Leona Paraminski u novom kazališnom projektu "Njarabum" igra prilično mučnu ulogu - anoreksičarku i bulimičarku, koja je opsjednuta bolesnim perfekcionizmom i pokušajima dosezanja nedostižnih ideala (kako tjelesnih, tako i duhovnih) te ispunjavanja vlastitih, iznimno visokih kriterija. U tome će se mnoge žene (a i pokoji muškarac), vjerojatno prepoznati

njarabum, leona paraminski i marko makovicic

Eurokaz predstavlja treću ovogodišnju koprodukciju u suradnji s Muzejem suvremene umjetnosti -predstava "Njarabum" u režiji mlade zagrebačke redateljice Anje Maksić Japundžić, a prema ideji dramaturginje Ane Prolić Kragić tematizira problem poremećaja u prehrani.

Predstava "Njarabum" postavlja u fokus odnos dvoje ljubavnika koje tumače Leona Paraminski i Marko Makovičić, a bavi se propitivanjem uzroka iskrivljenog odnosa prema tijelu i hrani, predstavljajući anoreksiju i bulimiju kao bolest perfekcionizma, pokušaj dosezanja nedostižnih ideala (kako tjelesnih, tako i duhovnih) te ispunjavanja vlastitih, iznimno visokih kriterija.

Ona - glavni ženski lik - pokušava promijeniti realnost u kojoj već samo postojanje hrane predstavlja prijeteću opasnost, sveprisutnu neman koja ju je spremna progutati onog trenutka kada sebi dopusti poželjeti jesti. Granica između stvarnosti i njenog unutrašnjeg svijeta postaje sve tanja, u njenoj se svijesti miješaju sjećanja, želje i traume, pokušaji razrješavanja nekih davnih odnosa, kao i propitivanje onih mogućih, koji su tek pred njom. Predstava tematizira njenu dilemu pred donošenjem odluke - prepustiti se daljnjoj (auto)destrukciji ili pak dati priliku stvaranju novog života.

Predstava se temelji na dramskim i pjesničkim predlošcima Radovana Ivšića te kao takva predstavlja svojevrsni hommage nedavno preminulom velikom nadrealističkom piscu.

Pored Leone Paraminski i Marka Makovičića, ostale uloge tumače Petar Cvirn i Ana Kraljević, uz umjetničku podršku scenografa Vitolda Košira, skladatelja Branka Radića, kostimografkinje Mirelle Protege te producentice Ane Ivušić. "Njarabum" je dio međunarodnog projekta Focus, s partnerima iz pet zemalja koji je ušao u program financiranja Europske unije - Kultura 2007. - 2013.

Predstava će pretpremijerno i premijerno biti izvedena 24. i 25. ožujka u 20 sati u multimedijskoj dvorani Gorgona Muzeja suvremene umjetnosti. Slijede izvedbe 27. i 28. ožujka, te 13.,14. i 15. travnja u 19.30.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.