Ponekad se dogodi da ne možemo izići na kraj sa svim zadacima i obavezama koje moramo obaviti, pa se vrlo često javlja osjećaj uznemirenosti, zabrinutosti, straha i tuge. Kao posljedica takvih osjećaja nerijetko se javlja ubrzan rad srca, palpitacije (preskanje u radu srca), nesanica, glavobolje, umor, znojenje ruku i u nekim slučajevima povišeni krvni tlak. S obzirom da ponekad ne možemo utjecati na događaje koji uzrokuju takva stanja, moramo si pomoći i pokušati ih što lakše podnijeti

Katica Wolf
Katica Wolf

Svijet aromaterapije

Kako ne bismo uzimali razna sredstva za smirenje koja izazivaju ovisnost, možemo posegnuti za nekim biljnim sredstvima za umirenje koja su dostupna u ljekarnama, a iz dosadašnjih iskustava primjene eteričnih ulja u te svrhe mogu sa sigurnošću reći da eterična ulja doista pomažu u takvim stanjima. Izbor eteričnih ulja za ublažavanje nervoznih stanja je doista velik, pa vjerujem da će svatko pronaći jedno ili kombinaciju eteričnih ulja koja će im uvelike olakšati prevladavanje tegoba.

Umirujuća moć citrusa

Najdostupnija i najčešće korištena eterična ulja u te svrhe su iz roda citrusa., pa bi se na tom popisu svakako trebala naći eterična ulja bergamot (Citrus bergamia), grejp (Citrus paradisi), slatka naranča (Citrus sinesis), limun (Citrus limonum), mandarina (Citrus reticulata) i petit grain gorke naranče (Citrus aurantium var. Amara). Eterična ulja bergamota, grejpa, limuna, slatke naranče i mandarine dobivaju se hladnim tiještenjem kore plodova, a petit grain gorke naranče dobiva se destilacijom listova stabla gorke naranče. Petit grain gorke naranče djeluje umirujuće, ali je i jaki spazmolitik, pa pomaže kod bolova i grčeva u mišićima. Osobno ga dosta koristim u masažama za opuštanje i otklanjanje bolova u gornjem dijelu leđa i ramenima, pa se nerijetko događa da mi klijenti zaspu za vrijeme masaže.

Za umirenje ubrzanog rada srca, palpitacija i sniženje krvnog tlaka

Za ove tegobe neizostavni su matičnjak (Melisa officinalis), mažuran (Origanum majorana) i limunska metvica (Mentha x citrata). Iako je nezahvalno izdvajati bilo koje od ova tri nabrojana ulja, moram priznati da mi je najdraži mažuran i da obavezno posegnem za njim kada se i sama nađem u nekim ne baš ugodnim situacijama.

no stress, relax

Ulje sandala možete koristiti i kod djece

Rijeđe korištena i cjenovno nepovoljnija su eterična ulja sandala (Santalum album), bugarske ruže (Rosa damascena), jasmina (Jasminum officinalis) i vetivera (Vetiveria zizanoides). Ovdje bih svakako izdvojila eterično ulje sandala koje se može koristiti i kod djece.

Sandal još nazivaju sveto drvo i od davnina se koristilo za izradu namješataja za hramove. Dobiva se destilacijom drveta sandala. Eterično ulje sandala umiruje i smanjuje tenzije koje izazivaju glavobolje i nesanicu. Kod djece smanjuje osjećaj straha i nemira, a pomaže i kod problema s noćnim mokrenjem.

Sva navedena eterična ulja možete koristiti na više načina, pa tako možete napraviti pripravak od jednog ili kombinacije nekoliko eteričnih ulja u nekom biljnom ulju i nanositi na kožu, staviti u kupku, aroma lampicu ili difuzer.

Što koristiti protiv nesanice?

Ako patite od nesanice, napravite mješavinu tako da u bočicu od 20 ml ukapate 20 kapi vetivera i 20 kapi grejpa (moja omiljena kombinacija) i do vrha nalijete biljno ulje lješnjaka ili kantariona. Navečer prije odlaska na spavanje utrljajte po 10 kapi mješavine na svako stopalo. Ova eterična ulja osigurat će vam miran san, a sljedeći dan ćete sigurno moći provesti mirnije, opuštenije i bezbrižnije.

Napomena: trudnice i dojilje bi se prije korištenja bilo kakvih eteričnih ulja trebale posavjetovati s liječnikom i aromaterapeutom.

Viola, aromaterapeutske usluge i savjetovanja po pozivu i dogovoru s klijentima www.aromaterapijaviola.com
mob: 091-180-15-92
mail: katica.wolf@gmail.com

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.