Uvijek spremna na šalu i britka jezika, Barbara pritom, naravno, nije mislila da u teretani voli vježbati u paru, već da naprosto voli „vježbati" u dvoje... Ako nas razumijete?! Usto nam je u intervjuu otkrila svoje tajne dobre kondicije, vitalnosti, zdravlja i ljetnih planova te ispričala sve o svojoj ulozi Avonove ambasadorice za promicanje ženskog zdravlja, posebno u akcijama „Moja prva mamografija" i „Avon Šetnja Hrvatska"

barbara kolar

U posljednje ste vrijeme, kao Avonova ambasadorica, angažirani na nizu humanitarnih projekata. Mnoge se slavne osobe diljem svijeta bave humanitarnim radom u svoje ime ili ime velikih kompanija. Što sve uključuje vaš angažman i kakav je za vas osjećaj pomagati drugima?
- Moja se suradnja s Avonom, kad su humanitarne akcije u pitanju odvija, već treću godinu zaredom, vjerujem na obostrano zadovoljstvo. Moja je uloga pritom uglavnom „prosvjetiteljska", kako to obično s nekim poznatim ili bar prepoznatljivim licima i biva. Jer, nažalost, svatko se sa svojim poblemom mora boriti sam, bilo da je u pitanju rak dojke ili nasilje u obitelji. Mogu se samo nadati da ću uspjeti ukazati ljudima da su to situacije koje se ne događaju „nekom drugom", nego da svatko polazeći od sebe može u konačnici učiniti puno za zdravlje i sreću sviju nas.

Dvije posebno istaknute Avonove akcije u kojima sudjelujete, posvećene su ženskom zdravlju - „Moja prva mamografija" i „Avon Šetnja Hrvatska" - i objema je cilj pojačati svjesnost žena o važnosti vlastita zdravlja i redovitih liječničkih pregleda, posebno preventivnih pregleda dojki. Kako se vi osobno brinete za svoje zdravlje i idete li redovito liječniku?
- Naravno da bih trebala živjeti po onoj „practice what you preach" i to manje-više i jest tako. Držim se redovitih odlazaka na preventivne specijalističke preglede - to je onaj dio „više". A što se „manjeg" tiče, evo, priznajem da zadnjih 5 godina nisam bila na sistematskom. Kad se vratim s godišnjeg popravit ću i tu statistiku, javno obećajem.

Imate li neku nezdravu naviku koje biste se željeli riješiti?
- Nemam nekih klasičnih poroka - tek u iznimnim slučajevima popijem čašu vina, nikad nisam zapalila cigaretu, o drogama da i ne govorim. Možda je kod mene zapravo najgori kampanjski pristup i određena sklonost krajnostima, primjerice u tjelovježbi. Zbog prirođenih problema s kralježnicom predodređena sam za spore i lagane aktivnosti, ali to moja vatrena ovnovska priroda nešto teže podnosi, pa s vremena na vrijeme pretjeram i onda ispaštam.

Iscrpljuje li vas posao? Što vas odmara i kako volite „puniti baterije" i relaksirati se?
- Obožavam svoj posao, no nažalost ta činjenica ne umanjuje „zamor materijala" koji se događa, osobito u posljednje vrijeme. Jasno da to ima veze i s podacima u rodnom listu, ali mislim da je pravi krivac svakodnevno ustajanje u 4.45 zbog kojeg se ponekad osjećam kao da sam u zadnje 3 godine neproporcionalno ostarila za bar njih 15. Bilo bi lakše kad bih svaki dan bila u prilici malo „ubit' oko", ali postoje razdoblja kad to jednostavno ne stignem. Zato zatišja, kao primjerice ovo ljetno, obilato koristim za najobičnije spavanje (ne znam što bi pametnije čovjek mogao na +38). Puno šetam i igram se sa svojom kujicom Lolom, ona je odlično društvo - uvijek je dobre volje, sluša sve što govorim i nikad ne prigovara, haha. Volim se družiti s prijateljima, to više što svi za to imamo sve manje vremena. Obožavam kino, kazalište, dobar koncert. Nekad sam znala puno crtati, ali u posljednje sam vrijeme to zanemarila. Jako volim kuhati, to me opušta i veseli, a kažu da mi i dosta dobro ide, pa je to dodatni poticaj. Ne čitam koliko bih voljela tijekom godine, pa onda barem ljeti to pokušavam nadoknaditi. I da, obožavam sudoku i slične mozgalice.

Osjećate li ikada posljedice stresa ili mislite da je stres „precijenjen" kao dežurni krivac za mnoge boljke?
- Budući da se svašta može podvesti pod šifru stresa, premorenost primjerice, priznajem da ni ja nisam na njega imuna. Ne uništavaju me iznenadni stresori, s njima se obično super nosim, ali mi zato sustavno iscrpljivanje - fizičko, mentalno ili emotivno može narušiti zdravlje. Uvijek me prvo „lupi" na kralježnicu, pa se ukočim i jedva hodam. Druga manifestacija su neke „fantomske" alergije za koje se samo nadam da se neće ispostaviti kako je u pitanju neka autoimuna bolest ili neki sličan slučaj za dr. Housea.

barbara kolar

Kako ćete provesti ovo ljeto? Jeste li više tip za aktivni odmor ili „ljetna lijenčina"?
- Uvijek sam za kombinaciju! Izviđač sam u duši, pa ako idem na neko dotad nepoznato mjesto prvo moram sve istražiti. No, obavezno dio ljeta moram provesti na moru, po mogućnosti na otoku okružena minimalnom količinom ljudi. Obožavam plivati, roniti i buljiti u pučinu - tjelesna i duševna obnova zajamčene.

Često ste u životu bili na dijeti. Koje ste sve dijete isprobali i s kojom ste bili najzadovoljniji? Jeste li u nekom trenutku imali osjećaj da vam dijeta ugrožava zdravlje?
- Ha, kad bi se dodjeljivao neki počasni doktorat na tu temu, ako je Boga i pravde ja bih ga prva dobila! Ozbiljan sam nutricionist-amater i načitala sam se literature na tu temu za nekoliko života. Onda još dodam na faksu usvojena znanja iz biokemije, fiziologije i što sve ne, pa se osjećam jako pametna. U praksi ipak najbolje djeluje flaster-dijeta (nalijepiti na usta, pa dok izdržiš). Šalu na stranu, davno sam shvatila da mi metabolizam i nije nešto živahan pa za zadovoljavajuću liniju moram unositi minimalne količine birane hrane. Nema opasnosti da bih mogla pretjerati, jer ipak imam naglašenu hedonističku crtu koja ne dopušta da se izlažem pretjeranim patnjama. A kako imam mali fetiš na ljekarne, mineralno-vitaminskih suplemenata uvijek ima pri ruci. Paradoksalno, jedan od većih neprijatelja mog stasa je zdrava hrana - voće, budući ga obožavam i mogu jesti bilo kad, a tu ima šećera i kalorija...

Koja fizička aktivnost vam je omiljena?
- „Vježbanje" u dvoje! Ali, vjerojatno niste na to mislili... Iz zdravstvenih razloga preporučeno mi je da svoje sportske sklonosti svedem na hodanje i plivanje i to samo leđno što sam s gnušanjem odbila jer znamo u kojem je stanju riba kad je na leđima. Pa plivam svakojako! Voljela sam se rolati i po 5 krugova „u komadu" oko Jaruna, ali kako doista primjećujem da mi škodi, odustala sam. Pilates mi je super, a nikako da isprobam jogu što me ljuti jer mislim da bi mi bila dobra za ta nesretna leđa. Uglavnom hodam 3-4 sata na dan, u udobnim cipelama.

Što se promijenilo otkako je u vaš život ušao pas? Iz vlastitog iskustva znam da su psi fantastičan „antidepresiv" i sjajni kompanjoni u „zdravim" aktivnostima... :)
- Ma da, Lola, moja 15-mjesečna Cavalier king Charles španijelka je sjajna. Između ostalog i nabavila sam je zato da imam nekoga zbog koga će i usred zime između „prošetati" i „ostati čmrljiti u krevetu" prevagnuti ono prvo. „Skužile" smo se na prvu i stvarno se super slažemo. Mi smo usavršena verzija moruzgve i raka samca, haha.

Ljubav i seks su, provjereno, jako dobri za zdravlje. Je li kod Barbare Kolar nova ljubav na pomolu? :)
- Nisam jutros pogledala u kristalnu kuglu, ali ako jest - jupiii! Iz zdravstvenih i svih drugih razloga, haha.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.