Stablo badema porijeklom je s Bliskog Istoka, Sjeverne Afrike, Indije, Pakistana od kuda dolazi i ime badam. Danas raste na području cijelog Mediterana, u Kaliforniji, a Amerika je najveći izvoznik

amaretti keksi

Badem (lat. Prunus amygdalus) je član skupine koštuničavog voća, blizak srodnik šljive, višnje, marelice i breskve. Zdrava je namirnica jer sadrži veliki dio dnevno preporučene količine vitamina, minerala, vlakana i aminokiselina. Bademi reguliraju probavu, utječu na razinu šećera u krvi, štite srce i kardiovaskularni sustav... Ipak nemojte pretjerivati jer su kalorični!

U dućanima najčešće nabavljamo očišćeni plod, iako ponekad može biti i u tvrdoj ljusci. Razlikujemo slatke i gorke bademe. U mnogim kuhinjama se koristi, a često se jedu sirovi, u desertima, kao dodatak doručku ili međuobrok.

Recept za amaretti kekse

Zovu ih i talijanski makaroni, a pripremaju se jednostavno i lako. Potrebno je samo 30 minuta za ovu prefinu poslasticu!

Sastojci: 2 velika bjelanjka, 190 gr mljevenog badema, 150 gr šećera, 1 žlica Amaretto likera, 1/4 mala žličica vanilje ekstrakta, 3 žlice šećera (za umočiti prije pečenja), 3 žlice štaub šećera (za umočiti prije pečenja).

Priprema: zagrijete pećnicu na 170 stupnjeva, na protvan stavite papir za pečenje. Istucite bjelanjke na srednjoj brzini dok ne dobijete snjeg. U posebnu posudu stavite 190 gr badema, 150 gr šećera, vanilju i promiješajte. Tada dodajte snjeg bjelanjka i nježno promiješajte. Dodajte Amaretto liker (15ml) i miješajte dok dobijete pastu. Na dva odvojena tanjura stavite 3 žlice smeđeg šećera i 3 žlice štaub šećera. Smjesu podijelite na 16 manjih lopti (oko 2-3 cm u promjeru) i zarolajte svaku loptu u oba šećera. Nakon toga ih položite na protvan. Pazite da ne budu preblizu, oko 2-3 cm razmaka. Ubavite u pećnicu i pecite 15-17min. Izvadite ih van i ostavite da se ohlade, podignite ih na rešetku. U pripremi možete korisititi omjer, 50:50, štaub šećera i mljevenog badema. Ako želite istraživati, ili volite manje slatko, dodajte više badema.

Maslac od badema i cimeta

Doručak je često ljudima problem zbog nedostatka ideja. Ovaj maslac od badema lijepo će se nadopuniti s tostiranim kruhom ili u palačinkama. Možete ga ubaciti i u toplu zobenu kašu.

Sastojci: 2 šalice badema, 1 mala žličica soli, 1 žlica ulja maslinovo (badem, suncokret), 2 žlice meda, 1/2 žlice cimeta

Priprema: Bademe tostirajte u zagrijanoj pećnici na 160 stupnjeva, 15min (isto možete napraviti i u tavi), neka se ohlade. Ubacite ih u blender i drobite 2 min. Izgledat će suhi, pa dodajte ulje i sol. Blendajte 6-9min, te dodajte med i cimet. Izvrtite još par minuta. Ovisno o snazi blendera, ako se zagrije, malo ga ostavite da se ohladi. Prema željama dodajte još soli, meda ili cimeta. Ako je pregusto dodajte žlicu ulja. Prebacite u staklenu posudu i čuvajte do 4 tjedna.  Osim badema možete korisiti bilo koje orašaste plodove, također možete kombinirati više vrsta (npr. bademe i pistacio, ili bademe i lješnjake).

bademovo ulje

Za ljepotu...

Osim što je vrlo cijenjen u prehrani, bademovo ulje često se koristi u masažama i u pripremi kozmetike. Svijetložute je boje i blagog mirisa, te vrlo pogodno za suhu i osjetljivu kožu. Izvrsno omekšava i regenerira kožu tako se koristi kod svrbeži i iritacija (ekcem, psorijaza, upaljena koža). Koristiti možete i za bebe.

Mirišljavi piling za tijelo (za sve tipove kože)

Sastojci: 40 ml kokos ulja, 1 žlica bademovog ulja, 55g šećera (sitnog i zbijenog), 35g bijelog šećera, 15 kapi eteričnog ulja limuna, 15 kapi ulja grejpa

Priprema: Pomiješajte kokosovo i bademovo ulje. Dodajte smeđi i bijeli šećer i promiješajte. Dodajte eterična ulja. Stavite u staklenu posudu.
Ukoliko želite dodatno obogatiti piling, dodajte 1 žlicu kokos mrvica, ili 1/2 žlice ustinjenog crnog papra. Začini dodaju vrckavost, dinamiku. Uživajte.

Balzam za usnice

Sastojci: 2 žlice bademovog ulja, 1 žlica (vrh puna) naribanog kakao maslaca, 1 žlica naribanog pčelinjeg voska, 8 kapi vitamina E, 10 kapi etetičnog ulja paprene metvice (ili mandarine ili copaibe)

Priprema: bademovo ulje, kakao maslac i pčelinji vosak stavite u posudu, te sve zajedno ubacite u dublju posudu s kipućom vodom. Ostavite da se rastopi, pa maknite s plamena. Dodajte vitamin E, eterično ulje, promiješajte i pretočite u posudicu za balzam. Neka se stvrdne i rashladi.

U Hebrejskoj kulturi, bademi su simbol svjesnosti. Osvjestite potrebe svog tijela, pratite što vam govori... Zima je idealna za osluškivanje, prilagodbu jer tako ćemo s rastom energije prema proljeću jačati u sebi ono najpotrebnije i najvažnije.

Klara Benko, obiteljski aromateraput
Centar za masažu i promociju zdravlja Penso Positivo
www.klarabenko.com

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.