Postoji jako puno biljaka koje rastu u našem podneblju, a koje se nažalost osuše i ostanu neiskorištene. Znam to pouzdano, jer prošle godine sam doslovno sa suzama u očima ostavila iza sebe livadu prepunu kantariona i stolisnika koje nije nitko htio/mogao pobrati. A koliko se je samo moglo napraviti pekrasnih macerata, čajeva... Zato sam ove godine organizirala branje tih biljaka i na moju veliku radost, odaziv je bio odličan

lavanda

U zadnje vrijeme sve više dolazim u kontakt sa biljkama koje rastu u našem podneblju i osobama koje se bave uzgojem i preradom bilja ili naprosto beru samoniklo bilje, destiliraju ga, izrađuju eterična ulja i hidrolate ili rade neke druge pripravke. I prije sam znala vrijednost bilja koje raste kod nas, ali sada mi je nekako postalo još jasnije kolika bogatstva i vrijednosti posjedujemo u tim biljkama, a nažalost najčešće se to ne zna ili zanemaruje. Nedavno sam upoznala gospođu koja bere samoniklu kadulju na Kornatima, izrađuje iznimno kvalitetno eterično ulje i hidrolat kadulje i ima sve certifikate za prodaju istog.

Teško mi je opisati osjećaj koji sam imala kada sam otvorila bočicu i pomirisala to predivno ulje. Iako smo se susrete u samom centru grada, u tom momentu sam se "preselila" na te prekrasne otoke. Prije par dana sam dobila na poklon macerat smilja s otoka Paga koje je macerirano u paškom maslinovom ulju. Spoj tih dviju biljaka koje zajedno rastu na istom tlu svojim mirisom i teksturom me je oduševio. I naravno, i ovaj put me je taj opojni miris na tren "preselio" na taj prelijepi otok.

Isto tako znam jednu pekrasnu obitelj koja se bavi uzgojem matičnjaka i rade izvrsno eterično ulje i vrhunske hidrolate. Sve to me je potaklo da počnem više razmišljati o tim "našim" biljkama, da im se više posvetim i dam im značaj koji zaslužuju.

Postoji jako puno biljaka koje rastu u našem podneblju, a koje se nažalost osuše i ostanu neiskorištene. Znam to pouzdano, jer prošle godine sam doslovno sa suzama u očima ostavila iza sebe livadu prepunu kantariona i stolisnika koje nije nitko htio/mogao pobrati. A koliko se je samo moglo napraviti pekrasnih macerata, čajeva... Zato sam ove godine organizirala branje tih biljaka i na moju veliku radost, odaziv je bio odličan.

Sigurno neću uspjeti niti ne mogu u kratkom članku navesti baš sve biljke, ali pokušat ću vam skrenuti pažnju na samo neke od njih: stolisnik, kantarion, ružmarin, lavanda, matičnjak, smilje, timijan, kadulja, lovor....

Od kantariona i stolisnika možete napraviti prekrasne macerate koji će vam koristiti kod bolova u zglobovima i mišićima, raznih dermatitisa, rana i akni. Ili ih možete nabrati, posušiti i u zimi raditi izvrsne ljekovite čajeve.

Lavanda, matičnjak i smilje djeluju umirujuće i regenerirajuće pa su korisni kod tretiranja raznih neuroza, stresa, a u njezi kože imaju iznimno regenerirajuće djelovanje.

Ružmarin i lovor su nezamjenjivi u tretiranju bolnih stanja u zglobovima i mišićima, a sasušeni listići mogu biti izvrsan dodatak jelima.

Sada je ljeto, vrijeme kada bilja imamo u izobilju i sigurno će mnogi od vas krenuti na more, planine ili sela. Iskoristite priliku i uberite biljku koja vam je dostupna, napravite neki fini macerat, osušite je za čaj ili naprosto ostavite u vazi ili košarici da vam zamirišu dom svojim opojnim mirisima.

Viola, aromaterapeutske usluge i savjetovanja po pozivu i dogovoru s klijentima www.aromaterapijaviola.com
mob: 091-180-15-92
mail: katica.wolf@gmail.com

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.