U prepunoj zagrebačkoj galeriji i baru Velvet najavljen je i predstavljen  prvi samostalni projekt Nere Stipičević pod nazivom FreeDA. Riječ je o multiartističkom projektu koji kreće istoimenom monodramom i oslanja se na život I rad meksičke umjetnice Fride Kahlo. Sam naziv projekta " FreeDA"govori o sadržaju predstave, o potrebi autorice da se umjetnički oslobodi – Slobodna DA!

freeda

Nera Stipičević, Dean D., Mia Biondić i Petar Cvirn

Život i rad Fride Kahlo poslužili su kao poligon za nastanak predstave, kao arhetip preko kojeg  i iza kojeg se glumica "skriva". Strast prema životu, ljubav prema tradiciji i kulturnom nasljeđu, povezali su umjetnicu iz malog grada Makarske i umjetnicu malog predjela velegrada Meksika.

freeda 

Iva Visković i Nera Stipičević

Osim monodrame, projekt FreeDA obuhvaća i izložbu i dokumentarni film koji će se realizirati u sljedećim fazama razvijanja projekta. Nera je oko sebe okupila ljude s kojima je što privatno što umjetnički povezana tako da autorski tim čine uz Neru kao autoricu, glumicu i idejnu inicijatoricu projekta: Mia Biondić – koautorica, režija; Petar Cvirn – umjetnički asistent, producent; Vanja Cuculić – dizajner vizualnog identiteta; Dean D. – kostimograf, dizajner nakita; Saša Šekoranja – akademski slikar (intervencije na plakatima); Goran Lelas – kostimograf izložbe i mnogi drugi koji će se uključivati.

freeda

BorisBanović i Ivana Roščić

U sklopu Noći muzeja u MUO Nera će, 31. siječnja, predstaviti projekt, izvesti najavni performans u trajanju od 15 minuta. Umjetnica će spontano prilaziti posjetiteljima i komentirati izložene predmete koje isti promatraju.Postoji mogućnost da se glumica u nekom trenutku smjesti u prostor te kao da nije među ljudima, počne svirati i pjevati sama za sebe.Sloboda koju nosimo kao umjetnici ne ograničava prostore našeg stvaranja.Na jedan tako direktan način posjetitelji će se nesvjesno upoznati s dijelovima sadržaja predstave čija je premijera planirana za 19.veljače 2015. godine.u galeriji Velvet.

freeda

Mislav Čavajda

freeda

Monika Kravić Mamić, Nera Stipičević i Ivona Periša

Predstava će putovati i gostovati po Hrvatskoj, ali i po kulturnim centrima Europe, gdje je Nera imala priliku gostovati i educirati se.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.