Metvice su višegodišnje otporne biljke. Imaju jak aromatičan miris koji dolazi od glavnog sastojka ulja paprene metvice – mentola. Grci i Rimljani su je koristili u kupkama, za parfeme, stavljali u vino i umake da bi poboljšali probavu. Njome su ribali stolove prije postavljanja, jer odbija insekte, naročito mrave

eterično ulje metvice

Danas se metvica najčešće koristi kao infuz kod probavnih tegoba, kao sastavni dio pripravaka za njegu usne šupljine i gelova za umirenje bolova u mišićima i zglobovima.

Paprena metvica (Mentha x piperita) djeluje antibakterijski i antivirusno, podiže krvni tlak, stimulira živčani sustav. Nezamjenjiva je u tretiranju glavobolja i migrena, upalnih stanja zglobova i mišića, tretiranju nervne isrpljenosti. Zbog izrazitog efekta hlađenja i spojeva ketona koji su prisutni u eteričnom ulju paprene metvice potreban je oprez u doziranju.

Obzirom da eterično ulje paprene metvice podiže krvni tlak, osobe sa povišenim krvnim tlakom trebaju biti oprezne pri korištenju ovog eteričnog ulja.

Osim eteričnog ulja paprene metvice postoji i eterično ulje limunske metvice (Mentha x citrata) kojoj i samo ime govori da ima blagi limunski miris. Ne sadrži ketone, štro je čini sigurnom za upotrebu. Koristi se u stanjima iscrpljenosti, umora, nervoze, nesanice i psihogenih tahikardija.

Treće eterično ulje iz porodice metvica je Mentha spicata – spearmint koja se koristi kod dišnih infekcija dermalno i inhalacijski i čest je sastojak pasti za zube.

U nadolazeće vruće ljetne dane možete se osvježiti hidrolatom (nusprodukt dobivanja eteričnih ulja) paprene metvice tako da u bočicu sa sprej raspršivačem ulijete hidrolat paprene metvice i pošpricate se po licu ili tijelu. S obzirom da su hidrolati vrlo blagog djelovanja, sigurna sam da će mnogima goditi ovakvo lagano rashlađivanje.

Napomena: Kontraindicirana je upotreba kod male djece, trudnica i osoba sa visokim krvnim tlakom.

Viola, aromaterapeutske usluge i savjetovanja po pozivu i dogovoru s klijentima www.aromaterapijaviola.com
mob: 091-180-15-92
mail: katica.wolf@gmail.com

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.