Svega nekoliko senzacija s Broadwaya ima kino-korijene tako duboke kao mjuzikl Devet - fascinantna priča o umjetnosti, snovima, ljubavi i inspiraciji, koja nam stiže u adaptaciji proslavljenog redatelja Chicaga, Roba Marshalla, s najvećim svjetskim glumačkim imenima u glavnim ulogama

mjuzikl devet, rob marshallSve je počelo s Federicom Fellinijem. Njegov Oscarom nagrađeni film "8 1/2" iz 1963., nadrealna i magična priča o redateljskoj krizi, postao je jedan od najznačajnijih i najanaliziranijih filmova svih vremena. To je navelo kreativce diljem svijeta da pokušaju dočarati san skriven unutar svijeta talijanskih filmova. Otada, mnogi su odavali počast Fellinijevom filmu, na svoje osobite načine. Bob Fosse je tako snimio "Sav taj jazz", priču o samodestruktivnom koreografu, a Woody Allen komediju "Stardust Memories" o deziluzioniranom filmašu. Sada Rob Marshall kreće istim putem i daje svoj hommage filmu "8 1/2".

Broadwayska verzija "Devetke", nastala prema knjizi Arthura L. Kopita te glazbi Maurya Yestona, započela je još jednu posvetu Felliniju. Yeston se zaljubio u "8 1/2" još kao tinejdžer. Kad je Fellinijevoj viziji dodao glazbu utemeljio je "Devetku". Premijera je 1982. donijela kazališni hit. Predstava je prikazana 729 puta te osvojila 5 Tonyja. No "Devet" je morao proći još jednu transformacijiu i vratiti se svom početku - filmu. Ideja se pojavila kada su Rob Marshall i Harvey Weinstein tražili projekt koji će koncepcijski pratiti uspješnicu "Chicago".

Nova glazbena raskoš

Yeston je za film napisao neke nove songove i ponešto izmijenio originalnu glazbu iz kazališne verzije mjuzikla. Tako je npr. napisao uspavanku "Gaurde la luna" s mišlju na Sophiju Loren u ulozi Guidove mame. „Originalna pjesma za Gudiovu majku u predstavi je bila visoki sopran, no budući da Sophija nema sopran, morao sam je prilagoditi glumičinom glasu.", kaže Yeston.

Napisao je i novi song za Marion Cotillard koja tumači Gudiovu ženu Luisu: snažnu pjesmu "Take it all". Originalno je bila zamišljena kao trio za Marion Cotillard, Nicole Kidman i Penelope Cruz. No zatim se pojavila svježa ideja da se veoma talentiranoj Marion Cotillard da potpuna prilika. Konačno je Yeston napisao "Cinema Italiano", razigranu odu cijeloj pop-kulturi i utjecaju talijanskih filmova, koju izvodi Kate Hudson kao mondena Vogueova novinarka. Bio je to način da se oživi ne samo stil starih talijanskih filmova nego i modni stil toga doba (1960-te), tijekom kojega su uske kravate i sportski automobili postali obavezni must have...

scena iz filma devet, rob marshall

Borba sa ženama i stvaralačkom krizom

Nastala je tako filmska verzija "Devetke", živ i provokativan mjuzikl koji prati stvaralačku i osobnu krizu talijanskog filmskog redatelja Guida Continija. Usput, on se bori s brojnim ženama u svom životu: svojom zakonitom suprugom Luisom, ljubavnicom Carlom, filmskom muzom Claudijom, osobom od povjerenja te kostimografkinjom Lili, američkom modnom novinarkom Stephanie, prostitutkom iz mladosti Saraghinom te svojom majkom.

Strast, fantazija, požuda, ljubav, umjetnost, snovi - život je uvijek bio cirkus za poznatog fimskog redatelja Guida Continija, čiji život prati film "Devet". Guido se sprema snimiti svoj novi film, deveti po redu pod nazivom "Italija", no i njegov privatni i kreativni dio života odjednom će se oteti kontroli. Rimski studio Cinnecita oživjet će kulise njegovih snova i sjećanja, no prije nego uzvikne "akcija!" Guido će morati prevladati vlastite demone.

penelope cruz u filmu devet, roba marshalla

Uloge tumače: Daniel Day Lewis, Marion Cotillard, Nicole Kidman, Penelope Cruz, Kate Hudson, Fergie, Sophia Loren...

Film je nominiran za 5 Zlatnih globusa u kategorijama najboljeg mjuzikla, glavnih glumaca (Day Lewis i Cotillard) te sporedne glumice (Cruz) i originalne pjesme.

Hrvatska premijera je 14. siječnja.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.