Istaknuta kazališna i filmska glumica Mira Furlan umrla je u srijedu u 66. godini života - službena vijest o smrti objavljena je na njezinom Twitter profilu. Furlan je preminula od komplikacija groznice Zapadnog Nila, bolesti s kojom se borila nekoliko mjeseci nakon uboda zaraženog komarca

mira furlan

Vijest o smrti slavne glumice Mire Furlan objavljena je u četvrtak ujutro, 22. siječnja 2021., a kasnije tijekom dana počast glumici odao je Michael Straczynski, autor znanstveno-fantastične serije Babylon 5, u kojoj je Furlan glumila:

"Mira je bila dobra i draga žena, zapnjujuće talentirana izvođačica i prijateljica s cijelom ekipom Babylona 5, a ova vijest nas je shrvala. Članovima glumačke ekipe s kojima je bila posebno bliska trebat će prostor za obradu ovog trenutka, zato budite nježni ako neko vrijeme ne reagiraju. Prečesto smo išli ovim putem i postaje samo teže, rekao je Straczynski. Ovo je noć velike tuge jer je naša prijateljica i drug otišla putem na kojem ne možemo doći do nje. Ali kao i kod drugih stvar, s vremenom ćemo je sustići i vjerujem da će imati mnogo priča za ispričati nam i mnogo novih uloga za podijeliti sa svemirom.", istaknuo je Michael Straczynski na Twitteru i svim svojim kanalima društvenih mreža.

Diva jugoslavenskog filma i televizije

Mira Furlan rođena je 7. rujna 1955. u Zagrebu, gdje je diplomirala 1978. glumu na Akademiji dramske umjetnosti. Iste godine postala je članicom HNK-a u Zagrebu, gdje je ostvarila niz zapaženih uloga, za koje je višestruko nagrađivana. Furlan je puno nastupala i na televiziji; a na filmu je počela raditi 1982. debitirajući u "Kiklopu" redatelja Antuna Vrdoljaka te ubrzo postala jednom od vodećih hrvatskih glumica.

Uz kazališne i televizijske uloge, prosječno nastupa u tri do četiri filma godišnje. Značajnije uloge ostvarila je u filmovima "U raljama života" (R. Grlić, 1984), "Otac na službenom putu" (E. Kusturica, 1985), "Za sreću je potrebno troje" (R. Grlić, 1985). Od televizijskih drama i serija najpoznatije su "Velo misto" "Putovanje u Vučjak", "Tuđinac", a djeca su je upoznala u seriji "Smogovci".

Od kraja 1980-ih pretežno radi u Beogradu, a 1991. odlazi u SAD, gdje nastupa u kazalištu (The Hudson Guild Theatre, Los Angeles), a od 1996. i na televiziji (TV film My Antonia, TV serija Babylon 5). Bila je članica The Actors Studia.

Karijera u SAD-u

Svoga supruga, srpskog redatelja Gorana Gajića, Mira je upoznala 1986. godine. Ubrzo su započeli vezu pa je glumica počela živjeti na relaciji Zagreb-Beograd.

S obzirom na političku situaciju u Hrvatskoj u tom razdoblju, hrvatski su mediji ubrzo počeli Miru Furlan nazivati izdajicom, a nedugo nakon medijskog linča, Furlan je dobila otkaz u zagrebačkom HNK. Zbog čitave situacije uslijedila je i selidba u Sjedinjene Američke Države gdje se par vjenčao i 1998. dobio sina Marka Lava. S obitelji je živjela u Los Angelesu, a 2002. godine, nakon dugo vremena, ponovno je zbog posla stigla u Hrvatsku.

Osim velike glumačke karijere, ova karizmatična i talentirana glumica imala je i pjevačku karijeru. Mira je, naime, bila pjevačica benda "Le Cinema" s kojim je odradila i morsku turneju u društvu s Vladom Divljanom. Izdala je i albume "Mira Furlan i orkestar Davora Slamniga" te "Songs from movies that have never been made", odnosno pjesme iz filmova koji nikad nisu snimljeni. Jazz/blues album, na kojem je jednu pjesmu posvetila svom sinu, snimila je s kolegama iz serije "Babylon 5".

mira furlan

Scena iz serije Babylon 5

Furlan je napisala i dramu "Dok nas smrt ne rastavi" čija je radnja smještena u Zagrebu 1970-ih godina. Zbirka njezinih kolumni u magazinu Feral Tribune objavljena je kao knjiga naziva "Totalna rasprodaja".  

U mladosti, 1980-ih Furlan je bila aktivna i u jugoslavenskom feminističkom pokretu. Inače,bila je dio akademske obitelji među čijim je članovima bio velik broj sveučilišnih profesora u Zagrebu.

Kao dijete bila je opsjednuta rock and roll glazbom, a u tinejdžerskim godinama zainteresirala se za glumu koju je kasnije i diplomirala na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Istodobno je pohađala i satove stranih jezika te je tečno govorila engleski, francuski i njemački.

Mira Furlan obilježila je čitavu generaciju ljubitelja kazališta i filma te će ostati zapamćena kao karizmatična i senzualna glumica te hrabra i odvažna žena.

(HINA; Wikipedia; Femina.hr).

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.