Ugled kokica kao zdrave grickalice porastao je jer su znanstvenici na 243. Nacionalnom sastanku i izlaganju američkog kemijskog društva, objavili da kokice sadrže više zdravih antioksidanata (polifenola) nego voće i povrće
Dr. Joe Vinson, pionir u analiziranju zdravih sastojaka čokolade, oraha i ostalih namirnica, objasnio je da su polifenoli jače koncentrirani u kokicama, koje u prosjeku imaju 4% vode, dok se kod voća i povrća razvodne u 90% vode koju oni sadrže. Također, istaknuo je kako u tvrdom dijelu, tj. ljuski kokice - koju svi izbjegavaju jer se može lako zavući među zube - najveća koncentracija polifenola i vlakana.
"Taj tvrdi dio zaslužuje našu najveću pozornost, to je pravi nutricionistički rudnik zlata!“, ističe Vinson sa Sveučilista Scranton, Pennsylvania.
Ukupni rezultati istraživanja naveli su dr. Joea Vinstona na zaključak: "Kokice predstavljaju savršene grickalice jer su jedine grickalice koje sadrže 100% neobrađeno cjelovito zrno. Ostala zrna se prerađuju i miješaju s drugim sastojcima, te iako se žitarice zovu "cjelovitima" - to samo predstavlja da se 51% težine proizvoda sastoji od cjelovitih žitarica.“, dodaje Vinson. Jedna porcija kokica zadovoljava više od 70% dnevnih potreba za cjelovitim žitaricama. Prosječna osoba dnevno unese pola porcije cjelovitih žitarica, što znači da bi kokice izvrsno i jednostavno popunile tu prazninu, tj. nedostatak unosa.
Pazite kako ih pripremate!
Međutim, Vinson je upozorio da način na koji ljudi pripremaju i poslužuju kokice, može uništiti zdravu sliku o kokicama. Pržene na ulju, maslacu i s puno soli - kokice postaju nutricionistička noćna mora krcata masnoćama i kalorijama.
"Kokice koje su ispucale na zraku imaju najmanji broj kalorija", izjavio je Vinson. Kokice iz mikrovalne imaju dvostruko više kalorija od kokica koje su ispucale na zraku.
Vinson je izjavio da kokice ne mogu zamijeniti voće i povrće u zdravoj prehrani. Voće i povrće sadrži vitamine i druge hranjive sastojke koji su nužni za zdravlje, a nema ih u kokicama.
glamurlover
@20.04.2012. 08:53 2Obožavam kokice i već sam pročitala da su jako zdrave. Odličan tekst.
jadry89
@20.04.2012. 08:57 4Ja sam isto već pročitala negdje članak da su kokice zdrave. Zanima me jedna stvar...kako ispeći kokice "na zraku"?
plavusica
@20.04.2012. 09:03 3E to bih i ja voljela znati!
Minimojka
@20.04.2012. 09:46 1Ne volim kokice, nažalost, ova vijest za mene ništa ne znači :(
H-elly
@20.04.2012. 10:32 2to sam si i ja sad razmisljala kako ispeci kokice na zraku? znam da postoji neki aparat za pecenje kokica, al mislim da cak i tamo treba malo ulja..
lulija
@20.04.2012. 10:34 3Nisam neki veliki obožavatelj kokica al imam nekoga tko je..pa kad saznamo kako ispeći kokice na zraku,bit će veselja.!!
Tierra
@20.04.2012. 10:36 2a valjda se misli: ne u mikrovalnoj i ne u nekom malom poklopljenom loncu, nego da imaju zraka.. tak sam si ja to...
Vecchia
@20.04.2012. 10:56 2Kao i sve drugo, vjerojatno vrlo neukusno bez soli i masnoće :) Kao oni stiropori iz DMa.
lile
@20.04.2012. 11:32 2Jedino ih volim kao nutricionističku noćnu moru, slane i masne!! Zato je pohvalno što ih vrlo, vrlo rijetko jedem!
tam_ys
@20.04.2012. 12:32 1potpisujem lile :)
mija
@20.04.2012. 12:47 1Ovu informaciju nisam znala,ali svakako me neće udebljati koliko god ih pojela...
unforgiven
@20.04.2012. 13:27 2jako volim kokice :)
surreal
@20.04.2012. 14:06 3obožavam kokice... a za kokice na zraku se misli u aparatu za kokice... @H-elly: ne treba ulje za aparat za kokice.... ja ga nemam pa ih ispečem u velikom i uskom loncu na maslinovom ulju... ipak stavim malo soli...
beba
@20.04.2012. 14:13 0Obožavam kokice.... ali, upravo taj njihov preslani i premasni okus me smeta i već dugo ih nisam jela, a nisam baš da ih sama doma pečem?! Volim ih jesti u kinu...
valen-cia
@20.04.2012. 14:43 2Njam, zimus sam ih pekla skoro svaku drugu noć, pa onako fino uz tv grickala...
peppsi
@20.04.2012. 20:22 1vrući zrak je aparat za kokice, no poprilično su mi suhe tako
nanica
@20.04.2012. 20:27 1kokice bez soli i ulja su jednako dobre a i zdravije.Ja ih pečem u dobokoj tavi,Pucaju ko blesave.
kejt
@20.04.2012. 22:41 2Nisam bas neka ljubiteljica kokica, moji doma ih vole, ja tek poneku gricnem.....isto kao i @nanca ih spremim, ali s vrlo malo ulja i soli!!!!!
Velvet Dreams
@20.04.2012. 23:23 2Zanimljiva informacija, nisam znala da su kokice zapravo zdrave. Imam aparat za kokice, ali ih rijetkoooo pečem. Budem sada počela malo češće. :)
mackica
@21.04.2012. 11:28 0Kokice mi uđu između zuba, pa ih izbjegavam. Vjerojatno u njima ne bi bilo ništa štetno da ih radim na zraku, no nemam onaj uređaj. a sa druge strane, tada ne bi imale ni nikakav okus :)))
Nikolina
@21.04.2012. 19:52 0Nisam znala za ove informacije i eto, dobro su mi sjele jer volim kokice.. najviše volim one koje kupim na pijaci i onda ih spremim u loncu s malo ulja i posli malo posolim... totalno drukčiji okus od stiroporastih kokica u kinu! Davno nisam kupila kukuruz kokičar, dobro ste me podsjetili da stavim na popis slijedeći tjedan prije odlaska na pijacu.
romana1
@23.04.2012. 10:19 0Jednostavno obožavam kokice !!!
Nena
@23.04.2012. 11:23 0Kod mene se svaki dan jedu kokice,ali klasično na ulju,a na zraku???kako? Da ih stavim na sunce?
Chef admin
@23.04.2012. 11:33 0Da, ja baš isto ne kužim to na zraku. Ja ih hitim u lonac s vrlo malo ulja, poklopim i neka pucketanje počne!
Vesna-vk
@16.05.2012. 15:35 0ja kupujem one za mikrovalnu, te bas i nisu zdrave no to mi najlakse...
Amelaaaa
@27.09.2012. 18:02 0Citala sam da u kokice za mikrovalnu stavljaju aditive koji su kancerogeni...Ja pripremam klasicno sa malo ulja i onda dodam malo vegete..inace ih obozavaam
tabor stari
@16.01.2016. 12:34 1ispeći kokice na zraku je vrlo jednostavno. postoji strojčić iliti aparat - električni koji cirkulira vrući zrak i kada kokica pukne izleti kroz usmjereni otvor. vrlo je zdravo jer možete jesti najbolje kokice, a to su bez soli, šećera, transmasnoća. ja sam to kupio pred 15-ak godina . marka je severin - kupljeno u austriji, a kod nas ne znam- valjda sada ima.
išli mi u posjet i donijeli tako jednu veliku ranjglu ispečenih kokica - domaćini odmah to debelo pososlili, zauljili ( bar se ulje nije prepeklo!) i deri. a svi imaju min 90kg. da se čovjeku okrene želudac.