Spajajući medicinska i aromaterapeutska iskustva mislim da mogu odgovorno tvrditi da se primjenom aromaterapije učestalost pojave migrene može jako prorijediti, jer takve osobe treba prije svega umiriti, oraspoložiti i opustiti

Katica Wolf
Katica Wolf

Svijet aromaterapije

Posljednjih 10 godina rada u medicinskoj struci provela sam radeći u laboratoriju za EEG snimanja. Gotovo svakodnevno su mi na EEG snimanje dolazile osobe koje su imale česte migrene, tako da mi je problematika migrena prilično poznata.

Migrena se definira kao kronična bolest koju karakteriziraju povremene jake i vrlo jake glavobolje, koje su praćene mučninama, povraćanjem, osjetljivosti na svjetlost i buku. Oboljelih od migrene ima više među ženama nego među muškarcima.

Točan uzrok migrene nije poznat, ali na sam razvoj i pojavu bolova mogu utjecati brojni faktori: genetsko naslijeđe, nedostatak sna, dugotrajno izlaganje svjetlosnim podražajima (računala), nagle atmosferske promjene, hormonalne promjene i disbalansi, stres. Također, neki začini, sirevi, morski plodovi, crno vino, kofein i sl mogu biti "okidači" za pojavu migrenskog napada.

U tadašnjoj praksi, najčešće su se pacijentima prepisivali iznimno jaki lijekovi protiv bolova, a osobe su mi i same potvrđivale da im ništa drugo nije bilo djelotvorno.

U zadnje vrijeme i službena medicina ističe da se migrene češće javljaju kod osoba koje su natprosječno inteligentne, ambiciozne, osjetljive, koje imaju previše obaveza i žele ih riješiti u što kraćem roku. Iz mojih tadašnjih i sadašnjih iskustava, sklonija sam toj pretpostavci.

Spajajući medicinska i aromaterapeutska iskustva mislim da mogu odgovorno tvrditi da se primjenom aromaterapije učestalost pojave migrene može jako prorijediti, jer takve osobe treba prije svega umiriti, oraspoložiti i opustiti.

aromaterapija protiv migrene

U tom slučaju ćemo primjenjivati eterična ulja koja djeluju umirujuće, relaksirajuće i balansirajuće na raspoloženje (lavanda, melisa, grejp, mandarina, slatka naranča, vetiver, elemi...).

Osim toga, koristit će i diuretska eterična ulja (đumbir, cedar, grejp) kako bi se izbacili toksini i smanjilo zadžavanje viška tekućine u organizmu. Možemo ih primjenjivati preko difuzera, uljnih pripravaka koji se nanose na kožu, suhe inhalacije...

Važne su i redovitije aromaterapeutske masaže tijekom kojih će aromaterapeut složiti upravo takvu, opuštajuću kombinaciju eteričnih ulja, a i sama masaža dovodi do relaksiranja i opuštanja.

Ako ipak dođe do napada migrene u akutnoj fazi se može napraviti 20 % pripravak eteričnog ulja paprene metvice u biljnom ulju lješnjaka. Eterično ulje paprene metvice hladi i djeluje analgetski, pa se je pokazalo kao vrlo učinkovito eterično ulje upravo kod ovakvih stanja. Tako napravljeni pripravak se nanosi na područje čela, sljepoočica i stražnjeg dijela vrata prvih sat vremena svakih 15 min, drugi sat svakih 30 min, a nakon toga svaki drugi sat.

Isto to možemo napraviti i s eteričnim uljem mažurana jer on širi krvne žile, a kod migrena je upravo spazam krvih žila taj koji dovodi do bolova. Osim toga, mažuran opušta, balansira misli i emocije, pa će djelovati i na toj razini.

Iznutra bi trebali dva puta godišnje napraviti čišćenje jetre čajem korijena maslačka kako bi očistili organizam od toksina. 

Redovite šetnje, neki oblik tjelovježbe koji vam odgovara, neki relaksirajući film, knjiga, dakle sve što vas opušta je dozvoljeno i potrebno. I da, treba shvatiti da nam ništa neće pobjeći, da ništa ne moramo, ne možemo i ne trebamo uvijek napraviti sad i odmah.

Viola, aromaterapeutske usluge i savjetovanja po pozivu i dogovoru s klijentima

www.aromaterapijaviola.com 

mob: 091-180-15-92
mail: katica.wolf@gmail.com

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.