Ultimativni borac za naš dobar imunitet, med je zimi nezaobilazni pomagač protiv gripe i prehlade. No najpametnije ga je jesti svaki dan, bez obzira na godišnje doba, jer ga njegova hranjivost suvereno drži pri vrhu boraca za ljudsko zdravlje i vitalnost. Da, i ljepotu, naravno
Med je prirodna namirnica koja ima gotovo sve što je organizmu potrebno, a poznat je od Starih civilizacija naovamo - njegova konzumacija npr. u doba Starog Egipta bila je masovna. Med sadrži razne vitamine i željezo u velikoj količini. Korištenje meda jača bijela krvna zrnca i pospješuje borbu protiv virusnih infekcija, kao i protiv bakterijskih bolesti.
Jačanje imuniteta i antibakterijsko djelovanje
Opsežna nova istraživanja meda provedena na Kalifornijskom sveučilištu, pokazala su da se konzumacijom meda povisuju razine antioksidansa u organizmu. Dvadeset pet osoba koje su sudjelovale u toj studiji konzumirale su dnevno četiri do deset jušnih žlica meda. Nakon mjesec dana, razina antioksidansa u njihovoj krvi znatno se povećala.
Med se može također koristiti protiv opeklina. To svojstvo je uvijek bilo pridavano medu, a znanost je samo potvrdila ono što se nekada smatralo: med ima antibakterijski učinak u lokalnom korištenju. Učinkovito se koristi za liječenje rana, opeklina i kožnih čireva. Med može također ublažiti upalu, bol i smanjiti ožiljke. Koriste ga i sportaši kao brzi izvor energije, a pospješuje i pamćenje.
Nepobjedivi tandem - med i cimet
U kombinaciji s cimetom, pokazale su se i neke druge dobrobiti meda za zdravlje. Na Sveučilištu u Kopenhagenu, 200 pacijenata je uzimalo svako jutro za doručak mješavinu jedne jušne žlice meda i jedne i pol čajne žličice cimeta. U roku od samo tjedan dana, 73 učesnika u ovom istraživanju prestala su osjećati artritične bolove, a nakon mjesec dana, većina pacijenata je u potpunosti mogla hodati bez imalo osjećaja bola.
Med pomiješan s cimetom, koristi se također za liječenje urinarnih infekcija. Dvije jušne žlice cimeta i jedna čajna žličica meda pomiješane u čaši vode pospješuju uništavanje mikroba prisutnih u mjehuru.
Jedan od najučestalijih pripravaka meda u narodnoj medicini je sirup protiv kašlja. Tako se mješavina od jedne jušne žlice meda pomiješane s limunom može koristiti za liječenje grlobolje ili za smirenje jakog kašlja.
Med se isto tako koristi i za smanjenje želučane kiseline kao i za liječenje čira. A ako u čaj dodamo tri čajne žličice cimeta i dvije jušne žlice meda, taj pripravak će izazvati trenutačno smanjenje razine kolesterola - deset posto u nekoliko sati. Ako, pak, pomiješamo jednu jušnu žlicu meda s četvrtinom jedne jušne žlice cimeta možemo znatno skratiti trajanje klasične prehlade i pročistiti sinuse.
Med se može koristiti i kao kozmetički proizvod. Lako će smanjiti akne i oštećenja kože od ekcema. A grgljanja s pripravcima na bazi meda mogu itekako osvježiti dah.
Postoje mnoge vrste meda, pa se ovisno o specifičnim svojstvima pojedine biljke od koje je dobiven, njegova ljekovitost fokusira na određeni zdravstveni problem. Npr. kestenov med čuva želudac i crijevnu sluznicu, med od kadulje izvanredan je za dišne putove itd.
Važno: negrijani med ima vrlo velike prednosti za zdravlje, ali ne bi ga se smjelo davati djeci mlađoj od pet godina!
beba
@21.10.2010. 10:39 0Njam njam... fiiinooo, slaaatkooo i ZDRAVO!!!!
Ronja
@26.12.2010. 15:37 0puno ljudi ne zna koliko je to zapravo zdrava namirnica... znaju samo da ga kad su bolesni moraju staviti u čaj s limunom:) ali med je izvrstan i ja ga konzumiram jako često.. nekad i palačinke namažem njime:)
Vesna-vk
@27.12.2010. 13:29 0honey...mmm... ;)
zara
@11.01.2011. 18:48 0Zdravlje iz košnice...
iazra
@05.02.2012. 19:27 0Obožavam med i cimet, ima i za kupiti cimetni med..
iggi
@30.09.2013. 12:27 0Med od kestena i čaj od metvice pomažu kod gastritisa.