Eteričnih ulja ima puno vrsta i ovisno o tome od čega se dobivaju mogu znatno varirati cijenom – od cjenovno pristupačnih i često korištenih eteričnih ulja, do onih koja se rjeđe koriste najčešće zbog prilično visoke cijene. No ta visoka cijena najčešće je potpuno opravdana; evo zašto...

Katica Wolf
Katica Wolf

Svijet aromaterapije

Zašto se toliko razlikuju u cijenama? Razlog tome je što različite biljke i dijelovi biljaka od kojih se dobivaju eterična ulja daju različite prinose ulja. Ovoga puta osvrnut ću se na ona skuplja eterična ulja koja se sigurno rjeđe kupuju i koriste, ali su visokokvalitetna.

Takva eterična ulja se uglavnom dobivaju iz cvjetnih dijelova biljaka i uglavnom od biljaka koje imaju intenzivan miris. I eterična ulja koja su dobivena od njih također imaju intenzivan miris i djelovanje. Najčešće se prodaju u malim bočicama od 1ml, a 1ml je u prosjeku 20 kapi.

Visoku cijenu takvih ulja definitivno opravdava količina biljnog materijala koja je potrebna da bi se dobila vrlo mala količina ulja. Tako npr. za dobivanje 1l eteričnog ulja ruže potrebno je nabrati oko 4 tone latica koje se moraju brati u točno određenom periodu u danu, a to znači niti prerano ujutro (dok još na cvijetu ima rose), niti nakon podneva kada eterična ulja već jednim velikim dijelom ishlape. I taj nabrani materijal se mora odmah destilirati, jer bi stajanjem upljesnivio, užegao i propao.

eterično ulje ruže

Tako je i sa svim ostalim cvjetnim materijalima od kojih se dobivaju eterična ulja. Najpoznatija eterična ulja u ovom rangu su neroli (dobiva se od cvijeta naranče), ruža, ylang ylang (prva frakcija), jasmin, smilje...

Znam da se zbog odnosa količine i cijene ovih ulja rijeđe odlučujemo za kupovinu nekih od njih, koliko god nam bila draga i koliko god ih željeli. Ali, kako sam već rekla, ova ulja imaju intenzivam miris i djelovanje, pa ih ne treba stavljati puno u pripravke i samim time nam duže i traju.

Niti slučajno ne podcjenjujem cjenovno pristupačnija eterična ulja, čak dapače vrlo često i rado ih koristim, ali napraviti kremu s eteričnim uljem ruže, jasmina ili bilo kojeg od nabrojenih ulja, to je stvarno nešto posebno i zaista vrijedi uloženih sredstava.

Viola, aromaterapeutske usluge i savjetovanja po pozivu i dogovoru s klijentima

www.aromaterapijaviola.com 

mob: 091-180-15-92
mail: katica.wolf@gmail.com

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.