Tijekom trudnoće dolazi do brojnih promjena u ženinom organizmu i  kako trudnoća odmiče, tegobe mogu biti izraženije. Tako  se pojavljuju bolovi u leđima, oticanje nogu i ruku, umor, nesanice... U ublažavanju tih tegoba, masaža trudnice može biti od velike pomoći. No, ona mora biti posebno prilagođena

trudna žena u travi

Koristi masaže u trudnoći

Masaža  trudnice  pomaže otkloniti tjeskobu, smanjuje bol u leđima, poboljšava san, poboljšava cirkulaciju krvi i limfe i  tako smanjuje otjecanje ekstremiteta, priprema mišiće za porod i daje emocionalnu podršku koja je iznimno potrebna svakoj trudnici.

Kada se masaže ne bi trebale obavljati?

Naravno, potreban je oprez, pa bi se svaka trudnica prije trebala posavjetovati sa svojim liječnikom i u dogovoru s njim krenuti na masažu. Masaže se ne smiju raditi kod rizične trudnoće, kod žena koje imaju povišen krvni tlak, proširene vene, kožne osipe, mučnine.

Kako se izvodi masaža trudnica?

Masaže trudnica se rade s posebnim oprezom i zato moraju biti blage i nježne. Izvode se tako da trudnica leži na boku, a pod glavu, između nogu i ispod trbuha se stave jastučići da bi omogućili trudnici što udobniji položaj. Masaža mora biti nježna i blaga bez naglih i jakih pritsaka. Treba naglasiti da se lagano masira gornji dio leđa, ruke i noge. Donji dio leđa i trbuh se ne masira, već se samo lagano premazuje uljem.

Za ugodnu masažu važna je i atmosfera u kojoj se izvodi. Prostorija koja je  prozračena i topla, slabije osvjetljenje i tiha opuštajuća muzika u pozadini, pomoći će trudnici da se u potpunosti opusti. Za dodatnu ugodu mogu se u lampicu staviti neka opuštajuća eterična ulja, a iza četvrtog mjeseca trudnoće mogu se dodati i u biljno ulje kojim se trudnica masira, naravno uz oprez odabira ulja i koncentracije. Od velike je važnosti i potpora partnera koji bi svojim prisustvom na masaži pridonio osjećaju zajedništva između njega i trudnice, ali i bebe koja bi to svakako osjetila.

Viola, aromaterapeutske usluge i savjetovanja po pozivu i dogovoru s klijentima
mob: 091-180-15-92
mail:
katica.wolf@gmail.com

 

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.