U hrvatska kina 10. lipnja stiže dugoočekivani spektakl „Princ Perzije: Pijesak vremena". U ovoj uzbudljivoj pustolovini uz zgodnog Jakea Gyllenhaala, igra i prelijepa mlada britanska glumica Gemma Arterton. Gemma je pravo otkriće - iza sebe već ima same blockbustere „Jamesa Bonda", „Sudar Titana"... Ma tko je ta talentirana cura?!

gemma artertonMlada 24-godišnja britanska glumica Gemma Arterton ima sve. Od karijere, ljepote, sreće u ljubavi, do uspjeha na novom filmu „Princ Perzije: Pijesak vremena", koji 10. lipnja stiže u hrvatska kina. Zaigrat će u toj šarolikoj filmskoj pustolovini uz Jakea Gyllenhaala, ali i holivudskog veterana s A liste Bena Kingsleyja, kojeg jedva čekamo u ulozi negativca. Visokobudžetna produkcija s potpisom Jerryja Bruckheimera („Pirati s Kariba", „Nacionalno blago", „Armageddon"...), pustolovni je spektakl koji će sigurno oduševiti mnoge ljubitelje žanra.

Film je smješten u mistične krajeve Perzije, a radnja prati priču o mladom uličaru Dastanu. Nakon što spašava mladića koji je ukrao jabuku, prijeti mu ozbiljna kazna od strane kapetana perzijske vojske. Ipak, plemeniti kralj Sharaman odlučuje ga poštedjeti, ugledajući u njemu crtu velikodušnosti. Odrastajući uz Sharamanove sinove, Dastan postaje snažan mladi ratnik koji predvodi napad na Alamut i tamo pronalazi najvrjednije od svih blaga - legendarni Pijesak vremena koji smrtnicima daje mogućnost vraćanja vremena. No njega žele svi, od moćnog Nizama, do lijepe princeze Tamine...

Bondova djevojka

Gemma, dakle, igra princezu Taminu, a prije ovog gigantskog filmskog projekta, zapazili smo je već u „Jamesu Bondu - Zrnu utjehe", „Sudaru Titana", „Rock'n'Roll brodu", „Rocknrolli"... Gemma je rođena u Velikoj Britaniji, u Gravesendu. Gemmu i njenu sestru odgajala je samohrana majka. Nakon pohađanja srednje škole za djevojčice u Gravesendu, uzela je tečaj glume u Miskin Theatru u Dartfordu i to je obilježilo njezin život. Dane je provodila marljivo vježbajući na Royal Academy of Dramatic Art (RADA), a radila je i kao prodavačica šminke. Nakon diplome, vrlo brzo je postala jedna od najvećih zvijezda u britanskoj filmskoj industriji.

gemma arterton i daniel craig
Gemma u zagrljaju Daniela Craiga u 22. nastavku Jamesa Bonda, "Zrno utjehe"

Njenu karijeru definitivno je lansirala uloga u filmu „Zrno utjehe", 22. filmu o James Bondu, u kojem je igrala seksi agenticu Strawberry Fields. Usto je 2009. godine pobijedila na dodjeli Empire's Best Newcomer Award. Ali, ni to joj nije dopustilo da se umisli, već kreće dalje u potragu za novim, i to stalno različitim ulogama.

Akcija i avantura

Snimanje avanturističkog spektakla „Princ Perzije: Pijesak vremena" za Gemmu je predstavljalo pravi užitak, jer, kaže, obožava snimati akcijske scene i tijekom studija joj je omiljeni predmet bila scenska borba. Konačno je naučila i jahati, što je oduvijek željela. S obzirom na Gemminu strast prema akciji, nije čudno da hoda s kaskaderom, Stefanom Mijonijem, kojeg je upoznala na snimanju „Zrna utjehe".

gemma arterton, jake gyllenhaal
Gemma Arterton i Jake Gylenhaal u "Princu Perzije"

Da ne bi ispalo da je Gemma samo „ukras" muškim zvijezdama u holivudskim testosteronskim spektaklima, treba reći da se na minulom Cannes Film Festivalu publici predstavila u sasvim drugačijem i mnogo ozbiljnijem izdanju. U filmu „Tamara Drewe", Gemma je odlično odigrala mladu novinarku i kolumnisticu koja napravi pravu pomutnju u zadrtom malom engleskom provincijskom gradiću. Gemma je svakako glumica koja će ljubiteljima filma prirediti još niz zanimljivih uloga. Znatiželji nema kraja.

Pogledajte trailer „Princa Perzije":

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.