Za mirisno dobro jutro... ili bilo koje drugo doba dana! Mekana i ukusna peciva od dizanog tijesta s pekmezom zasigurno će razveseliti vaše ukućane i prijatelje 

puzici s pekmezom od dizanog tijesta

Sastojci:

Dizano tijesto:
- 1 svježi kvasac (40 g)
- 500 g glatkog brašna
- 60 g šećera
- 2 vanilin šećera
- 1 jaje
- 300 ml toplog mlijeka
- naribana korica 1/2 limuna
- prstohvat soli

Ostalo:
- pekmez od šljiva
- šećer u prahu za posipavanje

Priprema: Svježi kvasac razmrvite u zdjelici pa dodajte malo šećera i toplog mlijeka (oduzmite od ukupne količine). Promiješajte i ostavite kvasac 15 minuta da se zapjeni. U većoj zdjeli pomiješajte brašno sa šećerom i soli pa dodajte toplo mlijeko, naribanu limunovu koricu i pripremljeni kvasac. Kuhačom ili spiralnim nastavcim za miksanje umijesite tijesto. Zdjelu s tijestom prekrijte čistom kuhinjskom krpom i ostavite barem sat vremena na toplome mjestu da se diže.

Kada tijesto udvostruči volumen, premijesite ga i ostavite još pola sata da se diže. Tijesto podijelite na dva jednaka dijela pa svaki dio razvaljajte u duguljasti oblik pravokutnika, 3-4 mm debljine. Tijesto premažite pekmezom, zarolajte pa režite male roladice. Roladice od tijesta slažite na lim za pečenje kojeg ste prekrili masnim papirom ostavljajući malo mjesta između svake roladice. Ako želite, pužiće prije pečenja možete premazati razmućenim jajetom ili samo žutanjkom, ali i ne morate. Pužiće od dizanog tijesta pecite 15-20 minuta na temperaturi od 180 ℃. Pečene pužiće posipajte šećerom u prahu i odmah poslužite!

Jannette Razum
Slatki svijet torti i kolača
WEB: www.slatkisvijet.com
Instagram: Slatki svijet

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.