On je jedan od onih finih, samozatajnih glumaca, koje ponekad zaboravimo, ali nam uvijek nanovo oduzmu dah - kako glumačkom interpretacijom, tako i preeedobrim izgledom. Zgodni Eric Bana, hrvatskoga porijekla, nakon akcijskih uloga vratio se na veliko platno kao glavni junak romantične komedije „Žena vremenskog putnika"

eric banaBio je Hulk, zeleno mišićavo čudovište meka srca, bio je Hektor, trojanski princ, ratnik i političar, bio je surovi Henrik VIII, engleski kralj opsjednut moći, ženama, seksom i spletkama... Kao pozitivac ili negativac, kao akcijski junak ili engleski kralj, Eric Bana uvijek je bio i ostao impozantan glumac, koji medijsku pozornost privlači isključivo svojim radom i ulogama, a ne skandalima i peripetijama u privatnom životu.

Zamalo Oscar

Njegova najfascinantnija uloga svakako je ona u odličnoj drami „München" redatelja Stevena Spielberga iz 2005. o masakru izraelskih sportaša na Olimpijskim igrama u Münchenu 1972. i tajnoj osvetničkoj operaciji koju je naredila izraelska vlada kao odmazdi na ta ubojstva.

Priča prati grupu ubojica, koje predvodi bivši agent Mossada, Avner kojeg igra Bana. Oni pronalaze i ubijaju pripadnike Crnog rujna za koje se smatra da su odgovorni za ubojstvo 11 izraelskih sportaša.

Film je nominiran za pet Oscara i polučio je priličan uspjeh iako se Spielbergu spočitavao drugi dio filma u kojem se opisuje surovi odgovor izraelske vlade na ubojstvo. Spielberg je drugi dio filma opisao kao "povijesnu fikciju", izjavivši kako je film inspiriran stvarnim izraelskim operacijama poznatima pod nazivom "Operacija Božji gnjev". Bana se „Münchenom" dokazao kao ozbiljan glumac čiji talenti nisu rezervirani samo za uloge ljubavnika i heroja.

eric banaPočeo kao komičar

Pravim imenom Eric Banadinović, Bana je australski filmski glumac, hrvatsko-njemačkog porijekla. Nijemac je po majci, a Hrvat po ocu. Karijeru je započeo 1991. godine nastupajući kao komičar u lokalnom baru u Melbourneu. Dvije godine kasnije pojavljuje se na TV-u nastupajući u seriji „Full Frontal" i svom vlastitom komičarskom showu „The Eric Bana Show Live". Prvu filmsku (sporednu) ulogu ostvario je 1997. u filmu „The Castle". Hollywood osvaja početkom 2000-ih ulogom u ratnom blockbusteru Ridleyja Scotta „Pad Crnog jastreba". Bana je oženjen već 12 godina za istu ženu (što valjda po holivudskim kriterijima predstavlja cijelu vječnost), i izluđuje medije posvemašnjom dosadom svog čednog bračnog života bez ikakvih skandala.

Probavljivi SF-ljubić

Ove zime zgodni nam se Bana vratio u ulozi misterioznog Henryja, čovjeka iz budućnosti koji se nenadano pojavljuje na livadi ispred kuće lijepe Claire (Rachel McAdams). Film je sladunjavija verzija „Neobične priče o Benjaminu Buttonu", jer se kao i Button poigrava idejom bezvremenske ljubavi, kombinirajući romansu, fantasy i dramu. No dok je „Button" bio mračan, bizaran, na momente surov i strašan film, „Žena vremenskog putnika" podsjeća više na teenage romantičnu komediju „The Notebook" (u kojem također, slučajno, glavnu žensku ulogu igra Rachel McAdams).

Inače, „Žena vremenskog putnika" („Time Traveler's Wife") književni je bestseller spisateljice Audrey Niffenegger. Ekranizacija je nešto laganija i romantičnija od knjige, koja je prilično depresivna, ali će je voljeti svi koji očekuju dobru romantičnu dramu, lijepu ljubavnu priču i zgodne glumce. Taman idealno za zimske dane.

scena iz filma zena vremenskog putnika, eric bana i rachel mcadams

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.