Elemi (Canarium luzonicum) je stablo koje raste uglavnom na Filipinima, ali ga se može pronaći u Južnoj i Srednjoj Americi, Australiji, Brazilu i Indiji. Zarezivanjem kore, stablo Elemija izlučuje smolu od koje se parnom destilacijom dobiva eterično ulje. Najviše smole drvo izlučuje tijekom kišne sezone

Katica Wolf
Katica Wolf

Svijet aromaterapije

Eterično ulje elemija koristi se već tisućama godina u prevenciji i liječenju mnogih tegoba. Najviše i najčešće se koristi u liječenju rana, ožiljaka, akni i raznih drugih kožnih infekcija. Zbog iznimnog regenerirajućeg djelovanja, izvrsno je u njezi beživotne, zrele kože, u prevenciji i smanjivanju bora.

Osim toga, izvrsno djeluje kod respiratornih infekcija, pa se koristi kada želimo potaknuti iskašljavanje viška sluzi, kod problema sa sinusima i pada imuniteta. Također, eterično ulje elemija je izvrstan analgetik, pa se koristi i kod glavobolja, migrena, bolova u mišićima i zglobovima. Miris mu je svjež, limunast, "začinjen", pa se je nekada se dosta koristio u izradi sapuna, raznih krema, pomada i parfema.

Ono što je mene najviše fasciniralo kod ovog eteričnog ulja je njegovo djelovanje na psihu. Na emocionalnom nivou elemi uravnotežuje naše misli i osjećaje, pa je izvrstan u stanjima jakog stresa, tuge i psihičke iscrpljenosti.

eterično ulje elemi

Kod nas se nažalost ovo eterično ulje rjeđe koristi, pa se iskreno nadam da će više ući u upotrebu zbog širokog spektra djelovanja i cjenovne pristupačnosti.

Za početak pokušajte u aroma lampicu ili difuzer staviti par kapi eteričnog ulja elemija, naročito kada imate neki onako "težak" dan i uživajte u njegovom mirisu i djelovanju.

Viola, aromaterapeutske usluge i savjetovanja po pozivu i dogovoru s klijentima
www.aromaterapijaviola.com
mob: 091-180-15-92
mail: katica.wolf@gmail.com

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.