Glazbeni projekt KISHA talentirane Anđe Marić spoj je sjajnih ideja, odlične multikulturne ekipe i zanimljivih gostiju, a njen ljubljanski koncert popraćen je ovacijama. Crvenokosa glazbenica ne prestaje oduševljavati kritiku i publiku novim albumom "A nyár", svojim hommageom odrastanju u Mađarskoj

andja maricNovi glazbeno-scenski projekt pjevačice i kantautorice Anđe Marić je grupa KISHA, osebujna ekipa koju čine vrhunski svjetski glazbenici. Anđa je KISHU osnovala sa svoja dva velika prijatelja - Janezom Dovčem i producentom Marcom Grabberom. Ostatak ove "mulikulti" grupe čine: Slovenci, Hrvati, Bošnjaci, Srbi, Amerikanci, Talijani. A da je dobro to što su Anđa i njezini prijatelji osmislili, priznala je i izdavačka kuća EMI, s čijom je podružnicom u Mađarskoj grupa potpisala dugoročni diskografski ugovor.

Album koji je EMI objavio početkom ljeta zove se "A nyár", što znači "Ljeto" i u cijelosti je snimljen na mađarskom jeziku. Radi se o "downtempo" elektronici prožetoj mađarskim etnom. Projekt je nastajao u posljednje dvije godine u Istarskim Orbanićima i Ljubljani. Na albumu su svirali prvoligaši slovenske glazbene scene.

Inspiracija - djetinjstvo u Mađarskoj

Za mene je KISHA osvarenje sna. Oduvijek sam željela izdati album na mađarskom jeziku, ali nisam se usudila niti razmišljati o tome na koji bih način to izvela. Ovaj projekt je nastao potpuno spontano, jednog vikenda u Orbanićima gdje Marko ima studio. Dogodilo se to u njegovoj kamenoj kućici uz obilje dobre hrane i vina. Album smo radili za svoju dušu, ne misleći o tome kako i kome ćemo ga ponuditi. On je za mene nešto vrlo intimno jer opisuje moje djetinjstvo i odrastanje u Mađarskoj, duga putovanja vlakovima, prve ljubavi i neočekivane susrete i čekanje da odrastem - neke vrste soundtracka za sjećanja. Mađari su ga fantastično primili i tamo već cijelo ljeto gradimo karijeru. Recenzije su izvrsne i jako im se sviđa naš "balkanski štih", rekla je Anđa Marić.

Iako svjesna uspješnosti svog projekta KISHA, glazbenog ansambla kojeg čini petnaest svjetskih vrhunskih glazbenika, Anđa je jako željela da to prihvati i njena publika u Ljubljani. Koncertna promocija albuma 'A nyár', koji je u potpunosti otpjevan na mađarskom jeziku, a objavljen za EMI, prošla je 22. rujna praćena ovacijama mnogobrojne publike, koja je s oduševljenjem prihvatila ovaj novi projekt na glazbenoj sceni.

Osim glazbenog dijela, Anđa je osmislila i cijelu scenografiju koja je bila izvedena kao jedan stan, u čijem se dnevnom boravku odvijala cijela zabava ovog višečlanskog banda. Odjevena u haljinu boje ciklame, hrvatskog dizajnera Zorana Aragovića, te uzbuđena i sretna radi ovako velikog uspjeha Anđa je prštala dodatnom energijom, potvrdivši to i odličnom interpretacijom pjesama na mađarskom jeziku.

Posebna "poslatica" je bilo gostovanje i nastup izvanrednog japanskog Bhuto plesača Ryuzoa Fukuhare, koji Anđinom maštovitom scenskom spektaklu daje dodatnu intrigantnost i profinjenost. Te, dakako, savršeno zaokružuje ovu priču prožetu veselim multikulturnim štihom.

andja maric na nastupu u ljubljani

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.