Iako je veliki "zločesti" dečko, Robert Mareković pretvara se u pravog romantičara kada s njim dotaknete temu Božića. Voli lampice i darove, obline Mariah Carey u seksi crvenoj haljinici, holivudske božićne klasike... No da u cijeloj toj blagdanskoj bajci nije nimalo klišeiziran, već šarmantno "svoj", pokazao je još davno pjesmom "Sretan Božić svakome" koja je definitivno postala must-have svake božićne play-liste. Ove godine, pripremio je sa svojom grupom Swingers još raskošniju poslasticu – novi album "Božićna ekstravaganca" čiji prvi singl "Dragi Santa" već dobrano pjevušimo... Plus, jedva čekamo spektakularni koncert 4. prosinca u Lisinskom. Uz ovakvog Santu, pravi nam uopće ne treba :)

robert mareković, božićna ekstravaganca

Ovaj će Božić za tebe i tvoje Swingerse biti poseban – uskoro izlazi album "Božićna ekstravaganca" koji ste dugo pripremali, a 4.12. u Lisinskom je i vaš veliki božićni koncert... Jesi uzbuđen?
- Pa nisam neki veliki tremaš u životu, ali naravno, što je projekt veći, veća su i očekivanja, kako tuđa, tako i moja, pa tako i pritisak raste, a kako raste pritisak, tako raste i uzbuđenje. Za sada sam ipak više skoncentriran i vodim brigu oko organizacije, nego što sam uzbuđen. Uzbuđenje će doći prije samog koncerta.

Jel' ti bilo čudno snimati božićne pjesme tijekom ljeta na +35°C?
- Zapravo nije. I pjesmu „Sretan Božić svakome" napisao sam tijekom vruće ljetne večeri, prije dosta godina :)... Tako da mi ovo nije bilo novo iskustvo. Tijekom snimanja bili smo zatvoreni u studiju u kojem nema prozora pa smo si lako dočarali atmosferu koju smo željeli, neovisno o vremenu koje nas je pratilo.

Podijeli s nama malo detalja o albumu – gore je 11 pjesama od kojih su 4 potpuno nove, među ostalima i prvi singl "Dragi Santa" koji je zbilja jako cool... Tko je sve radio na albumu, s kim ste surađivali?
- Album donosi 4 autorske pjesme koje sam napisao s članovima benda, dvije pjesme je napisao Pero Beluhan, glava ove godine Porinom nagrađene grupe „Mayales", dok su ostali dio albuma popunili standardi kao što su: "Zvončići", „Tiha noć", „First Noël"... Iako mi se sve želje oko ovog albuma nisu ostvarile, primjerice, suradnja s kćerkom Deana Martina, ugostili smo na albumu „Montefiori Cocktail", sjajnu talijansku grupu koja se probila na svjetskoj sceni krajem 90-ih - između ostaloga i serija „Seks i grad" je koristila njihovu glazbu. Tu je Freddie J. Cooper, gitarist koji je bio dio legendarne funky filadelfijske scene 70-ih te međunarodno nagrađivani (Barcelona, Venecija), akademski zbor Filozofskog fakulteta „Concordia Discors".

robert mareković i grupa swingers, božićna ekstravaganca

Što posebno pripremate za spektakl u Lisinskom – otkrij nam neke sočne adute...
- Izuzetno me veseli što će nam gost biti Neno Belan. To je dugo željena suradnja, a pohvalit ću se da sam bio kao klinac i na prvom koncertu „Đavola" u Zagrebu. Neno je prvi pokrenuo taj retro đir ne samo u Hrvatskoj, već i u bivšoj državi, te je utro put svima nama koji smo došli nakon toga. Također me veseli što ćemo okupiti „Fantome", tek po treći puta nakon raspada 1994., pa će publika moći vidjeti autentičnu live izvedbu pjesme „Sretan Božić svakome". Mislim da posebnu težinu i gracioznost daje sudjelovanje Revijskog orkestra Zagrebačke filharmonije te već spomenutog zbora „Concordia Discors" koji broji gotovo stotinjak članova. Tu je još i ženska atrakcija „Gelato Sisters" te plesna skupina „Back to Swing".

Stara stvar Fantoma "Sretan Božić svakome" je zbilja legendarna, a sad stiže i ovaj projekt koji je u potpunosti posvećen Božiću. Božić očito za tebe ima posebnu magiju...
- Definitvno. Uvijek sam volio toplinu doma, svježinu ulica, tisuće lampica, neku obiteljsku harmoniju, kuhano vino, kićenje borova... Uvijek me to razgali i razveseli.

Kako ga slaviš? Što ti znači?
- Božić je naravno prvo obitelj. U mom slučaju roditelji, sestra, nećakinja... Volim užurbanost Badnjaka i mir Božića. Lijepo je biti i uz partnericu u to vrijeme. Ako je ima :).

Kakve poklone voliš davati, a kakve primati?
- Huh! Nemam egzaktnih želja za primanje, a volim davati originalne darove, glazbene darove i pazim da ljudi dobiju dar koji priželjkuju.

Što bi ove godine posebno želio da ti se nađe pod borom?
- Santa Baby! :) Nemam želja osim da mirno provedem Božić jer me od 27. prosinca do 1. siječnja čeka izuzetno ispunjen i zahtjevan poslovni raspored, od Rovinja do Münchena.

Koje božićne pjesme obožavaš – ono baš da te totalno razgale?
- Uh, ja sam veliki fan božićnih pjesama! Neke od dražih su mi „Tiha noć", „White Christmas", „I'll be Home for Christmas", „Marshmallow World"...

A ima li neka koju baš organski ne možeš podnijeti, da ti na uši izlazi?
- Ne baš tako drastično, ali ne volim „Little Drummer Boy" i „12th Day of Christmas".

Koji su ti Božići ostali u najljepšem sjećanju?
- Oni u djetinjstvu i jedan monogamni od prije koju godinu.

Jesi kao mali vjerovao u Djeda Mraza?
- Vjerovao? Još uvijek vjerujem!

Kako izgleda tvoj savršen božićni outfit?
- Mislim da će slike više reći nego ja...

robert mareković, božićna ekstravaganca

Jel' te pale žene s kapicama Djeda Mraza? Kako izgleda idealan božićni ženski outfit – šljokice, crveno, crno...?
- Joj, jako volim Santa Baby outfit. Baš sam fetišist. Dobra stara Mariah Carey!

Koji ti je omiljeni božićni film?
- Ah, bit ću predvidljiv, ali to je neslomljiv klasik - „It's a Wonderful Life". Volim još jedan stari holivudski božićni - „Bishop's Wife" s Caryjem Grantom i Davidom Nivenom.

Što te čeka nakon ovog projekta – gdje sviraš i što radiš nakon Lisinskog?
- DJ gaže na eventima, Zagreb, Rovinj, sviranje s bendom, Ljubljana, München, Zagreb... „Fuliranje" u Tomićevoj ulici i ostale svakodnevne stvari, Pepermint, Hrvatski radio... I tko zna što još...

robert mareković, božićna ekstravaganca

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.