađeni i u samom naslovu kolekcije "Cosmic Attraction". Nova kolekcija Etne Maar je uzbudljiva igra privlačnosti između muškog i ženskog elementa te naboj i eros ženskih i muških formi i krojeva. Njene kapute, pletivo i haljine ove će zime svakako obožavati i nositi ljubitelji avangardnog i neukalupljenog stila.

etna maar, cap

Etna Maar

Mračna romantika brenda Nebo

cap, nebo

Nebo

Modnom brendu Nebo pripala je čast da svojom ženstvenom i romantičnom, no pomalo mračnom estetikom, otvori ovosezonski Cro A Porter. U novoj kolekciji za ovu jesen i zimu, Nebo stavlja ženu i njenu siluetu u prvi plan.

cap, nebo

Nebo

Silueta naglašenog struka i širokih suknji inspirirana je prošlošću, ali su kao kontrast tome materijali suvremeni, s posebno izraženim teksturama. Boje su prigušene, pomalo mračne i zimske, nezaobilazne su crna, siva i boja vina. Kao dio haljina izraženi su floralni uzorci koji se stapaju s ljepotom siluete i daje joj notu romantike.

Fluidne pelerine Manuele Lovrenčić

cap manuela lovrenčić

Manuela Lovrenčić

Kolekcija „Metamorphosis" dizajnerice Manuele Lovrenčić igra je mekih tekstura i slojeva. Dinamična forma ručno šivanih detalja od vune, koji daju posebnu mekoću, nit su vodilja kroz kolekciju u kojoj dominiraju kaputi od vunenog buklea i velura. Eklektični spoj predimenzioniranih nabora i mekih linija koje naglašavaju ženstvene forme savršen su spoj opuštenosti i elegancije. Dizajnerica se poigrala optičkim iluzijama u kojoj detalji djeluju kao da su povezani sa samim tijelom te na taj način započinju svojevrsnu metamorfozu i postaju sastavni dio osobe koja ju nosi. Nježne boje pudera u kombinaciji sa sivom i bojom vina stvaraju efektnu poveznicu i čine kolekciju dinamičnom i zabavnom odstupajući od strogih zimskih okvira.

Odlična revije CAP debitantice Loré

cap lore

Lore

Debitantica ovosezonskog Schwarzkopf Cro A Portera Loré predstavila je kolekciju inspiriranu Guatemalom i tradicionalnim materijalima majanske zajednice. Materijale korištene u kolekciji izradio je višestruko nagrađivani tkalac na području Srednje Europe - Željko Pušić, stoga je kolekcija svojevrsni hommage njegovom radu kao i tradiciji ručno izrađenih odjevnih predmeta.

cap lore

Lore

Za svaki od materijala u Loré kolekciji potrebni su sati preciznog rada, međutim, takvi materijali daju odjevne predmete koji su jedinstveni, neponovljivi i neindustrijski proizvedeni. Vuneni tkani materijali kombinirani su s prirodnim materijalima poput vunenog štofa, muslin svile, makrame čipke i svilenog pliša. Nakit za Loré kolekciju, u suradnji s dizajnericom, radila je poznata umjetnica Marina Marinski kombinirajući na teracotti nijanse boja u skladu s tkanicama po uzoru na autohtoni nakit domorodačkog stanovništva. Šalove je za Loré izradila Ivna Matičec. 

Superiorna estetika XD Xenia Design 

cap xd

XD XENIA DESIGN

Nakon međunarodne turneje i prijeđenih tisuća kilometara - od Dusseldorfa, Londona, Las Vegasa, Pariza, Moskve, New Yorka i Milana - doajenka hrvatske mode XD XENIA DESIGN, stigla je i na Schwarzkopf Cro A Porter. Hrvatska dizajnerica s najvećom internacionalnom karijerom predstavila je kolekciju XD CLOUDS inspiriranu nebeskim slikama za vrijeme dugotrajnih interkontinentalnih putovanja. Prirodne promjene su manifesti iz kojih učimo.

cap xd

XD XENIA DESIGN

Plavo nebo i bijeli pahuljasti oblaci ušli su u bijele ljetne košulje asimetrične konstrukcije. Ledena tekstura Grenlanda našla se u haljinama koje hlade tijelo u ljetnim vrućinama i reljefnim teksturama neoprena. Olujno siva prekrit će jakne i hlače od lana sandndwash obrade. I zelena trava i plavo more i boja sunca našli su mjesto u kolekciji.

Kaleidoskopski printevi Jelene Holec

cap jelena holec

Jelena Holec

Bogati kaleidoskopski printevi dizajnerice Jelene Holec na trenutke podsjećaju na estetiku poznate grčke dizajnerice Mary Katrantzou, no priča iz njih daleko je složenija. Naime, digitalizirani tekstilni uzorci dizajnirani su iz povijesnih elemenata osobno fotografiranih od strane dizajnerice u raznim europskim muzejima, srednjovjekovnim dvorcima, gotičkim ulicama i oružarnicama. Fragmentiranjem su pretvoreni u novi linijski jezik fanatičnih floralnih uzoraka. Sinusoidna usmjerenja uzoraka dodatno naglašavaju oblik ženskoga tijela, a komplementiraju im i siluete koje su najčešće u X formi koja maksimalno naglašava struk, te anatomskoj silueti koja strogo prati formu ženskog tijela. Konstrukcijski elementi slijede rezove i usmjerenja oklopne odjeće. Printane tkanine kombinirane su s transparentnim svilama, teksturiranim elastičnim pletivima,vunenim tkaninama i skajem.

Pomaknuti casual Sonje Lamut

cap sonja lamut

Sonja Lamut

Sonja Lamut uvijek igra suprotno od očekivanoga pa tako u jesenskoj kolekciji donosi pastelne i nježne boje. Nakon sezone pauziranja, ova darovita dizajnerica, oduševila je novom kolekcijom koja je vrlo čista, jasna i estetski prepoznatljiva. Dizajnerica voli boje, posebno u jesen, koja joj je i najdraža sezona za stvaranje te se tako i prepustila prekrasnim blagim tonovima, uz neizostavne ručno našivene detalje na pojedinim komadima. Lamut se uvijek vraća vremenima iza nas kako bi svojim kolekcijama dala njihovog daha. Silueta je vrlo ženstvena, uz naglašen struk i vjerujemo da će je voljeti posebno mnoge mlade poslovne žene. 

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.